2019. június 20., csütörtök
Rafael névnap

Horváth Balázs a kiszámíthatatlanságok korában volt kiszámítható és becsületes ember

Sokaknak van személyes története az Antall-kormány első belügyminiszterével. Vidám, szerethető személyiség volt, miközben az új, magyar, szabad és demokratikus köztársaság felépítéséért dolgozott. Hétfő este az „egyik legnagyobb veszprémi” emléktáblájánál mondott beszédet Ovádi Péter parlamenti képviselő.

„Azért küzdött, hogy a sokszor kifosztott és megalázott magyarságot és Magyarországot a szabadság, a nemzeti önbecsülés és a szellemi, anyagi gyarapodás állapotába emelje, s noha kemény politikai küzdelmekben edződött, belső lényében mindig megőrizte és sugározta a veszprémi táj szelídségét” – fogalmazott Kövér László 2017-ben Horváth Balázsról, a Vár utcában tartott emléktábla leleplezésekor.

Két évvel később, 2019-ben Ovádi Péter, a választókerület országgyűlési képviselője hétfő este tartott beszédében úgy emlékezett vissza a politikusra, mint aki

lefektette a fejlődő, előremutató, békés, szabad Magyarország és Veszprém alapjait.

Dr. Horváth Balázs két évtizednyi ügyvédi pályafutás után, 1988-ban alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, 1990 és 1993 között pártja elnökségének tagja, az 1990-ben szabadon választott első demokratikus kormány belügyminisztere. Az országgyűlési választásokon - 1990-ben majd 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban - négy alkalommal egyéni választókerületben nyerte el a választópolgárok bizalmát. Neki köszönhető, hogy a belügyminisztersége alatt a volt szocialista országok közül Magyarországon készült el elsőnek az önkormányzati törvény.

„Horváth Balázs a kiszámíthatatlanságok korában volt egy kiszámítható és becsületes ember. Magyarország akkoriban tanulta ismét a demokráciát. Tanultuk, hogy mi magunk választhatjuk meg a világnézetünknek megfelelő pártot, azt, hogy elmondhatjuk és kinyilváníthatjuk véleményünket úgy, hogy másnap nem töri ránk az ajtót az államhatalom.

Ovádi Péter hétfő este emlékezett vissza az egykori politikusraOvádi Péter hétfő este emlékezett vissza az egykori politikusra

Ma már természetesének vesszük mindezt, de a 90-es évek fordulójánál igenis szükség volt arra, hogy emberek fogják képletesen a kezünket és segítsenek ebben, mint amilyen Horváth Balázs is volt” - fogalmazott.

„Kevés olyan veszprémi ember van, akinek nincs valamilyen személyes élménye Balázzsal. Talán egy segítő jó tanács, talán egy értelmes és tartalmas vita valamilyen kérdésben, talán csak egy egyszerű baráti beszélgetés. De elvitathatatlan az, hogy Horváth Balázs igazi nagybetűs veszprémiként örökre beírta magát a város történetébe, szelleme pedig a mai napig itt van köztünk”- emlékezett vissza Ovádi, majd kiemelte, Horváth Balázs emlékét felidézve egy olyan ember képe rajzolódik ki, aki politikusként is nagybetűs ember tudott maradni. Aki

véleményét soha nem rejtette véka alá, aki meggyőződésből és nem érdekből cselekedett, őszintén, tiszta elvek mentén.

Tetteivel példát állít, hogy miként kell a mindennapokban becsületesen, megalkuvás nélkül, egymásért, a jövő nemzedékeiért dolgozni - mondta.

Ovádi Péter beszéde után Porga Gyula polgármester, a Fidesz-KDNP, társszervezetek és egykori barátok helyezték el ez emlékezés koszorúit és virágait a Vár utcában található emléktáblánál.