Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nők barátja a nehéz napokon

2019. március 20. 14:31
A piros betűs napok, az intim betét, az egészségügyi betét kérdése még jó pár évtizeddel ezelőtt is tabu témának számított. Az idősebb generációból biztos vannak itt olyanok, akiket édesanyjuk nem világosított fel, mi is történik egy kislány nővé válásának napján.

A női menstruációs téma ma már olyan, amit a nagy női csevejek idején már könnyedén szóba tud hozni szinte bárki. De nem mindig volt ilyen laza, kötetlen és tiszta a helyzet:

  • Bibliai feljegyzések az i. e. 16. században már konkrétan leírják, hogy mit tehet és mit nem egy épp menstruáló asszony.
  • Az első tampont az Egyiptom területén élő nők találták fel. Megpuhították a papiruszt, majd felsodorva helyezték fel úgy, ahogy a mai tamponokat is használjuk.
  • Az ókori görög asszonyok fapálcika köré felcsavart gézt használtak.
  • A polgárság kialakulását követően volt olyan időszak, hogy egy menstruáló nő nem használt semmilyen segédeszközt, hogy felfogja a vérzését.


Az első tisztasági betéttől napjaink termékeiig

Az első tisztasági betétet a Johnson&Johnson kínálta 1896-ban. Hiába volt az egyik legszuperebb találmány a történelem folyamán, kezdetben nem aratott túl nagy sikert, mégpedig a szégyenlős női társadalom miatt. Erre aztán az 1920-as években találtak ki egy újítást, méghozzá azt, hogy kuponok segítségével tudták az asszonyok kikérni a terméket a boltok árusaitól. Az első modern tampon már 1931-től kapható volt, de igazán a betétek és a tamponok a 20. század második felétől arattak nagyobb sikereket, ami a mai napig is tart.

Az 1948-as évektől a betétek egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, köszönhetően annak, hogy a nőknek szóló magazinokban hirdetni kezdték őket. Ezt követte a következő áttörés, amikor az 1980-as évektől híres embereket kértek fel arra, hogy adják nevüket és arcukat a betétek reklámjaihoz.

Melyiket használjuk: betétet vagy tampont?

Igazából ki erre, ki arra esküszik. A tampon a láthatatlan, a szabadságot adó. Használatával nincsenek kellemetlen szagok, melyek körbelengenek minket. De ott a mínusz pont, hogy nem mindent tud felszívni (például alvadt vérdarabokat). A betéteket is igyekeznek úgy piacra dobni, hogy ne legyen észrevehető, ha épp használni kell, tehát vékonyítanak rajta, ahol tudnak, és igyekeznek illatosított verziókat előállítani, és törekednek arra is, hogy minél több nedvességet magukba szívjanak.

Az egészségügyi betétek mellett szól az érv, hogy a testünkön kívül szívja fel a menstruációkor keletkező nedveket. De nem adnak akkora szabadságot a viseléskor, mint a tampon, mert a rosszul felragasztott betét bizony elcsúszik és kész a baj!

Kicsit túlzásnak érezzük azokat a reklámokat – akár betétről, akár tamponról legyen szó -, ahol azt próbálják elhitetni, hogy a legerősebb napokon sem kell az átázástól tartania annak, aki kimondottan erősen vérzik. Vagyunk egy páran, akik ezeken a napokon nem mernének világos nadrágot vagy szoknyát felvenni, dacára a reklámokban látottaknak! Az azonban biztos, hogy ma sokkal könnyebb dolguk van a nőknek, hiszen nem kell szégyenlősködniük, amikor ilyen termékeket vásárolnak és bármilyen sportot űzhetnek ilyenkor is, köszönhetően a különböző, praktikus kialakítású termékekre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.