2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

LMP: reformokra van szükség a gondozói rendszerben

A párt szerint el kell érni, hogy a megnövekedett otthonápolási díjat az idősgondozásra is kiterjessze a kormány, és a fogyatékkal élő gyermekek támogatását finomhangolják. Minderről Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője és Ungár Péter országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót kedden.

Ungár Péter emlékeztetett, nemrég törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az otthonápolási díjat a jelenlegi 30-50 ezer forintról legalább 100 ezer forintra növelje a kormány. Tavaly az országgyűlés az LMP javaslatára már megemelte erre az összegre a fogyatékkal élő gyermekek otthongondozási díját, de Ungár szerint van még hiányosság. Egyrészt át kell gondolni a gyermekápolási díj pontozási rendszerét és annak felülvizsgálatát, hogy jobban figyelembe vegyék az értelmi fogyatékkal, például autizmussal élők szempontjait is.

Másrészt a támogatást az egyéb gondozási formákra is ki kellene terjeszteni. Rengetegen ápolják otthon demens vagy éppen Alzheimer-kórban szenvedő idős rokonukat, a Magyar Pszichiátriai Társaság legfrissebb tanulmánya szerint 2050-re pedig nem lesz olyan család, amelynek egyik idős tagja ne lenne érintett a demenciában. Erre most kell felkészülni, és az otthonápolást mind szolgálati időként a nyugdíjban, mind pénzösszegben el kell számolni. De a megbecsülés a szociális szférában dolgozókat is érinti, itt az LMP szerint a szociális és pedagógus bértábla egyesítése lehet a megoldás. Mindez szerintük évi 25-30 milliárd forintot igényelne.

Gerstmár Ferenc elmondta, Veszprémben alapvetően jól működik a települési támogatási rendszer, de az állami ellátási formák hiányosságaiból fakadóan a szociális nehézségeket nem tudják kompenzálni. Úgy látja, az pozitívum, hogy 2015 óta elérhető a gyermekes bérlet a közösségi közlekedésben a várandós, GYET-en, GYED-en, GYES-en lévő, csecsemőgondozási díjban részesülők, illetve a három év alatti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelők, valamint az ápolási díjra és a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak részére.

Ugyanakkor az autizmussal élők speciális ellátása alig megoldott, Veszprémben és vonzáskörzetében pedig szinte nem is létezik. Így viszont az iskolából kikerülve a fiatalok és szüleik gyakorlatilag teljesen magukra maradnak. Szándék lenne a javításra, és az egyénre szabott, célzott fejlesztő foglalkozások szakmai terve is megvan a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyes Nappali Intézményénél, már csak a költségvetési forrás hiányzik hozzá.