Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ami az esküvő után megmarad…

2019. március 12. 4:00
Kovács Bálint fotóssal beszélgettünk arról, hogy mi is marad nekünk az esküvőt követően. Marad a szerelem, a család, a barátok, az emlékek és a képek, amelyek örökre megőrzik mindezt számunkra. Bálint mesélt a munkájáról, az esküvőfotózás múltjáról és jelenéről, illetve az új trendekről is.

Legtöbbünk számára ismerős az anyák, nagymamák falán helyet kapott emlék, a kopottas fekete-fehér fénykép a komoly arcú ám szerelmes, egymás mellett álló párról. Régi esküvők beállított studióképei mesélnek történeteket a fotográfia múltjáról egy új világnak, ahol a fotós jelenléte a nagy napon természetesebb lassan a fehér ruhánál.

Bezzeg az én időmben…

Régen a stúdiófotók elkészítése után a lagzira, szertartásra nem mindig ment fotós, hanem a rokonok, meghívottak által készített képekből gazdálkodott a násznép.

- Az én nagymamámnál is van egy fotó a falon, ami egyébként egy kifejezetten jól kivitelezett, beállított stúdió fotó. Jellemző volt akkoriban, úgymond kötelező jelleggel megörökíteni, hogy a nagy napon, hogyan is nézett ki a pár. Ez most sem változott, ám a trendek, a fotográfia nagyon sokat fejlődött: régen még én is 24-36 kockás filmekkel kezdtem, amiket laborban kellett kidolgozni, így jóval kevesebb fotó készült, mint manapság. A digitalizációval, az új divathullámokkal a fotózás teljes kultúrája megváltozott.

Az egész napot megörökítjük

- Amerikában fotóztam életem első esküvőjét, ott kicsit máshogy megy minden: általában három napra van lebontva az esküvő. Elkezdődik pénteken egy próbavacsorával, szombaton esküvő, lakodalom a délutáni óráktól körülbelül éjjel kettőig és az egészet vasárnap egy “brunch” zárja, így a fotós három napot dokumentál.

- Mostanra Magyarországon is jellemző, hogy az egész napot szeretné megörökíteni a pár. Már a menyasszony készülődésénél jelen vagyunk, reggeltől, délelőttől kezdődik a fotózás. Nagy divat lett az esküvői fotók között, az úgynevezett boudoir fotózás, ami a francia fésülködő asztalos készülődés hangulatát idézve jelenthet különböző öltözködős és fehérneműs képeket.

A nap folyamán elkészülnek a kreatív fotózás alkalmával a “kötelező jellegű”, beállított képek is, de én alapvetően jobban szeretek igazi pillanatokat megörökíteni, hogy az egész napról egyfajta dokumentarista történet készüljön.

"Olyan irányt vett az esküvő fotózás, hogy leginkább most ez is a trend: a néhány beállított fotó után, az igazi, hiteles érzéseket tükröző pillanatok elkapása a cél."

Lehet bármilyen jó a fotós, ha nincs bizalom és összhang

Divatosak a valódi pillanatok, hiteles érzések, igazi mosolyok, ám nem mindenki született modell és vannak olyanok is, akiket kifejezetten zavar, ha az “arcukba nyomódik” egy hatalmas objektív. A fotós munkájának része kiérdemelni azt a bizalmat, ami mellett létrejöhetnek az őszinte momentumok.

- Fontos, hogy a fotós és a pár között kialakuljon egy bensőségesebb kapcsolat: jegyesfotózás, konzultáció, helyszínbejárás előzheti meg az eseményt, így nem idegenként érkezek a nagy napon. A fotózásnál a szimpátia kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen ha nincs meg a közös hang, a pár zárkózott, nem enged be a világába, nincs bizalom, akkor igazából lehet bármilyen jó a fotós, nem tud olyan képeket prezentálni, amelyek hitelesek és őszinték.

Valóság, mint “hozott anyag” + utómunka

- Az, hogy milyen lesz az elkészült képanyag az nagyon sok mindentől függ: a pártól, a körülöttük lévő emberektől, az adott naptól, időjárástól, a ceremóniamestertől vagy a vőfélytől is. A kulcs, hogy mi azt tudjuk alapvetően lefotózni, ami van: a fotós a valóságot örökíti meg. Egy nap körülbelül 12-13 órát fotózunk, 3000-3500 kép készül, majd a 30-40 órás utómunka következik: leválogatás, képek vágása, balanszok beállítása stb.

- Az esküvő nem egyszerű ágazata a munkának, ezért sokan rövid idő után lemorzsolódnak a piacról: én pont az újonnan felmerülő feladatok és a műfaj sokszínűsége miatt szeretem csinálni. Az esküvőfotózás a fotográfia technikáinak és kihívásainak egy különleges egyvelege: a portréfotózás művészi kreativitása és a fotóriporteri munkával is járó nehezítő körülmények találkoznak, miközben az emberek életének egyik legfontosabb napját dokumentálhatom.

A torta elfogy, de a kép megmarad

Ha vége az estének, mi marad az esküvő után?! Esetenként kósza macskajaj, ám ami évekkel később is a miénk, a fakuló emlékek kimerevített pillanatai: a fényképek, melyek hitelesen idézik meg a nagy nap eseményeinek minden percét.

- Úgy gondolom, hogy a mi feladatunk az esküvőn hatványozottan fontos, hiszen az ételek elfogynak és végül egy dolog marad meg: a képek és videók, amiket húsz év múlva is elővehetnek és újra átélhetik életük egyik legboldogabb napját. Nagyon jó érzés, amikor átadod a fotókat és látod a hálát, örömet a pár szemében.

"Jelentős pillanatokat örökítünk meg, aminek súlya van és mivel nincs “újrajátszás”, ezért az értéke is nagyobb."

- Hatalmas felelősség is, hiszen ahogy Murphy törvényében elhangzik: “ami el tud romlani, az el is romlik”. A felmerülő hibáknak teret sem hagyva, két fényképezővel, plusz memóriakártyával készülök az esküvőkre, illetve az adattárolást sem bízom a véletlenre: három helyen tárolom a képeket.

Instant szelfi, Instagram filter, kastély és levendulák

Balatonos, naplementés, fekete-fehér, küszöbön átemelős, örök klasszikus, újhullámos. Az esküvői képek esetében bizony nem mindegy, hogy üreges, kerek, hosszú, szögletes, lyukas, csomagolt, meztelen, mint Gombóc Artúrnak a csokival. Vannak állandó kedvencek és gyorsan megunt trendek is: de vajon “hova tart jelenleg a nászmenet”?

"Egyre több előre elkészített filter van az okostelefonokon, Instagramon, amik nagy hatással vannak a trendekre: jelenleg a föld színek használata, a kifejezetten alulszaturált képek a legnépszerűbbek."

- Régen a szépia és a fekete-fehér volt a legkeresettebb: mostanra a szépia majdnem teljesen kikopott a gyakran használt sémák közül. Alapvetően minden fotósnak van egyfajta stílusa és leggyakrabban a közösségi oldalakra, weblapra feltöltött portfóliónk alapján, célirányosan keresnek minket. Én a színes képek mellett, készítek fekete-fehéreket is, hiszen manapság is vannak olyan szituációk, amelyek jobban mutatnak színek nélkül, mivel a színek egyes helyzetekben inkább elveszik a figyelmet az adott kép központi eleméről, a fotót meghatározó pillanatról.

- Bizonyos szinten haladok a korral és a kérésekhez igyekszem alkalmazkodni a képek stílusa és a helyszínek tekintetében is, mert legfontosabb a pár, hiszen ez róluk szól: az én feladatom pedig az érzéseket, amik bennük vannak, átadni a fotóimmal.

A legkedveltebb esküvő fotó helyszínek a közelben:

Veszprém: Vár, Benedek-hegy, Kolostorok és Kertek, Szerelem-sziget, Petőfi Színház és a Színházkert
Tihany: Apátság, levendulás
Balatonfüred: Tagore sétány
Keszthely: Festetics kastély

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bölcsődével gazdagodott Csetény Bölcsődével gazdagodott Csetény A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas. 2023. november 8. 10:44 Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven  - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. 2023. október 26. 8:56 Magyarországnak új szövetségese lett a családok szabadságharcában Magyarországnak új szövetségese lett a családok szabadságharcában Novák Katalin a Tesla texasi autógyárában találkozott a milliárdos vállalkozóval, Elon Muskkal. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miről beszélgettek a találkozón. 2023. szeptember 26. 12:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.