2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

A kulturális kormányzat minden eszközzel támogatja az EKF pályázatot

  • EKF
  • 2019.03.20
    13:21
  • MTI, VEHIR
A kulturális kormányzat hivatalosan is jóváhagyta a nemzetközi szakértői bizottság ajánlását, és minden eszközzel támogatja a felkészülést - hangzott el szerda délelőtt az EMMI-ben. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós szerint Veszprém minden szempontból jó választás az EKF 2023 címre.

Pécs után (2010) Magyarország 2023-ban már másodszor adhatja Európa Kulturális Fővárosát.

2017 februárjában jelent meg az EKF 2023 pályázati felhívása, és akkor alakult meg a program tárcaközi bizottsága is. A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának - mondta az MTI alapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerda délelőtt Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését.

A központi finanszírozás konkrétumairól és a pontos számokról még folynak a tárgyalások a kormánnyal. A 2019-es év kevés látványos elemmel a felkészülés időszaka és a működési modell összeállításának ideje lesz

- mondta el újságírói kérdésre Porga Gyula polgármester. Kifejtette azt is, a cím elnyerése komoly vállalás Veszprémnek és annak a térségnek, mellyel a város együtt lehet a régió Európa Kulturális Fővárosa.

A Bakonyt és a Balatont is magába foglaló pályázat nem az infrastrukturális beruházásokon, hanem a közösségfejlesztésen alapul. Ennek érdekében sikerült erős összefogást kialakítani a térségi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között.

„Az biztos, hogy győztünk, de hogy nyertünk-e, és, hogy az itt élők boldogabbak lesznek-e, az csak 2023 után derül ki”

- utalt a polgármester a közösségépítés és a tervezés fontosságára.

A program akkor lehet sikeres, ha felkészíti erre a helyi közösségeket: a térségi polgármestereket, vállalkozókat, civil szervezeteket is. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a veszprémiek úgy érezzék, a fejük fölött történik valami – fogalmazott.

Kásler Miklós és Porga Gyula szerda délelőtt az EMMI épületében tartott sajtótájékoztatónKásler Miklós és Porga Gyula szerda délelőtt az EMMI épületében tartott sajtótájékoztatón

Természetesen lesznek infrastrukturális beruházások is, ezek során azonban figyelemmel kell lenni a fenntarthatósági szempontokra.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: Veszprém minden szempontból jó választás volt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, majd emlékeztetett Veszprém gazdag történelmi múltjára, jelenlegi fesztiváljaira, és a régió kincseire. Többek közt Tihany, Zirc, Herend és Balaton-felvidék is azt mutatja, hogy kulturálisan mennyire gazdag a régió.

Veszprém a nemes szintről egy magasabb kategóriába juthat- fogalmazott.