2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Jobbik: Nincs minden rendben

A Jobbik szerint nemcsak ahhoz van joga a magyaroknak, hogy megtudják, mit akar Brüsszel, hanem hogy mi zajlik az országban és Veszprémben. Dr. Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő és Kovács Rajmund, a párt veszprémi elnöke a kórházat, a színházat és a vagyonkezelő alapítványokat érintő kérdésekről tartott sajtótájékoztatót pénteken.

A politikusok szerint hatalmas probléma, hogy miközben hivatalosan minden rendben a megyei kórházban, a valóságban nemrégiben osztályokat vontak össze, ágyakat szüntettek meg, az érsebészek fele felmondott és olyan eset is előfordult, hogy a kardiológián ügyeletben kardiológus helyett más szakorvos volt. Súlyos gond az is, hogy idehaza kiemelkedő mértékű az egyébként elkerülhető amputációk száma, mert a legtöbb normatíva ezek után érkezik a kórházak számára – hangsúlyozták, ezért a veszprémi önkormányzat nem felelős.

Ugyanakkor az anyagiak szorítják a kórházakat, ám ez csak a probléma egyik fele. Úgy vélik, a megoldáshoz először el kellene ismerni a bajt, illetve nem csak az infrastrukturális beruházásokat és gépek beszerzését támogatni. De önmagában a béremelés sem elég, az ellátás biztonságán kellene javítani, mert a legtöbben ma ezért mondanak fel: kevés az ápoló személyzet és a gyógyszerezésnél is gondok vannak.

Varga-Damm beszélt arról a két hete benyújtott kormányjavaslatról is, amely szerint a nagy vagyonnal rendelkező családok vagyonkezelő alapítványokat hozhatnának létre annak érdekében, hogy elkerüljék öröklésnél a vagyon felaprózódását. A képviselő szerint ez csak arra szolgál, hogy az oligarchák álcázzák az állami költségvetésből és a túlárazott uniós támogatásból visszaosztott vagyontömegeiket és megszűnhessen a stróman rendszer. S bár jogilag törvényes ez a módszer, úgy látja, elfogadhatatlan ez a kivételezés a gazdagokkal, akik így mintegy 40%-kal kevesebbet adóznának, miközben 3 millió magyar szegénységben él.

A politikusok emellett szót ejtettek a szexuális zaklatással vádolt Marton László veszprémi rendezéséről is, és arra kérik a polgármestert, bocsájtsa el őt a színházból, mert a rendező emberileg olyan határt lépett át, amit nem lehet tolerálni, korábbi botránya pedig az EKF-re készülő városra is rossz fényt vet.