Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Milyen zöldségeket válasszunk télen?

2019. február 10. 11:26
Amikor szezonja van a friss piros paradicsomnak, a roppanós cukkíninek és a többi nyári zöldségnek, nem okoz gondot megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasztanunk, viszont télen a helyzet már nehezebb. Amint a nyári napsugarak már nem érik a zöldségeket, a vitamin és ásványi anyag tartalmuk is elkezd csökkenni. Ebben az időszakban jobban tesszük, ha a téli idényzöldségeket részesítjük előnyben, mivel így sokkal több értékes tápanyaghoz juthatunk hozzá.

Sárgarépa

A sárgarépa relatív magas rosttartalmú zöldség. Pektint tartalmaz, ami egy vízben oldódó rost fajta, ezáltal képes elhúzódóvá tenni az étkezések utáni vércukor emelkedést, csökkenti a koleszterin felszívódását, amely jótékony hatással van egészségünkre. A vízben oldhatatlan rosttartalma nagyrészt cellulóz, de tartalmaz még hemicellulózt és lignint, ezek az egészséges emésztést segítik elő. A sárgarépa számos vitamin és ásványi anyag forrása, de jelentős mértékben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetünkben átalakul A-vitaminná és segít megőrizni szemünk egészségét, elősegíti a növekedést, és szerepet játszik az immunrendszer működésében. Biotint is tartalmaz, amelynek a zsír és a fehérje emésztésben jelentős a szerepe. Kálium tartalma is kiemelendő, amely pedig segíti szervezetünk vérnyomás szabályozását. Számos vegyület található a sárgarépában, amely előnyös hatással van szervezetünkre, ilyen például az alfa-karotin, amely egy antioxidáns, a lutein, amely szintén szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, likopint is tartalmaz a sárgarépa, amely véd a szív- és érrendszeri betegségektől és az egyes daganatos megbetegedésektől. Poliacetilén tartalma is említésre méltó, hiszen ez a vegyület segíti a szervezet védekezését a rákos sejtek ellen.

Cékla

A nitrátok minden zöldségben megtalálhatók, kifejezetten a gyökérzöldségekben, így a céklában is. Az ételekben található nitrátok csökkentik a magas vérnyomást, ebből kifolyólag jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Az eddigi tudásunk szerint a cékla nemcsak a vérnyomást csökkenti, de sportolás közben csökkenti az oxigén felhasználásunkat is, ezáltal növeli a teljesítményünket. Ezek az előnyös hatások a nitrát metabolikus nitritté való, majd annak nitrogén-oxiddá való átalakulásán alapszanak. A nitrogén-oxidnak számos előnyös hatása van a szervezetünkre, mint a glükóz és kalcium homeosztázis fenntartása, illetve az izom összehúzódásában játszik szerepet. Ezek mellett a cékla kiváló A-, K-vitamin, kalcium, folsav és magnézium forrás. A friss céklának a gyökere és a levele is fogyasztható, így amikor csak lehet, frissen szerezzük be, így egy saláta alapanyagot illetve egy főtt étel alapanyagot is kapunk.

Fejes káposzta

A káposzta nagyon sok tápértékkel rendelkezik, emellett alacsony kalóriatartalmú. Jótékony fitokemikáliák sora található a káposztában, mint a lutein, indol-3-carbinol, zeaxantin, szulforafán, izotiocianát. Ezek antioxidáns hatású anyagok, amelyek segítik szervezetünket a különböző tumoros megbetegedések elleni védekezésben, mint például az emlődaganat, vastagbélrák, prosztatarák. A vöröskáposzta ORAC értéke magasabb, mint a fejes káposztáé, azaz több antioxidánst tartalmaz, ezáltal a szabadgyök-kötő képessége jobb. A nyers káposzta nagyon jó C-vitamin forrás és a K-vitamin tartalma is említésre méltó. A rosttartalma kiváló, emiatt szokták előszeretettel alkalmazni fogyókúrában is, de erre persze az összes többi zöldség is alkalmas.

Fekete retek

A fekete retek glüközinolát tartalma miatt antivirális-, daganatellenes- és immunerősítő hatással rendelkezik. Jó C-, B – vitamin és folsav forrás.

Karalábé

Alacsony energiatartalmú, kiváló rost forrás. Nagy mennyiségben található benne kálium és folsav. Meglepő módon ez az édeskés zöldség meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, amely inkább a magas zsírtartalmú alapanyagokban fordul elő.

Zeller

A zellernek is, mint az összes többi gyökérzöldségnek, a szervezet számára nagyon előnyös fitonutriens tartalma van, ilyen a falcarinol (amely egyébként nagy mennyiségben méreg), panaxidol. Számos kutatás igazolja, hogy ezek az anyagok daganatellenes hatásúak, kifejezetten jó eredmények születtek az akut limfoid leukémiával és a vastagbél daganattal kapcsolatban. K-vitamin tartalma is jelentős, amint azt már láttuk a többi ilyenkor szezonális zöldségnél is.

Petrezselyemgyökér

Ez a gyökér zöldség egy kicsivel több cukrot tartalmaz, mint a többi, emiatt a kalóriatartalma is magasabb, emellett persze számos egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Kiváló vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostforrás, így nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és az emésztőrendszerünkre. Fitonutriens tartalma szinte megegyező a zellerrel, így ez a zöldség is daganatellenes, antivirális, gombaellenes hatásokkal rendelkezik. C-vitamin mellett még a folsav tartalma is jelentős.

Csík Orsolya
dietetikus

06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.