Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Rowling és Laurie tanítottak meg angolul

2019. április 11. 4:01
Amit az iskolában tanítanak, az gyakran elég a nyelvvizsgára, de ritkán hasznos az életben: a tankönyvi angol kis túlzással élve köszönőviszonyban sincs azzal, amit a való életben használnak.

Hogy mennyire vagyok jó angolból, azt nem az én tisztem eldönteni – annyi biztos, hogy minden erőlködés nélkül nézek filmeket eredeti nyelven felirat nélkül, olvasok eredeti nyelvű könyveket vagy éppen hallgatok angol nyelvű rádiókat – és nekem ez a szint elég.

Azonban azt is tudom, hogy ezt a szintet nem az iskolában szedtem össze.

Az az érzésem, hogy az iskolai nyelvtanítás (és az ezt számon kérő nyelvvizsgák is, ha már itt tartunk) fordítva ül a lovon: először nyelvtani szabályokat, mondatszerkezeteket, szórendet akarnak a fejünkbe verni, és aztán erre építeni a szókincset, ténylegesen használható tudást.

A tapasztalatom viszont az, hogy ez fordítva jobban működik. Ez már az anyanyelv elsajátítására is igaz: drága szüleink nem a nyelvtani szabályokat magyarázták nekünk kiskorunkban, hanem egyszerűen csak használták a nyelvet, és ebben a közegben egyszerűen ránk ragadt a tudás.

A nyelvtani részek még a magyarban is sokakat megizzasztanak, amikor az iskolában először szembesülünk az olyan kérdésekkel, mint hogy egy összetett mondat alá- vagy mellérendelő szerkezetű-e, vagy hogy a vizsgált szó vajon milyen jelző vagy határozó szerepet tölt be a mondatban?

Ami a nyelvtanulási tapasztalataimat illeti, szerintem sokkal többet ér, ha minél több valódi, anyanyelvi szöveggel találkozunk: olvassunk könyveket az adott nyelven, akkor is, ha kezdetben semmit nem értünk és sokat kell szótárazni. Nézzünk feliratos sorozatokat, filmeket, aztán idővel válthatunk eredeti nyelvű feliratra, és ha már az is pöpecül megy, jöhetnek a felirat nélküli videók. Az utolsó lépcsőfok pedig, amikor már a kép sem segíti a megértést: a rádióadások.

Engem J. K. Rowling és Hugh Laurie tanítottak meg angolul. Abban az időszakban ismerkedtem a nyelvvel, amikor még várni kellett az új Harry Potter kötetekre, és az angol nyelvű megjelenés után csak jó fél évvel adták ki a magyar fordítást. Én pedig nem vártam erre: átküzdöttem magam az eredeti kiadásokon. A Főnix rendje volt az első, itt még majdnem minden szót szótáraznom kellett. A Félvér Hercegnél már érezhetően kevesebbet kellett lapozgatnom a szótárt, mire pedig az utolsó rész, a Halál ereklyéi megjelent, már – ha nem is gördülékenyen és gyorsan – szótár nélkül el tudtam olvasni az egészet. Közben pedig sorozatokat néztem, nagy tételben. A testrészeket és szerveket például az akkoriban népszerű House M.D. adta hozzá a szókincsemhez.

Ez egy hosszú út, amihez sok türelem kell, de az agyunk szépen lassan hozzászokik az idegen nyelv szerkezeteihez, egy idő után ösztönösen tudjuk majd, mikor milyen szórendet kell használni, ráérzünk a rendhagyó igék múlt idős alakjára is – amivel az iskolai oktatás logikára épülő rendszerében mindig küzdöttünk, az adja magát, ha nem tudni, hanem érezni akarjuk a nyelvet. Érezni viszont csak akkor fogjuk, ha élvezzük az oda vezető utat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.