Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanuljuk meg elfogadni egymást!

2019. március 28. 4:00
Második alkalommal rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház az Érzékenyítő Fesztivált április 24–27. között – jelentette be a teátrum vezetősége szerdán.

Az országban teljesen egyedülálló kezdeményezés a tavalyi évben már óriási sikert aratott, és még a szervezőket is meglepte az a nyitottság, amivel a közönség fogadta az előadásokat, majd a beszélgetéseket, ezért is döntöttek úgy, hogy folytatják az utat a kitaposott ösvényen.

– A színházunk régóta feladatának tekinti, hogy minél teljesebben forduljunk az emberek felé és az előadásainkkal a lelkükre is hassunk. Mindannyiunknak megvan a maga keresztje, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni egy-egy találkozásnál. Tulajdonképpen erre akar rávilágítani ez a fesztivál: meg kell tanulnunk érzékenyen fordulni embertársaink felé – hangsúlyozta Oberfrank Pál igazgató.

Orlai Produkció: VénuszOrlai Produkció: Vénusz

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, a rendezvény ötletgazdája elmondta: az empátia erejét a saját bőrükön tapasztalták meg maguk is. Néhány éve a teátrum gárdáját erősíti Gyöngyösy Dóra, a fiatal Down-szindrómás lány, akinek a jelenléte jól példázza az érzékenyítés fontosságát: bár kezdetben voltak félelmek a dolgozókban, ezek fokozatosan elszálltak, ahogy megismerték egymást.

A különböző kihívással élők helyzetét bemutató előadások szintén erre képesek: egyszerre gyógyítják az alkotót és a befogadót, így tud a színház mentálhigiénés tereppé is válni.

Szalai Kriszta: Maradjunk annyibanSzalai Kriszta: Maradjunk annyiban

A négynapos rendezvény alatt összesen három darabot láthatnak majd a nézők. Április 25-én az Orlai Produkció Vénusz című előadása érkezik, mely fanyar humorral mesél fiatalságról és öregségről két idős színész szemüvegén át, akiknek az életét teljesen felforgatja egy fiatal lány. Másnap szintén az Orlai Produkciótól jön a Heisenberg, mely ugyancsak egy különös szerelem esetét dolgozza fel, egy idős férfi és egy középkorú nő találkozását.

Szalai Kriszta összesen öt napot töltött együtt hajléktalanokkal, tapasztalatait pedig a Maradjunk annyiban című „show”-ban dolgozta fel – a közömbösen senkit nem hagyó előadás április 27-én lesz látható.

Orlai Produkció: HeisenbergOrlai Produkció: Heisenberg

A színházi produkciók mellett a teátrum idén rendhagyóbb produkciókkal is készül. 24-én Caramel koncertje nyitja meg a fesztivált, míg 26-án Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok címmel Pilát Gábor beszél a párkapcsolatok dinamikájáról rendkívüli szókimondón.

Emellett kiegészítő, ingyenes programok is várják kifejezetten a fiatal közönséget: 25-én a Nemadomfel Együttes ad koncertet 16 órakor a színház előtt, majd 17:30-tól Fekete Ádám, súlyos fogyatékkal élő fiatal színész, dramaturg, rendező mesél arról, hogy ha valamiben igazán hiszünk, semmi sem jelenthet akadályt. Az utolsó napon pedig Tánckorszindróma néven két produkció érkezik még: a Tünet Együttes Burok című előadása, mely a terhességet, a szülés élményét dolgozza fel a tánc nyelvén, rögvest azután pedig Gyöngyösy Dóra ad elő egy kortárs tánc koreográfiát Caramel egyik dalára.

Nemadomfel együttesNemadomfel együttes

Természetesen minden programot követően lesznek beszélgetések Kardos Klára pszichológus vezetésével. A szakember szerint óriási szükség van ezekre a beszélgetésekre: gyakorlatilag nincs olyan ember Magyarországon, aki ne küzdene valamilyen problémával, a lelki egészség fejlesztésében pedig hatalmas lépést jelent, ha meg tudunk nyílni és elmondani azt, ami bánt minket.

Bertalan Melinda
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.