Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hetvenéves az Ipari Szakgimnázium

2019. március 20. 4:01
Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli az Ipari Szakgimnázium. A jubileumot egész héten ünneplik, a programsorozat csúcspontja a keddi nap volt.

Az iskola 1949-ben kezdte meg működését, mai helyére, az Iskola utcába egy évvel később, 1950-ben költözött. Az iskola ekkor vette fel a Vegyipari Technikum nevet, ami a mai napig nosztalgikus emlékeket idéz fel sok veszprémiben.

A Vegyi hamar népszerűvé vált, a növekvő tanulói létszám szükségessé tette az egykori rendház bővítését, ami a következő évtizedekben újabb és újabb toldaléképületekkel tette labirintusszerűvé a az intézmény alaprajzát – és finoman szólva eklektikussá a külső megjelenését. Külön szárnyat kaptak a vegyipari laborok és új épületrészt emeltek a híradástechnikai osztályok kiszolgálására – ez utóbbi tagozat 1981-ben indult, és a mai informatika szak ősének tekinthető. A vegyis és híradós osztályok mellett az iskola harmadik fő profilját a színesfém-feldolgozó (később alumíniumipari, majd gépész) szak jelentette – és jelenti a mai napig –, ami 1958 óta működik.

Az első végzettek tablója 1953-bólAz első végzettek tablója 1953-ból

A technikum előbb szakközépiskolává alakult, majd a rendszerváltást követően a magyar ipar jelentős visszaesése miatt profilváltásra kényszerült: 1992-ben gimnáziumi osztályokat indítottak, majd elindult a környezetvédelmi szakközépiskolai osztály. Az iskola történetének egyik legszínesebb időszaka volt ez, amikor az ipari szakképzés mellett a gimis osztályokon keresztül a humán terület is megjelent az intézményben, nagyon különböző beállítottságú fiatalokat sodort egymás mellé és kovácsolt közösséggé az Ipari.

Emlékfát ültettek az iskola udvaránEmlékfát ültettek az iskola udvarán

A tízes évek oktatási átalakításai révén az iskola előbb a KLIK, majd a Szakképzési Centrum fenntartásába került. Az időközben a jogszabályi változások miatt kivezetett gimnáziumi szakok helyére mechatronikai, műanyag-feldolgozó, majd kisgyermek-gondozó osztályokat indítottak, a szakközépiskola elnevezést pedig a szakgimnázium besorolás váltotta.

A Petőfi Színházban rendezték meg a jubileumi gálátA Petőfi Színházban rendezték meg a jubileumi gálát

GALÉRIÁNK A JUBILEUMI GÁLÁRÓL IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

Az Ipari azonban nemcsak a fentebb felsorolt területekre képzett szakembereket, hanem egy szellemiséget is adott annak a több mint tízezer diáknak és több mint ötszáz tanárnak, akik a hetven év alatt a közösség tagjaivá váltak. E szellemiséget – ahogy azt Irányi László igazgató a kedd esti gálán elmondta – nem lehet szavakba önteni, hanem érezni kell, az itt töltött évek alatt mélyen beleivódik az emberekbe.

Irányi László igazgatóIrányi László igazgató

Ezt támasztja alá a Porga Gyula polgármester által néhány órával később megosztott tapasztalat is: ő a szülőktől azt hallotta, hogy azért járatják ide fiaikat, lányaikat, mert az Ipariban szeretik a gyerekeket.

Porga Gyula pohárköszöntőt mondott az iskolábanPorga Gyula pohárköszöntőt mondott az iskolában

És nem csak a saját tanulóikat: ahogy Ovádi Péter parlamenti képviselő a gálán rámutatott: a más iskolákból érkezőket is tárt karokkal látják vendégül az iskolai bulikon, sportrendezvényeken.

Ovádi PéterOvádi Péter

A hetvenedik jubileumot ünneplő héten a jelenlegi és az egykori diákjait is igyekezett megszólítani az iskola: délelőttönként volt iparisok meséltek arról, hogyan tudták az intézményben megszerzett – akár tantárgyi, akár emberi – tudásukat és tapasztalatukat kamatoztatni az érettségi után.

Vastag Csaba megénekeltette az iparisokatVastag Csaba megénekeltette az iparisokat

Kedden iskolatörténeti kiállítás nyílt az iskolamúzeumban, délelőtt pedig emlékfát ültettek az iskola udvarán. Délután második alkalommal rendezték meg az Ipari Napját, aminek célja, hogy évente egyszer találkozási lehetőséget biztosítson az egykori iparis diákoknak, és bepillantást engedjen nekik az intézmény jelenébe. A találkozó keretében ezúttal is tantermeket neveztek el az Ipari egykori pedagógusairól: ezúttal Bíró László, Sándor László és Tóth Nándor az intézményben és az intézményért végzett munkásságáról emlékeztek meg.

Kedd este ünnepi gálával mutatkoztak be az iskola jelenlegi és egykori diákjai a Petőfi Színház színpadán. Itt adták át a Pro Schola díjat is az 1954-ben végzett Takács Margitnak, aki nemcsak iparis évei alatti tanulmányi eredményeivel érdemelte ki az elismerést, hanem a közösség életében és építésében játszott szerepéért is.

Takács MargitTakács Margit

A hét hátralevő részében sulinapot rendeznek a DÖK szervezésében, jubileumi kisfilmet forgatnak, illetve a hagyományos éjszakai focibajnokságot is megrendezik pénteken.

Galéria
Ipari Szakgimnázium 70 éves jubileumi gála
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.