2019. június 20., csütörtök
Rafael névnap

Vérüket adták másokért: tavaszi véradónap

Ismét az egészség és az életmentés helyszínévé vált a Pannon Egyetem aulája: idén is "vérünket adhattuk" a segítség jegyében a nagy tavaszi véradó- és egészégnapon.

A korábbi évekhez hasonlóan, a véradónapon egész napos ingyenes egészségügyi előadásokkal, vizsgálatokkal, zenés produkciókkal, játékokkal és értékes nyereményekkel várták a családokat, érdeklődőket és a segítő szándékkal érkező véradókat.

Az önzetlen jószándékot értékelvén, a rendezvény kilépve a fehér csempék és a kórházi ágyak világából egy sokszínű programmá duzzadt, ahol a segítség köszönetet, ünneplést és jutalmat érdemel. Az nyeremény ajándékok kisorsolásán és az egész napos programokon kívül Farkasházi Réka és együttese, Bereczki Zoltán akusztik műsora, a Louis Armstrong Show Bervalics Róberttel és az Irigy Hónaljmirigy zenés szórakoztató produkciója tette teljessé a napot.

A téli periódusban az influenza szezon miatt, illetve nyáron a nyaralások, szabadságok következtében is csökkenhet a véradók létszáma, ami hatalmas kihívást jelenthet a vérellátás számára.

A vérkészlet utánpótlása folyamatos feladat, fontos, hogy minden nap meglegyen a megfelelő vérmennyiség a biztonságos vérellátás érdekében.

Ne feledjük: a véradással sokszor életet mentünk - vehir.hu

Öt évig tartott a véradók lemorzsolódása, tavaly azonban már sikerült megállítani a tendenciát. Az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese, dr. Nagy Sándor válaszolt néhány általános kérdésre a véradással kapcsolatban.

Az életmentő adakozóknak személyes irataikat kellett magukkal hozniuk, illetve ügyelniük kellett a bőséges folyadék bevitelre is. A véradásra kizárólag 18. évét betöltött, 50 kg feletti testsúllyal rendelkező jelentkezők érkezhettek: egészségügyi alkalmasságukról a helyszínen lévő kivizsgáló orvos döntött.

Aki esetleg nem tudott vért adni, annak is érdemes volt részt venni a szombati rendezvényen, hiszen aki családi programokra, szórakozásra vágyott vagy az egészségéről akart átfogóbb képet kapni, az is megtalálhatta a kedvére való programot az aulában.