2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

A szocialista szellem vasútja színpadon

Bemutató a Pannon Várszínházban: Bacsó Péter, A Tanú című filmjét Vándorfi László állította színpadra.

Bacsó Péter Tanújához nemcsak az idősebb, de a fiatalabb generációnak is nagy kötődése van. Aranyköpések, elhíresült mondatok juthatnak eszünkbe, melyeket már beépítettünk a huszonegyedik század hétköznapi beszédébe. "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk" - hogy egyet említsünk.

De hogyan kell ma, a huszonegyedik század emberének beszélni a történelmi múltról? Vándorfi László, a darab rendezője kérésünkre elmondta:

"Igenis szükség van a furcsa, abszurd, történelmi humorra!"

Szerinte a történelemről mindig csak komolykodva, vagy nagyon sarkítottan diskurálunk. Viszont A Tanú szemléletmódja lehetőséget ad arra, hogy nevetve búcsúzzunk a múlttól, ne pedig szitokszókkal.

A színpadi átiratot Hamvai Kornél neve fémjelzi: a sokak által - a filmből - már jól ismert aranyköpések mellé bekerültek olyan abszurd megfogalmazások, kijelentések, amelyek a filmben ugyan nem szerepelnek, de híres beszédekben - mint például Rákosi beszéde -, nagyon is fellelhetők.

A Várszínház idei repertoárja Vándorfi László elmondása szerint "retro jelleget is ölt", hiszen itt van a Csinibaba, ami a hatvanas évek világa, és most A Tanú kerül elő az ötvenes évekből. De nemrégen készült el egy filmfelvételük is a forradalomról, tehát az évad átíveli a forradalom előtti és a forradalom utáni időszakot is.

Érdekes, hogy a Csinibaba és A Tanú is a kultikus magyar filmek közé sorolahatók, e tekintetben pedig magasra helyezte a lécet Vándorfi László, bár - A Tanú fogadtatásáról még korai lenne nyilatkozni -, a Csinibaba nagy sikerrel megy a Várszínházban.

Vándorfi László a kultikus jellegről a következőket mondta: "Minden kultikus, minden volt már egyszer jó, de ezeket a mondatokat egyszerűen öröm elmondani. Fantasztikus a nyelvezet, arról nem is beszélve, hogy

ez a fajta képzavaros beszédstílus nem szűnt meg a huszonegyedik századdal. Sajnálatos módon mindenféle hatalmi ág használja a nyelvrontó, egyszerűsített összevonásokat."

Következő előadások:
2019. február 15-20., február 22., február 24., március 3., március 19., március 22., március 30-31