Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi programozó versenyen nyert harmadszor a One Identity veszprémi fejlesztőcsapata

2019. április 16. 10:00
A négy főből álló veszprémi csapat - Kálóczi Dávid, Szabó Gergely, Tamás Csaba és Zana László – a „Song Hero” alkalmazás fejlesztéséért a legrangosabb „Judges Favorite” kategóriában hozták el az aranyérmet a több száz csapatból álló Angular Attack nemzetközi programozó verseny mezőnyében.

Az Angular Attack világszerte a legjelentősebb ötletverseny, amelyre több száz csapat nevez be minden évben – az online hackathon szakmai támogatói többek között a GitHub, a Google, a Zenko.IO a Rangle.IO és a Wijmo is szerepel. A nyertes magyar csapat a kezdetek, 2016 óta részt vesz a nemzetközi megmérettetésen, és eddig három alkalommal szereztek első helyezést az öt kategória egyikében.

Az online formában zajló Angular Attak versenyre a világ minden tájáról nevezhetnek 1-4 fős csapatok, akiknek 48 óra áll rendelkezésükre, hogy a nulláról fejlesszenek egy tetszőleges alkalmazást.

A nyertes csapat  a veszprémi irodában /Fotó: One IdentityA nyertes csapat a veszprémi irodában /Fotó: One Identity

- Látszólag ez a 48 óra sok idő, de a gyakorlatban nagyon kevés. Mivel a téma szabadon választható, már a verseny előtti héten elkezdjük az ötletelést, átgondoljuk, mi az, ami megvalósítható ebben az időkeretben, hogy mire elérkezik a verseny, legyen egy kiindulási alapunk. A 48 órát így is maximálisan kitöltjük, és hogy az ingázással se veszítsünk értékes perceket, a verseny ideje alatt végig bent vagyunk az irodában, hozunk mobil ágyat, ételt, minden szükséges holmit. Hajnali kettőkor kezdünk és általában másnap délig összeáll az alkalmazás, onnantól pedig a finomításé a főszerep – mesélték a veszprémi nyertes csapat tagjai portálunknak.

Gyors bepillantás a tavalyi évbe, hogyan is zajlik a verseny

Bár a versenyen nagyjából bármilyen ötlettel elő lehet állni, érdemes figyelembe venni, hogy minél szerethetőbb megoldásról legyen szó. A technológia mellett fontos, hogy az adott alkalmazás meg tudja fogni az embereket, a felület legyen látványos, de könnyen kezelhető, rögtön tudd, hova kattintasz, és az sem árt, ha minél több érzékre hat, mert így tud minél addiktívabb lenni. A srácok által fejlesztett Song Hero például remek abból a szempontból, hogy egyszerre ad zenei élményt, funkcionál játékként és mozgatja meg az agyat, miközben a látvány is nagyon a helyén van.

A házibulik új kedvence: Song HeroA házibulik új kedvence: Song Hero

Sokan ezért valamilyen játékot fejlesztenek, például vikinges témájút, de számos, a mindennapokban is hasznos segítséget nyújtó alkalmazás készült, többek között olyan, amely segít nekünk programot találni, ha unatkoznánk.

A srácok főleg a Song Hero kapcsán is említett zenei vonalon mozognak, ami be is jött nekik: az elmúlt négy év alatt háromszor értek el helyezést a verseny öt kategóriájának valamelyikében. Ezek: "Judges Favorite", "Hacker Favorite", Innováció, Dizájn és Népszerűség. Az első négy kategória győzteseit a szakértőkből – többek között a Google, eBay, Frontend Masters, Telerik delegáltjaiból – álló zsűri választja ki, például a forráskódot is alaposan megvizsgálva. Ezek közül is a "Judges Favorite" a legfontosabb kategória – az itt díjazott alkalmazás a többi kategóriában már nem nyerhet, függetlenül attól, hogy megfelelt azok kritériumainak is. A legnépszerűbb alkalmazás kiválasztása pedig a 48 óra letelte után nyilvános szavazással zajlik.

A veszprémi csapat eddigi győzelmei az Angular Attackon:

  • 2019: a „Song Hero” alkalmazás a „Judges Favorite" kategória nyertese lett. A Guitar Hero-n alapuló interaktív zenei játékban a Diszkópatkányok című film taktusaira gyűjthetünk pontokat, már amennyiben játékosunk megfelelően playback-el és headbang-el.
  • 2018: a „Bubble Beat” nevű DJ alkalmazás a "Hacker Favorite" kategóriában lett győztes
  • 2016: a „Balatone Waves Sound Player” speciális relaxációs alkalmazás már a verseny történetének legelső alkalmával elhozta a „Judges Favorite” díjat a 3600 regisztrált csapat közül

Az idei év nyertes csapatának tagjai Kálóczi Dávid, Szabó Gergely, Tamás Csaba és Zana László voltak, a korábbi évek sikereihez pedig Hugyák Tamás és Méreg Balázs kollégáik is nagyban hozzájárultak. A csapat tagjai és támogatóik mindannyian a One Identity (korábban Balabit) veszprémi fejlesztőcsapatának munkatársai, akik munkájuk során is használják az Angular-t, jelenleg is ez a vezető frontend technológia a vállalatnál.

A One Identity 2018. januárjában vásárolta fel az egyik legsikeresebb hazai startupot, a Veszprémből indult Balabitet, amelynek hazai (budapesti és veszprémi) fejlesztőközpontjai jelenleg a One Identity legnagyobb fejlesztési bázisai. A vállalat egyik legdinamikusabban növekvő területe a One Identity Safeguard for Privileged Session Monitoring terméken alapul, amely a Balabit akvizíciójával került a portfólióba, és az eszköz felületét a versenyben is használt technológiával, Angular-ral fejleszti a veszprémi csapat.

Az első nyertes app, a BalatoneAz első nyertes app, a Balatone

A dicsőség mellett a srácok több értékes díjat, többek között a munkájukhoz hasznos szoftvereket, webshopokban beváltható kuponokat is magukénak tudhatnak, a verseny legnagyobb nyereménye ugyanakkor talán az a kreatív energia, amit egy ilyen megmérettetés magával hoz. Bár egy-egy ilyen verseny végén szigorúan véve nem születnek kész alkalmazások, amiket aztán forgalomba hozva akár a Play Store-ból letölthetnénk – az Angular Attack honlapján viszont elérhetők és használhatók! –, a fejlesztők mégis kiélhetik ilyenkor a kreativitásukat, kicsit kikapcsolhatnak a hétköznapi munkájukból, elhagyhatják az ott bevett kereteket.

A One Identity ezért például saját keretei között is tart minden évben egy hackathon ötletfejlesztői hetet, amikor a kollégák bármit fejleszthetnek – minél vadabb az ötlet, annál jobb. Rengeteg kreatív energia tud ilyenkor felszabadulni, amivel a kiégés is megelőzhető, és nem mellesleg egy-egy ilyen alkalom remek összetartó erőként is szolgál.

A cégnek egy kicsit személyes missziója is erre rávilágítani, a csapattagok pedig aktív résztvevői a hazai technológiai közösségeknek és szívesen osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a tanulni vágyókkal, amit a következő hetekben két alkalommal is megtesznek.

  • 2019. április 18-án 15:00 órától a Startup Safari Budapest keretében tart előadást Zana László a hackathon projektek fontosságáról, azok hatásairól a termékre, a csapatkohézióra és a szakmai fejlődésre. Konkrét példákon keresztül mutatják be, hogy egy hackathon projekt miként indukálja a cégen belüli innovációt és ez milyen hatással van a produktivitásra. Bővebb információ a One Identity Balabit HUB facebook oldalon érhető el.
  • 2019. április 24-én 18:00 órától a Veszprémi Technology Meetup-on, a One Identity havonta jelentkező ingyenes rendezvényén élőben is bemutatják az idei nyertes „Song Hero” alkalmazást. A pizzázással egybekötött élménybeszámolón technológiáról és a verseny részleteiről is lehet beszélgetni a fejlesztőkkel. Bővebb információ a Veszprémi Technology Meetup facebook oldalán érhető el.

Az Angular bemutatása - miért különleges és mi a platform jelentősége?
Egy komplex webalkalmazás elkészítése nem mindig könnyű feladat. Erre a problémára ad megoldást az Angular, ami egy bárki számára szabadon hozzáférhető platform/keretrendszer. Segítségével más fejlesztők számára is jól átlátható alkalmazásokat (weboldalakat) lehet fejleszteni. Kombinálja a deklaratív HTML alapú templatezést egy nagyon könnyen használható dependency injection réteggel. Illetve egyértelműen megfogalmaz fejlesztési ajánlásokat, egységes kiterjedt dokumentációval rendelkezik, amiből könnyen és viszonylag gyorsan elsajátítható a használata. Mindezt az is segíti, hogy igyekszik a fejlesztők felmerülő problémájára megoldást adni, így az alap rendszeren kívül routing, animáció és egyéb bővítményekkel is rendelkezik. Nagyvállalati szektorban előszeretettel alkalmazzák, elsődlegesen az előbb felsoroltak miatt.

Angular példák a nagyvilágból
Számos nagyvállalat tette le voksát az Angular keretrendszer mellett, például a Google Marketing Platformja, a GitHub közösségi fóruma, a Delta Airlines weboldala, a Forbes weboldala, a BMW ár kalkulátor oldala és az Xbox felhasználói felülete is Angular-ban íródtak.

Bertalan Melinda
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.