Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

LMP: reformokra van szükség a gondozói rendszerben

2019. március 19. 14:07
A párt szerint el kell érni, hogy a megnövekedett otthonápolási díjat az idősgondozásra is kiterjessze a kormány, és a fogyatékkal élő gyermekek támogatását finomhangolják. Minderről Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője és Ungár Péter országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót kedden.

Ungár Péter emlékeztetett, nemrég törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az otthonápolási díjat a jelenlegi 30-50 ezer forintról legalább 100 ezer forintra növelje a kormány. Tavaly az országgyűlés az LMP javaslatára már megemelte erre az összegre a fogyatékkal élő gyermekek otthongondozási díját, de Ungár szerint van még hiányosság. Egyrészt át kell gondolni a gyermekápolási díj pontozási rendszerét és annak felülvizsgálatát, hogy jobban figyelembe vegyék az értelmi fogyatékkal, például autizmussal élők szempontjait is.

Másrészt a támogatást az egyéb gondozási formákra is ki kellene terjeszteni. Rengetegen ápolják otthon demens vagy éppen Alzheimer-kórban szenvedő idős rokonukat, a Magyar Pszichiátriai Társaság legfrissebb tanulmánya szerint 2050-re pedig nem lesz olyan család, amelynek egyik idős tagja ne lenne érintett a demenciában. Erre most kell felkészülni, és az otthonápolást mind szolgálati időként a nyugdíjban, mind pénzösszegben el kell számolni. De a megbecsülés a szociális szférában dolgozókat is érinti, itt az LMP szerint a szociális és pedagógus bértábla egyesítése lehet a megoldás. Mindez szerintük évi 25-30 milliárd forintot igényelne.

Gerstmár Ferenc elmondta, Veszprémben alapvetően jól működik a települési támogatási rendszer, de az állami ellátási formák hiányosságaiból fakadóan a szociális nehézségeket nem tudják kompenzálni. Úgy látja, az pozitívum, hogy 2015 óta elérhető a gyermekes bérlet a közösségi közlekedésben a várandós, GYET-en, GYED-en, GYES-en lévő, csecsemőgondozási díjban részesülők, illetve a három év alatti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelők, valamint az ápolási díjra és a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak részére.

Ugyanakkor az autizmussal élők speciális ellátása alig megoldott, Veszprémben és vonzáskörzetében pedig szinte nem is létezik. Így viszont az iskolából kikerülve a fiatalok és szüleik gyakorlatilag teljesen magukra maradnak. Szándék lenne a javításra, és az egyénre szabott, célzott fejlesztő foglalkozások szakmai terve is megvan a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyes Nappali Intézményénél, már csak a költségvetési forrás hiányzik hozzá.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.