Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

14 partner népszerűsíti a régió geoparkjait

2019. február 15. 4:00
Magyar, szlovén, osztrák, román, és horvát parkok népszerűsítésére és modernizálására jött létre a nemzetközi Dunai GeoTúra Projekt. A tagok közt van a veszprémi székhelyű Bakony és Balaton TDM és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is.

Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozásával 14 partner együttműködésén alapuló geoturisztikai projekt indult el 2017-ben. Célja egyebek mellett, hogy a Duna vízgyűjtő területén fekvő földtani örökségeket újszerűen, közös marketinggel népszerüsítsék, továbbá közösen alakítsanak ki a környezeti terhek kezelésére stratégiát. Megfogalmazták azt is, hogy csökkentsék a dunai és más EU geoparkok közötti minőségi szakadékot, és hogy az innovatív geoturisztikai termékek növeljék a vonzerőt és a látogatók számát.

A két és fél évig tartó projekt utolsó partneri értekezletét csütörtökön tartották a Hangvillában.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki nemzeti park igazgatóság igazgatójaPuskás Zoltán, a Balaton-felvidéki nemzeti park igazgatóság igazgatója

Melyik parkokról van szó?
A szlovén Idrija UNESCO Globális Geoparkról, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról, az osztrák Stájer Eisenwurzenről, a horvát Papuk Natúrparkról, az osztrák-szlovén Karawanken-Karavankéról, és a román Hátszeg vidéki Geoparkról.

A projektben partner még továbbá a szerb Djerdap Geopark és a cseh Vas-hegység Geopark, a szlovák Eperjesi Egyetem, a Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Intézet, a portugál Naturtejo, a finn Rokua Globális Geopark, és az Európai és Globális Geopark hálózat illetve a veszprémi székhelyű Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. (BBTDM). Ez utóbbi a "Parnterség és Marketing" munkacsomagot állította össze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságával.

A beszámoló során kiderült, a projekt fontos része a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely kiállító épületeink átépítése, felújítása, és a belső kiállítás teljes, innovatív és látványos megújítása. Erre 2019 nyarán, legkésőbb ősszel kerülhet sor.

A Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvényeket és a Káli-medencében található, a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig történő új, vulkanológiai tanösvényt már kialakították. Mindezekhez kirándulófüzet is készült.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.