2019. június 20., csütörtök
Rafael névnap

Megszépült a Szilágyi

400 millió forintos kiemelt kormányzati támogatásból, a Veszprémi Érsekség további 100 milliós hozzájárulásával újult meg a Szilágyi Keresztény Iskola épülete.

Az iskola felújítását ünnepélyes átadással zárták csütörtök délután. A fejlesztés részeként megújult az intézmény homlokzata mind az utcafronton, mind a belső udvarok felé. A homlokzati nyílászárókat az eredetivel megegyező felosztású, de korszerű, jól szigetelő fa nyílászárókra cserélték.

– Több mint 500 négyzetméteres területet építettek át az intézményben – mutatta be a fejlesztéseket Halmay György, az iskola igazgatója.

A látványos külső megújulás mellett az épületen belül is történtek fontos változások: vizesblokkokat újítottak fel és alakítottak ki, könyvtárat, számítástechnikai termet hoztak létre korábban a nővérek által használt helyiségekből. A D-szárnyban egy teljesen új lépcsőházat építettek ki, amihez kapcsolódóan karbantartó műhelyet, személyzeti öltözőket, mosdókat hoztak létre.

Beépítették a keresztszárny tetőterét: a művelet során le kellett bontani a régi tetőszerkezetet, a meglévő fafödém fölé egy új gerendás-béléstestes födémet, valamint egy acél tartóelemekkel megerősített tetőszerkezetet. Ebben a tetőtérben helyezték el az iskola étkezdéjét a melegítőkonyhával együtt, illetve személyfelvonót és ételliftet is felvezettek a tetőtérbe.

A belső udvarban focipálya, streetball kosár, beszélgetősarok létesült megfelelő burkolattal. Ehhez kapcsolódóan a környező tetőkről lefolyó csapadékvizet összegyűjtötték és egy zárt csatornában a városi csapadékhálózatba vezették.

– Szomorú évfordulókkal terhelt dátum a mai, száz évvel ezelőtt Kun Béláék átvették a hatalmat az ország felett. Gyalázatos időszak volt ez, amit az egyházak ellen és az ország ellen el lehet követni, azt elkövették. Hatvan évvel ezelőtt pedig ezen a napon végezték ki a mindössze 15 éves Mansfeld Pétert, 1956-os forradalmárt – mondta Soltész Miklós, a nemzetiségekért és egyházakért felelős államtitkár. – A kommunizmus az egyházak elpusztítására törekedtek, de hála Istennek ma még mindig itt vagyunk, és a felmérések szerint a magyarok 80%-a szerint a kereszténység érték, és még azok is ezt gondolják, akik nem hívők.

Ovádi Péter parlamenti képviselőt és Soltész Miklós államtitkárt Halmay György igazgató kísérte körbeOvádi Péter parlamenti képviselőt és Soltész Miklós államtitkárt Halmay György igazgató kísérte körbe

Márfi Gyula érsek ismét a bevándorlás, a „multikulti” ellen foglalt állást: a színek egymás melletti jelenléte helyett azok összekeverése „seszínű katyvaszt” okozna. Az érsek szerint vallási alapú muszlim diktatúra fenyegeti Európát, de az „antifajelméleten” alapuló globalista nagytőkés diktatúra is itt dörömböl a kapuinkon, ami épp olyan sátáni véglet. Ez ellen a hazaszeretettel, saját identitásunk megőrzésével védekezhetünk.