2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Veszprém is támogatja a Notre Dame újjáépítését

Porga Gyula polgármester hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy Veszprém városa - jövőbeli Európa Kulturális Fővárosként is példát mutatva - 12023 euróval támogatja a hétfő esti tűzesetben súlyosan megrongálódott párizsi katedrális újjáépítését.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfő este eddig még nem tisztázott körülmények között kigyulladt a párizsi Notre Dame katedrális tetőszerkezete. Bár a templom fő szerkezetét és a két harangtornyot sikerült megmenteni, a teljes tetőszerkezet és a kereszttorony is megsemmisült, a keletkezett kár pedig felbecsülhetetlen.

A tűz eloltása után Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett a francia népnek, hogy a katedrálist újjáépítik, melyhez nemzteközi adománygyűjtést szerveznek. Az akció mellé állt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, aki Twitter üzenetben kérte fel az Európai Unió mind a 28 tagállamát, hogy segítsék az épület újjáépítését.

Azóta számos államfő, politikus fejezte ki szolidaritását a tragédiával szemben, illetve több magyar város is bejelentette, hogy jelentős összeggel támogatja a katedrális újjáépítését. Így tett többek között Szeged és Székesfehérvár is, akik 10-10 ezer euróval járulnak hozzá az akcióhoz, kedd délután pedig Veszprém is csatlakozott a segítségnyújtók táborához: Porga Gyula polgármester hivatalos Facebook oldalán tette közzé, hogy Veszprém Európa 2023-as Kulturális Fővárosaként 12023 euróval támogatja az ügyet.

A teljes bejegyzés alább olvasható: