2019. július 23., kedd
Lenke névnap

Vidéken bővített a Balluff

Felavatták a Balluff új, csetényi csarnokát hétfőn. A telephelyen év eleje óta folyik a termelés.

A kétezer lelkes bakonyi falu a magyarországi kistelepülésekre jellemző problémával küzd: a lakosság elvándorlását szeretnék megállítani. Nagy Attila polgármester úgy gondolta: vonzóvá tehetné a települést azzal, ha a munkavállalóknak nem kellene ingázniuk a munkahelyükre, hanem helyben tudnának állást vállalni. Ebben partnerre talált a Balluff-Elektronika Kft-ben, akik az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt szánták el magukat a rendhagyó lépésre.

Michael UngerMichael Unger

Michael Unger, a Balluff Gmbh ügyvezető igazgatója megerősítette: az elmúlt két évben egyre nagyobb nehézséget jelentett a cég számára megfelelő munkaerőt találni, ezért döntöttek úgy, hogy új utakat, új megoldást keresnek, hogy vonzóbb munkaadói lehessenek a régiónak.

A csetényi önkormányzat 450 millió forintos (javarészt pályázati forrásból származó) beruházással építette fel az új, 1600 négyzetméteres csarnokot, amit a Balluff bérel, hogy 80-85 munkavállalót foglalkoztatva állítsa elő termékeit. Az ehhez szükséges technológiát a magyar állam által biztosított 200 millió forintos pályázati támogatásával szerezték be.

Nagy AttilaNagy Attila

A polgármester a hétfői csarnokavatón elárulta, miért a Balluffal vették fel a kapcsolatot az ötlet megszületését követően. A német cég már harminc éve jelen van Veszprémben, ezzel bizonyította, hogy nem átmeneti állomásnak tekinti Magyarországot, hanem hosszú távra terveznek. És az is mellettük szólt, hogy nem csak összeszereléssel foglalkoznak, hanem termékfejlesztéssel, worldwide beszerzéssel, és informatikai támogatást is nyújtanak a cég más országokban elhelyezkedő gyáregységei számára.

Ez utóbbi Komáromi Edit, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője szerint is fontos. Ő úgy fogalmazott, hogy a világgazdaságban jól látszik a trend: az lehet sikeres, aki a lehető leggyorsabban tudja alkalmazni a technológiai újításokat, az innováció meghatározza a versenyképességet.

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője ehhez azt is hozzátette: a Balluff nemcsak munkaadóként van jelen, hanem a sport, a kultúra támogatójaként Veszprém társadalmi életében is szerepet vállal. Arra is rámutatott, hogy a cég a magas hozzáadott értékű tevékenységével a Pannon Egyetemen végzettek számára is elhelyezkedési lehetőséget teremt, az ott végzett mérnökök helyben tartásával pedig az egész térség fejlődik.

Ovádi PéterOvádi Péter

Bár az ünnepélyes csarnokavatásra csak hétfőn került sor, a munka már bő másfél hónapja zajlik az üzemben, és – ahogy azt Ötvös Tamás, a Balluff-Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója is megjegyezte – az új telephely mára már rendesen beépült a Balluff működésébe, részévé vált a rendszernek. A csarnoknak jelenleg a felét használja a cég, a még üresen álló épületrészt az év során tervezik berendezni, folytatva ezzel a munkahelyteremtést a régióban.