Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szocialista szellem vasútja színpadon

2019. február 15. 13:03
Bemutató a Pannon Várszínházban: Bacsó Péter, A Tanú című filmjét Vándorfi László állította színpadra.

Bacsó Péter Tanújához nemcsak az idősebb, de a fiatalabb generációnak is nagy kötődése van. Aranyköpések, elhíresült mondatok juthatnak eszünkbe, melyeket már beépítettünk a huszonegyedik század hétköznapi beszédébe. "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk" - hogy egyet említsünk.

De hogyan kell ma, a huszonegyedik század emberének beszélni a történelmi múltról? Vándorfi László, a darab rendezője kérésünkre elmondta:

"Igenis szükség van a furcsa, abszurd, történelmi humorra!"

Szerinte a történelemről mindig csak komolykodva, vagy nagyon sarkítottan diskurálunk. Viszont A Tanú szemléletmódja lehetőséget ad arra, hogy nevetve búcsúzzunk a múlttól, ne pedig szitokszókkal.

A színpadi átiratot Hamvai Kornél neve fémjelzi: a sokak által - a filmből - már jól ismert aranyköpések mellé bekerültek olyan abszurd megfogalmazások, kijelentések, amelyek a filmben ugyan nem szerepelnek, de híres beszédekben - mint például Rákosi beszéde -, nagyon is fellelhetők.

A Várszínház idei repertoárja Vándorfi László elmondása szerint "retro jelleget is ölt", hiszen itt van a Csinibaba, ami a hatvanas évek világa, és most A Tanú kerül elő az ötvenes évekből. De nemrégen készült el egy filmfelvételük is a forradalomról, tehát az évad átíveli a forradalom előtti és a forradalom utáni időszakot is.

Érdekes, hogy a Csinibaba és A Tanú is a kultikus magyar filmek közé sorolahatók, e tekintetben pedig magasra helyezte a lécet Vándorfi László, bár - A Tanú fogadtatásáról még korai lenne nyilatkozni -, a Csinibaba nagy sikerrel megy a Várszínházban.

Vándorfi László a kultikus jellegről a következőket mondta: "Minden kultikus, minden volt már egyszer jó, de ezeket a mondatokat egyszerűen öröm elmondani. Fantasztikus a nyelvezet, arról nem is beszélve, hogy

ez a fajta képzavaros beszédstílus nem szűnt meg a huszonegyedik századdal. Sajnálatos módon mindenféle hatalmi ág használja a nyelvrontó, egyszerűsített összevonásokat."

Következő előadások:
2019. február 15-20., február 22., február 24., március 3., március 19., március 22., március 30-31

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08 'Muszáj komolyan vennünk a másikat, és nem sebet ejteni egymáson' 'Muszáj komolyan vennünk a másikat, és nem sebet ejteni egymáson' Kedd délután, az autizmus világnapján a Veszprémi Petőfi Színház műsorra tűzi Dan Gordon történetét, az Esőembert. A veszprémi bemutató 2019-ben volt, akkor hatalmas sikerrel ment az Anger Zsolt rendezte előadás. Oberfrank Pált, a Teátrum igazgatóját, egyben a darab főszereplőjét kérdeztük, milyen nehézségek elé állította Raymond Babbit, az autista főszereplő megformálása, és arról, szerinte milyen szinten állnak most az emberek az elfogadás kérdésével, amióta a Teátrum tudatosan is figyelmet fordít az érzékenyítésre. 2024. április 1. 22:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.