Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vacsora tálalva Ovádi Péter jóvoltából

2019. március 12. 20:50
Második alkalommal rendezték meg kedden este a Veszprémi Középiskolai Központi Kollégium tankonyhájában a Konyhai beszélgetések programsorozatot. A konyhafőnök szerepében ezúttal is egy jól ismert közéleti személyiség kalauzolta el a diákokat a kulináris élvezetekben: Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Elnézést, rögvest pontosítanunk kell. A képviselőnek nem szokása nemet mondani a meghívásokra, ezúttal sem tette, de már a kezdetek kezdetén szerényen bevallotta, ha csak rajta múlna, ezen az estén valószínűleg éhesen maradnának a kollégisták. Főzőtudománya ugyanis nagyjából pont az egyszeri kollégistáéval vetekedik: bármilyen előre elkészített konzervet remekül fel tud melegíteni, és a tükörtojás-rántotta tengelyen is elég jól mozog. Mindenesetre ha a családban éppen apa főz, az általában azt jelenti náluk: aznap étteremben ebédelnek.

Szerencsére a képviselőnek van egy jó taktikája, amit még a focipályán sajátított el: ahhoz, hogy jónak tűnj, jó csapattársakat kell választanod magad mellé. Így tett most is: maradva a kukta pozíciójánál, Marton János séffel közösen készítették el a tejszínes-pestós csirkeragut céklás gnocchival.

Spoiler: a vacsorára nem lehetett panasz, istenire sikerült az étel, amit még egy meglepetés somlói galuskával is megfejelhettek a kollégisták.

Tejszínes-pestós csirkeragu céklás gnocchival
Vajon, olívaolajon, vöröshagymás alapon megpároljuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük a húst, majd pestós (bazsalikon, parmezán, fokhagyma keverék) keverékkel és tejszínnel nyakon öntjük az egészet. Közben tört sárgaburgonyából, lisztből, pürésített főtt céklából, parmezánból és tojásból gnocchit készítünk és bő, forró sós vízben kifőzzünk. Végül az egészet összekeverjük és friss salátalevéllel tálaljuk.

Ovádi Péter azonban nemcsak ebből a szempontból állta a sarat, hiszen a Konyhai beszélgetések nevéhez híven nem csupán a főzésről szól, hanem a személyes élmények, információk megosztásáról is. A képviselő pedig kiválóan elszórakoztatta a közönségét, miközben rendkívül közvetlenül, poénokkal tarkítva számos morzsát osztott meg magánéletéről.

Ha már szóba került a sport, tudták például, hogy Ovádi Péter imád sportolni és ha kell, hajnalban is felkel edzeni? És hogy néhány triatlonon és fél Ironmanen is túl van már? Csupán azért, mert egyszer fogadásból azt mondta, azt ő is meg tudja csinálni. Hát, azért töredelmesen bevallotta, a kijelentés elsőre kicsit könnyelműnek tűnt, amikor kiderült, úsznia is kellene, pedig azt nem tud, és a biciklizésen, futáson is lenne mit csiszolni. Egy évvel az első edzések után mégis teljesítette az első triatlonját, aztán öt évig még jó páron részt vett. „Egyszerűben fejben átváltottam arra az álláspontra, hogy igenis meg tudom csinálni, és onnantól kezdve így is lett” – mesélte. Szerinte minden így működik az életben: ha fejben eldöntöd, hogy menni fog, akkor nyert ügyed van.

A kész étekA kész étek

No de vissza a konyhába! A képviselő mesélt természetesen az ételekkel kapcsolatos élményeiről is. Mint mondta, imádott középiskolásként a Vetésibe járni, de a menzai frankfurti levest már akkor sem szerette: barátaival csak úgy hívták, „mindent bele leves”. Édesanyja hagyományos magyaros főztjén felnőve a mai napig szereti a hazai fogásokat, bár a pacal neki már az extrém kategória, de kifejezetten szereti az olasz konyhát is és a tengeri hergentyűket, felesége révén pedig a gyermekkori teljes „absztinencia” ellentéteként ma már egyre több zöldséget is fogyaszt. Persze a biztos fogás még mindig a rántott hús: ha új helyre megy, mindig ezt kóstolja meg először.

A jó szakács fel is szolgálja az ételtA jó szakács fel is szolgálja az ételt

Az este során természetesen nem csak az étellel kapcsolatban kérdezhettek a diákok, szóba kerültek például a fiataloknak szóló helyi kikapcsolódási lehetőségek is. Azt Ovádi Péter is elismerte, ezen lenne mit csiszolni, mert a 16-30 év közötti korosztály egyelőre emiatt kevésbé találja a helyét a városban. A képviselő bízik abban, hogy ezen az EKF sokat tud majd segíteni, de nekik, politikusoknak ehhez először oda kell figyelni a fiatalokra, lépést tartani velük, hogy tényleg olyasmiket hozzanak létre, amik érdekesek, elérhetőek lehetnek számukra és nem divatjamúltak. És itt most nem is kell nagy ördöngösségekre gondolni.

„Mi eddig mindig nagyban gondolkodtunk, de hosszú távon lehet, inkább az olyan mikro közösségi tereknek van létjogosultsága, mint ez a tankonyha is.”

Meglepetés somlói is voltMeglepetés somlói is volt

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.