Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vállaljanak felelősséget a bankok

2009. július 9. 16:05 // Forrás: MTI / vehir.hu
Az MSZP elvárja a bankoktól, hogy kövessék a devizaárfolyamok mozgását, és csökkentsék a hitelek törlesztőrészletét.

- Joggal lehet elvárni legalább az állami támogatásban részesülő pénzintézetektől, hogy dinamikusan kövessék a devizaárfolyamok mozgását, hogy ezáltal is olcsóbbak legyenek a törlesztőrészletek - közölte Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. - Nemcsak a forint erősödött az elmúlt hónapokban, hanem csökkentek az alapkamatok is, azaz olcsóbban lehet megvenni a pénzt - tette hozzá.

- Nem azt várjuk el a bankoktól, hogy jó szocialisták legyenek, hanem hogy jó kapitalisták legyenek, társadalmi felelősségvállalásuk is jelenjen meg akkor, amikor profitra törekszenek - fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta, hogy a piacgazdaság alapvető elveibe nem kívánnak beavatkozni, de azoktól a bankoktól elvárnák a törlesztőrészletek csökkentését, amelyek évente 180-200 milliárd adóforintot kapnak kamattámogatott lakáshitelekre, vagy részesülnek a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) és az Európai Uniótól kapott hitelekből.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy amikor tavaly év végén, az idei év elején 310-320 forint között mozgott az euró árfolyama, míg a svájci frankért 210 forintot kértek, akkor ezt a bankok rögtön ráterhelték az adósokra. Hozzátette: most, amikor erősödik a magyar nemzeti valuta, az euróért 275 forintot, a svájci frankért 180 forintot kérnek, nem csökkennek a törlesztőrészletek.

Kitért arra, hogy az MSZP szombaton elfogadott kongresszusi állásfoglalása banki magatartáskódex megalkotását szorgalmazta. Hozzátette: az MSZP szerint a bankok - egy céhhez hasonlóan - maguk dolgozhatnának ki egy olyan kódexet, amelyben az ügyfelek érdekei is érvényesülnek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.