Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A polgármester főzött a kollégistáknak

2019. február 20. 15:16
Ínycsiklandó illatok lepték el kedden este a Központi Kollégium folyosóit: a tankonyhában sürgölődő polgármester az összegyűlt diákok kérdéseire is válaszolt a rácponty elkészítése közben.

Tavaly ősszel adták át a Menő Menzák projekt keretében építtetett tankonyhát a középiskolai kollégiumban. Az egészséges étkezés, egészségtudatos életmód népszerűsítésének céljával létrejött program a táplálkozással, főzéssel kapcsolatos rejtelmekbe is bevezetést nyújt a diákoknak: a kollégium lakói rendszeresen járnak le a számukra kialakított konyhába főzöcskézni.

Az igényes tankonyha egy televíziós műsorban is megállná a helyét, így nem is csoda, hogy egy új programsorozatot hívott életre: a Konyhai beszélgetések elnevezésre hallgató rendezvény célja, hogy közéleti személyek, illetve a diákok számára érdekes emberek meghívásával kötetlen, vidám hangulatú beszélgetés, ismerkedés mellett készüljön el a vendég által kiválasztott recept alapján a vacsora.

A hagyományteremtő esemény első meghívottja Porga Gyula polgármester volt, aki egyik kedvencét, rácpontyot készített. A polgármestertől megtudtuk, hogy ez az étel különleges szerepet tölt be az életében, hiszen amikor megismerte a feleségét, az egyik randevún bizonyítva főzőtudományát, ezzel a fogással lepte meg szíve hölgyét.

Porga Gyula mesélt a diákoknak kedvenc ételeiről, a családi ünnepekkel kapcsolatos hagyományokról, de még azt is elmondta, hogy ő is menzás volt, és a sárgaborsó főzeléket még a mai napig sem kedveli.

A főzés során a fiatalok a számukra kevésbé ismert rácponttyal kapcsolatban is informálódhattak: a szerb településről származó étel ízvilágát tekintve igazi magyaros fogásnak számít, hiszen fűszerpaprikát, paradicsomot, paprikát és szalonnát is tartalmaz. A hagyományos elkészítési mód alapján zsírral megkent tepsibe helyezzük el a felkarikázott, héjában főtt burgonyát, ezután lecsót készítünk, amelyet ráterítünk a krumplira, majd a besózott halszeletek következnek, és mindezt egy újabb réteg burgonyával és tejföllel lefedve, szalonnával kisütjük.

Az izgalmas “házhoz érkező interaktív főzőműsor” keretében a diákok felszabadultan tették fel kérdéseiket a polgármesternek, aki személyes történeteivel színesítette az estét.

Porga Gyula beszámolt a régi nyári munkával kapcsolatos élményeiről is, amikor a szakácskönyv segítsége hiábavalónak bizonyult, hiszen százhúsz emberre kellett milánói makarónit főznie. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem szégyen a receptekhez nyúlni egy-egy fogás pontosításához, hiszen aki enni szeret, annak nem árt főznie sem.

A konyha témaköréből kilépve más kérdések is előtérbe kerültek: a fiatalok a Poket zsebkönyv-automatákról is érdeklődtek. A zsebkönyv-automatát várhatóan a tavasz folyamán adják át a Hangvillában.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.