Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem elég emlékezni a múltra, szembe is kell nézni vele

2019. február 22. 4:00
A kommunista diktatúra időszakában a Várbörtönben raboskodó és az itt kivégzett politikai elítéltek emléke előtt tisztelegtek péntek délelőtt a Veszprémi Törvényszék udvarán.

„A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet.”
- Jókai Anna -

2000 óta február 25. minden évben a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A dátum köré szőtt ünnepségek újra és újra időutazásra hívnak minket, hogy emlékezzünk a kegyetlen időszakra, nekünk, az utódoknak azonban nemcsak ennyi a dolgunk: az a nemzet, amelyik nem képes szembenézni a múltjával, újra és újra ugyanazokat a hibákat fogja megismételni. Mindannyiunk felelőssége ez, a Törvényszék pedig ezt a szellemiséget követve évről évre igyekszik tenni azért, hogy a tiszteletadás valóban több legyen, mint hangzatos szavak összessége.

Ennek első lépéseként avatták fel az épület homlokzatán az 56-os deportáltak szenvedéseire felhívó emléktáblát a várossal közösen, majd 2015-ben a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve nyílt meg az egykori Várbörtön -3. szintjén az a kiállítás, mely az 1956-os események és az azt követő évtizedek mellett a magyar igazságszolgáltatás több szeletét is bemutatja, többek között a ma már jogtörténeti jelentőségűnek számító két helyi koncepciós pert is: a Hamusics és a Vaczkó ügyet. Előbbihez kapcsolódva az intézmény a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezettel együttműködve tart megemlékezést évek óta az áldozatok előtt, tavaly pedig emléktáblát is avattak az 56-os mártír tiszteletére – mondta el dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke.

A feladatoknak azonban nincs vége. Az Országos Bíróság elnöke minden évben bíróságtörténeti pályázatot hirdet a múlt fontos eseményeinek feltárására és publikálására. A lehetőséget megragadva az intézménymég az idén felkutatja és megjelenteti egy kiadványban a Törvényszék 1945-1990 közötti történetét.

A történelmi múlt ismeretének fontosságáról, az áldozatok előtti tisztelgésről beszélt prof. dr. Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának nyugalmazott vezetője is.

A vörös terror ideje alatt nem egy férfi, nő és gyermek kockáztatta az életét a hazáért. A szemük előtt nem lebegtek geopolitikai megfontolások és stratégiai számításokat se végeztek, őket egyedül az a gondolat vezérelte, hogy megvédjék a saját hazájukat – többek között az egyik utolsó harcost, Hamusics János bányászt is. Senki nem akart közülük hősi halott lenni – éppen ellenkezőleg: szabadon szerettek volna élni. Ez a vágy pedig olyan nagy volt bennük, hogy a túlerővel szemben is harcba szálltak – fogalmazott Káhler.

Ők, ezek a közösen harcoló emberek voltak tulajdonképpen a magyar nép, a sokaság, amelyről Petőfi is szólt 1848-ban. Később, a kommunizmus ideje alatt a szót aztán rengetegszer emlegették, nevekbe foglalták, ez azonban nem volt semmi más, csak ámítás, mert addigra az igazi nép már csak lealacsonyított, kizsákmányolt emberek tömege lett a hatalom kezében.

Azóta a nép ismét felszabadult, de Káhler szerint a szabadságért mindig meg kell harcolni, és minden nemzedéknek megvan a maga feladata: nekünk most az, hogy magyarnak és kereszténynek maradjunk.

A beszédek után Márfi Gyula érsek mondott imát az áldozatokért, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.