Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindannyiunk számára mást és mást jelent 1848

2019. március 15. 9:05
Az 1848/49-es szabadságharc hőseire emlékeztek csütörtök délután Kádártán.

Az ünnepi beszédet a településrészi önkormányzat vezetője, Czaun János mondta, aki kijelentette: 1848-ban magyar nyelven írták be a szabadság szót Európa történelmébe.

Bár az ilyenkor szokásos beszédek rendre igyekeznek megmagyarázni az ünneplőknek, miként kellene visszatekinteniük a történelmi napokra és mit kellene érezniük, Czaun megjegyezte, ő tartózkodna ettől, mert „sokan és sokfélék vagyunk, és úgy van rendjén, ha a saját lelkünk mélyén e nagy titokban mindannyian mást és mást sejtünk meg. Így lesz közös az emlékezetünkben 1848, kinek a forradalom, kinek a szabadságharc ünnepe.”

Mint rámutatott, 1848-cal kapcsolatban mindenki másban találja meg a maga igazát: ki a mérsékelt Széchenyiben, ki a harcos Kossuthban; kinek Görgey, kinek Bem; kinek a pákozdi győzelem, kinek az aradi vértanúk áldozata jelenti az 1848-as forradalmat és szabadságharcot. A képviselő megjegyezte: számára a reményt, az új utakat kereső közösség bátor kiteljesedését idézi a 48-as tavasz.

A megemlékezésen a Ficánka óvoda csemetéi adtak elő 1848-as dalokat és verseket, a résztvevők pedig elhelyezték virágaikat a hősi emlékműnél a templomkertben.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.