Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kiváló tehetségek a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán

2019. február 11. 17:06
Éles András, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar PhD hallgatója újra bejutott a TCS Code Vita legjobbjai közé. Mindössze 25-en vehetnek részt a világból a Tata Consultancy Services által szervezett "TCS Code Vita" nevű programozói verseny döntőjén. András február 24-27. között méri össze a tudását a világ legjobb programozóival Indiában, ahol a tavalyi évben 14. helyezést ért el.

"A Tata Consultancy Services által szervezett "TCS Code Vita" nevű programozói verseny döntőjén voltam most február 23. és 28. között, az indiai Bangalore-ban. A versenyre egy egyetemi levelezőlistában való felhívás alapján lettem figyelmes, ott csak egy online versenyként volt még meghirdetve, hallgatók számára. Otthonról elvégezhető, hat órás feladatsort ígértek a szervezők, én pedig szombaton úgyis be akartam menni az irodámba, így hát leültem, és megoldottam a weblapjukon közzétett feladatokat a hatórás határidőn belül. Ez történt valamikor november végén.

Éles András Éles András

Sokáig semmit nem hallottam a versenyről, aztán januárban megkerestek, hogy remekül szerepeltem, és bejutottam a döntőkbe, amit Indiában, a cég anyaországában szerveznek majd, amely meghívást nagyon szívesen el is fogadtam. A cég mindent megszervezett és fizetett is. Összesen negyvenen voltunk a döntőben, többnyire 20-25 év közötti egyetemisták, durván fele hozzám hasonló külföldi versenyző: többnyire csehek, angolok, kínaiak és távol-keletiek, néhány dél-amerikai. Magyarországból egyedül voltam, Európából kb. tizen. A negyvenfős csapat másik fele indiai programozókból állt. Nekik helyben ez egy sokkal komolyabb verseny, rengetegen regisztrálnak Indiában és méretik meg magukat, hogy a döntőbe juthassanak.
A szervezők kitettek magukért. Minden percünk kiszámolt volt, a reptérről utazással kezdődően a távozásig bezárólag. Nem volt idő szabadon császkálni sem a városban, sem a meglátogatott helyeken, bár ez sem a szervezők, sem a turistáknak szóló általános tájékoztató alapján sem volt ajánlott. Első nap még csak pihenés volt, többnyire egyenként érkeztek a külföldi versenyzők. A második nap elvittek minket egy Janapada Loka nevű népművészeti múzeum-szerű helyre, ahol táncos és zenés előadást, pár kézművest, falusi eszközöket és kultúrát bemutató múzeumot láthattunk, de egzotikus helyi kajákat is próbálhattunk ki, sokféle csípős, nem csípős és édes tálat és köretet, rendkívül változatosan. Második nap a TCS cég telephelyeire látogattunk el, itt néztünk bemutatókat arról, mit gyárt és programoz a cég. Range Rover és Jaguar autók infotainment rendszerét laborban működés közben is láthattuk. Bár végig a város területén mozogtunk, pár tucat kilométeren is több órás buszutak voltak. Indiában a közlekedés európai szemmel nézve több, mint kaotikus. A környék a hotel körül rendkívül sűrűn lakott és változatos volt.
A verseny eredményhirdetéssel együtt az utolsó napon, 27-én volt. Hat órán át kellett összesen tíz feladatot megoldani."

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának hallgatói számos hazai és nemzetközi megmérettetésen érnek el folyamatosan sikereket, a kar maga is szervez versenyeket, kiemelten fontosnak tartják a tehetséggondozást. Nemcsak egyetemisták, hanem középiskolások és általános iskolások is találhatnak felkészítő programokat, szakköröket a kar kínálatában, főként a matematikai és programozási témakörökben.

Rasovszky KristófRasovszky Kristóf

A kar sikeres villamosmérnök hallgatóinak sorát gazdagítja Rasovszky Kristóf kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok magyar úszó. Az élsportoló ezt nyilatkozta az egyetemi lapnak: „Gimnazista koromban elég jól ment a matek és a fizika, így emiatt mindenképpen valamilyen mérnöki irányba szerettem volna próbálkozni. A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán könnyen kialakult a közösség. Jól érzem magam, úgy gondolom, hogy a tanárok is emberien állnak hozzám. Nemcsak a sport miatt, hanem amúgy is. Reggel edzés, utána az egyetemen vagyok, amikor óráim vannak, aztán megint edzés. Szerintem alapvetően ugyanolyan diák vagyok itt, mint bárki más, nem szeretem, hogyha emiatt másképp tekintenek rám. Az azért persze jól esik, hogy a tanárok odafigyelnek rám.”

A felvételi eljárásban is nagy az érdeklődés a kar tevékenysége iránt, a szeptemberi képzésekre jelentkezési határidő: február 15.

vehir.hu
további cikkek
Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a Pannon Egyetem több oktatójának. 2019. szeptember 2. 14:23 Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtott be az EFOP-3.2.14-17 számú „A középfokú oktatásban résztvevő tanulók nyelvtudásának javítása, valamint a sikeres emelt szintű idegennyelvi érettségire való felkészítés biztosításának megvalósítása” tárgyú felhívásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az EFOP-3.2.14-17-2017-00003 azonosító számú „Nyelvtanulással a boldogulásért” című pályázatot 330 000 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt 2018.január 1-jén indult és 2020. december 31-én zárul. 2019. június 25. 13:20 Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen A Pannon Egyetem és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szabadegyetemet hirdet nyugdíjas korosztály számára Veszprémben. A havi rendszerességű programokon az egyetem, művészet, üzleti élet és kultúra szereplői hétköznapi nyelven adják át tudásukat. 2019. június 19. 12:00 Veszprémben is indul a Paks II. Akadémia Veszprémben is indul a Paks II. Akadémia Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pannon Egyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására szerdán került sor az intézmény Rektori Nagy Tanácstermében. 2019. május 29. 13:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.