2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Retró Veszprém: ilyenek voltak az elmúlt évtizedek

Visszautaztunk az időben, amikor még Moszkvicsok pöfögtek az Óváros téren, édességbolt üzemelt a Kossuth utcán és filmet forgatott nálunk Makk Károly. Retró Veszprém életérzés a javából, a Fortepan archívumából válogatva.

A Találkozzunk az óránál! szállóige akkor még egészen más helyszínt jelölt volna. (Fotó: 1958, adományozó: Krasznai Gyula)

Az 1960-as években még merőben máshogy festett az Óváros tér. A pékség helyén például cipőket vásárolhattunk, ekkora sétáló tömeg pedig ritkán foglalhatta be a teret, ahol akkoriban főleg az autósoké volt a terep. A macskakövek pedig amúgy sem kopoghattak a cipőtalpunk alatt, hiszen ahogy az a későbbi, 1976-os fotón is jól látszik, bitumenes út volt itt. (Fotók: 1962, adományozó: Karabélyos Péter; 1973, adományozó: Inkey Tibor)

A régi üzletekből mára nem sok maradt meg, de van, ami azóta is fennáll. A Rákóczi Ferenc utcában található Fekete Sas patika például már az 1950-es években is működött. (Fotó: 1950, adományázó: Karabélyos Péter)

Két-három évtizeddel később még mindig számos szakbolt volt ugyanitt. (Fotó: 1983, adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

1960-ban még Makk Károly is forgatott nálunk, a Fűre lépni szabad című filmet. Makláry Zoltán és Páger Antal kettőse mögött jól látszik a Tűztorony. (Fotók: 1960, adományozó: Kotnyek Antal)

Makk többször is járt itt egyébként, például a Veszprémi Tévé Találkozók alkalmával. A talákozónak helyszíne volt a Veszprémi Vegyipari Egyetem és az egykori Dimitrov is. (Fotó: 1969, adományozó: Rádió és Televízió Újság)

A kedvenc veszprémi helyeink úgy látszik, nem változnak. (Fotó: 1960, adományozó: Inkey Tibor)

Bérletet vegyenek! (Fotó: 1961, adományozó: Hunyadi József)

Bár a buszpályaudvar azóta sem sokat változott, a flotta ma már egészen máshogy fest. Azért ha egy-egy napra ismét csatasorrendbe állnának ezek a régi Ikarusok, valószínűleg erősen megugrana a buszozók száma. (Fotó: 1966, adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

Talán itt sem kell sokáig gondolkodni, hogy ez a vasútállomás (anno Nagyállomás) épülete. (Fotó: 1962, adományozó: Nagy Gyula)

A Budapest út és a 8-as számú főút találkozása. Ilyen nyugalom sincs ma már. (Fotó: 1961, adományozó: Magyar Rendőr)

Gimnazisták a Lovassyban (Piarista Gimnázium) egykor... (Fotó: 1951, adományozó: Karabélyos Péter)

Hirdetőtáblák, fák és Trabantok. Három dolog, amit már biztosan nem látunk az Óvári Ferenc utcában. (Fotó: 1983, adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

A Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) büféje. Akár egy klasszikus film díszlete is lehetne. (Fotó: 1961, adományozó: Bauer Sándor)

Amikor még játszótér is volt a Színházkertben. (Fotó: 1965, adományozó: Kovács László Péter)

Zsuzsi szobra is vándorolt az idők során az Óváros téren belül, ahogy a talapzata is egészen más volt. (Fotó: 1968, adományozó: Péterffy István)

Egy régi kedvenc: az Erdei vendéglő. (Fotó: 1964, adományozó: Németh Tamás)

A legnagyobb változáson egyértelműen a Kossuth utca esett át. (Fotók: 1966, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

A fényképészek ma is népszerűek, de igen más körülmények között. Filmtekercset se hozzájuk megyünk előhívatni - nem mintha lennének még filmtekercsek a háztartásokban. (Fotó: 1966, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

Amikor a tejet még nem a szupermarketben, hanem a tejboltban vettük meg. (Fotó: 1968, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

Ma már a Hoffer Ármin sétányra sem ismernénk rá. Az Édességboltnak azért biztos sok lurkó örülne ma is. (Fotó: 1968, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

A Benedek-hegy örök kedvenc lesz mindig, de legelésző kecskékkel aligha fogunk már ott összefutni. (Fotó: 1962, adományozó: Inkey Tibor)

A Hotel szebb napokat is megélt már. (Fotók: 1967, adományozó: Bauer Sándor)

Éljen május elseje! A figyelmesek kiszúrhatják az új buszokat... (Fotó: 1980, adományozó: Joó Sándor)

Vajon hová tűntek a régi rajzolt plakátok? (Fotó: 1963, adományozó: Nagy Gyula)

Ünnepi falatozásaink helyszínei (Fotó: 1970, Dózsa étterem, adományozó: Bauer Sándor)

Finom falatok boltja (Fotó: 1974, adományozó: Bauer Sándor)

Lepereg a filmkocka, egy utolsó koccintás a Traubi bárban (Fotó: 1974, adományozó: Bauer Sándor)