Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amit Ady leírt, ma is elevenbe hasító, releváns dolog

2019. február 12. 4:00
Bár a költészet felé fordulásban kevésbé hatott Fenyvesi Ottóra Ady költészete, életét mégis végig kísérte a költő: rendre Ady nevét viselő utcákban lakott, párizsi verseit olvasva pedig maga is többször járt a fények városába. Sorozatunkban ezúttal a József Attila-díjas költőt kérdeztük Ady Endréhez fűződő kapcsolatáról.

Milyen emlékei fűződnek Ady költészetéhez?

Az első emlékem Adyval kapcsolatban Gunaras, egy kicsi közép-bácskai falu, ahol születtem. Ady Endréről nevezték el az utcát, ahol a szüleimmel és a nagyszüleimmel éltünk. Néhányszor megkérdeztem őket, hogy ki volt Ady. Azt mondták: egy nagy magyar költő, aki olyan jelentős, mint Petőfi Sándor. Nagy komoly, nemzeti témákat feszegetett költészetében. Amikor 37 éves koromban Veszprémbe települtem le családommal, a Cholnoky lakótelepen, az Ady utcában (a lábas házak környékén) laktunk négy évig. Valahogy jobban szerettem olyan utcákban lakni, amelyeket írókról, költőkről neveztek el. A politikusokról és történelmi figurákról elnevezett helyszínektől idegenkedtem.

Tetszettek a versei, amikor először olvasta őket? Tudott velük azonosulni? Van esetleg kedvence?

Igen, nagyon nagy verseket írt: Párizsban járt az Ősz, Góg és Magóg fia vagyok én, A magyar ugaron, Őrizem a szemed, Emlékezés egy nyár éjszakára, Ifjú szívekben élek és sorolhatnám tovább. Először a párizsi és szerelmes versei ragadtak meg. Egyetemistaként, autóstoppal többször elmentem én is a „napfény városába”. Számomra Párizs a világ legszebb városa, amikor ott jártam mohón kerestem, hogy hol-merre, mely párizsi helyszínek ihlették meg Adyt: a Szent Mihály sugárút, a Gare de l’Est, a Szajna partja, a Bois, a Latin-negyed. Persze a nagy amerikai rock-énekes Jim Morrison sírját is megkerestem a Père Lachaise temetőben.
Fiatal (egyetemista) korom egyik kedvenc verse a Paul Verlaine álma volt. Később pedig a Páris, az én Bakonyom című vált hitvallásommá. Ebben írja Ady, hogy „Bűnöm, hogy messze látok és merek, / Hitszegő vagyok Álmos fajából / S máglyára vinne / egy Irán-szagú, szittya sereg.”

Fenyvesi Ottó a budapesti Magyar Műhely Galériában, kollázs-kiállításának megnyitóján 2019. január 9-én (Dormán László felvétele)Fenyvesi Ottó a budapesti Magyar Műhely Galériában, kollázs-kiállításának megnyitóján 2019. január 9-én (Dormán László felvétele)

Mi az, ami az Ön számára érdekes a személyében, munkásságában?

A költő érzékeny antennájú, két jellemző vonása van: más, mint a többi, és mégis olyan, mint a többi. Mitől más? Érzékenyebb, furcsább, különösebb. Hasonlít a többi emberhez, de több van benne a földből, a fából, az égből és a vizekből. A költő az emberek közt jár, máshol és többfelé él, többfelé figyel, a szülőkre, az ősökre, de az unokákra, az istenre, a földre, a tavaszra, az élőkre és holtakra is. A költő örök gyerek: ezerágú, ezergyökerű, csodás, égből a földre pottyant, síró-nevető, mindig feltápászkodó, mindig zuhanó-botorkáló, és őszintén szókimondó lény. Ha igazi verseket akarunk élvezni, és a magyar sors legmélyére nézni, akkor többek között Ady Endre verseskönyveit is el kell olvasni. Amit kb. száz évvel ezelőtt leírt, ma is elevenbe hasító, releváns dolog.

A költészet felé fordulásban, illetve a költészetére volt valamilyen hatással Ady?

Az, hogy a költészet felé fordultam, nem Ady érdeme, gimnazistaként inkább Nagy László, Juhász Ferenc és Tolnai Ottó költészete ihletett. Ady költeményei csak később (egyetemi tanulmányai során) érintettek meg, mint említettem elsőként a Daloló Párizs fejezet versei, melyekben olyanokat olvashattam, hogy „Óh, az élet nem nagy vigalom / Sehol. De ámulni lehet. / Szép ámulások szent városa, / Páris”. Ugyanitt azt is olvashatjuk, hogy „az életbe belehazudunk / Egy kis harmóniát.” Szerintem ez az aktuális, kortárs költészet ars poétikájának is felfogható.

Ady Endre: Ifjú szívekben élek

Ifjú szívekben élek s mindig tovább,
Hiába törnek életemre
Vén huncutok és gonosz ostobák,
Mert életem millió gyökerű.

Szent lázadások, vágyak s ifjú hitek
Örökös urának maradni:
Nem adatik meg ez mindenkinek,
Csak aki véres, igaz életű.

Igen, én élni s hódítani fogok
Egy fájdalmas, nagy élet jussán,
Nem ér föl már szitkozódás, piszok:
Lyányok s ifjak szívei védenek.

Örök virágzás sorsa már az enyém,
Hiába törnek életemre,
Szent, mint szent sír, s mint koporsó, kemény,
De virágzás, de Élet és örök.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.