Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bundesliga-sérótól Rachelig: így alakították a frizuránkat a sztárok

2019. április 17. 12:00
Ha a saját stílusunk megtalálásáról van szó, a keresést általában a hírességeknél kezdjük: másoljuk a ruházatukat, a hajukat. Ki ne emlékezne még az évekre, amikor mindenki Jennifer Aniston Rachel frizuráját kérte a fodrásztól, vagy éppen Marilyn loknijait? A jobb esetek még ezek voltak, de néha csak a fodrászszékből kiszállva jöttünk rá, hogy amit kértünk, egy borzadmány.

A szomorú igazság persze az, hogy a legtöbbször a nagy felismerés pillanata nem is ekkor jött el, hanem évekkel később, amikor az egykori divatnak már leáldozott. Addig viszont boldogan és büszkén viseltük az elöl rövidre vágott, hátul kunkori malacfarokként viselt frizuránkat vagy a fűcsomóra hajazó kis tarajt a fejünk tetején.

Szégyellni ugyanakkor nincs mit, a kísérletezés az önfelfedezés része, a hírességek frizuráinak koppintása pedig mindig is bevett szokás volt. Trendek voltak, vannak és lesznek, ahogy olyan ikonok is, akik hosszú időre meghatározzák a kinézetünket.

Hogy jobb példát ne említsek, rögvest ott van a Beatles, a négy gombafej. Az erdei növényre emlékeztető frizura már az ötvenes években is közröhej tárgyának számított a felnőttek körében, a korabeli fiatalok viszont imádták - fiúk, lányok egyaránt.

A formabontó hajviselet elterjedésének fogalma persze nem a beatnikekhez köthető. Az 1920-as évek és a jazz korszak egyik legfényesebb csillaga volt Louise Brooks, akinek szigorú, már-már fiús bobját ezrek kezdték el másolni. Ugyan a formát nem a becenevén csak Luluként emlegetett színésznő találta fel, az orrvonalnál hirtelen elnyesett és megkurtított Kleopátria frizurát ő tette igazán ikonikussá.

Ha bobról van szó, akad még pár név, amit kötni tudunk hozzá, például a divat legbefolyásosabb asszonyának számító Anna Wintourt, az amerikai Vogue főszerkesztőjét. Wintour állítólag 16 éves kora óta hű ehhez a fazonhoz.

A rövid, illetve félhosszú fazonok állandó kedvencnek számítanak: az 50-es, 60-as évek legnagyobb színésznői közül többen emellett tették le a voksukat, többek között Audrey Hepburn, akinek stílusát úgy ahogy van, a mai napig imádják a nők.

Hepburn leghíresebb frizurája persze az Álom luxuskivitelben című klasszikushoz köthető, amit igazán talán a szőke melírcsíkok tette azzá, a festésnek ez a fajtája ekkortól kezdett igazán elterjedni a hölgyek körében.

"Hollywoodban egy lány tehetsége sokkal kevésbé számít, mint a haja" - állította annak idején Marilyn Monroe, és a kijelentésében bizony lehet valami, tekintve, hogy Monroe platinaszőke loknijairól a mai napig sokkal többet beszélnek, mint színészi alakításairól.

Ha már a szexszimbólumoknál tartunk, nem Marilyn volt az egyetlen, aki milliókat inspirált. A férfiak oldalán James Dean stílusosan zilált frizurájának és Elvis hátrafésült hajának lemásolása is sokak céljává vált.

Úgy látszik, a rövid haj tényleg a korszak védjegye volt. Twiggy-nek nemcsak hatalmas szempilláit irigyelték sokan, de oldalt elválasztott, gondosan lesimított rövid frizuráját is.

Azért akad ellenpélda is: Brigitte Bardot legjellemzőbb stílusjegyévé éppen hosszú, szexisen kócosra tupírozott haja vált, aki ezzel egyben legitimálta a "most keltem ki az ágyból" frizurát is.

Jackie Kennedy annak idején számon kérte az újságírókat, mégis mi köze van az ő hajstílusának férje politikai képességeihez, dús, természetesen hordott haja azonban egy egész évtizedre meghatározta az amerikai asszonyok stílusát.

A 70-es, 80-as években aztán teljesen elszabadultak a frizurák: a fiatalok a sarokba dobták az ollót, a hosszú haj pedig egyértelműen a lázadás szimbóluma lett - az éppen 40 éve készült Hair esetében pedig a hippik által hangoztatott békéé is. Ki ne emlékezne a filmtörténet egyik legikonikusabb hajvágására, amikor Berger megszabadul oroszlánsörényétől?

Úgy tűnik, az 1978-79-es esztendőben a hajak tényleg központi kérdéssé váltak, hiszen a lenyalt hajú Danny Zuko és a decens kis frizurával (és ruházattal) megismert Sandy kapcsolatában bizony komoly mérföldkőt jelent, amikor a lány a film végén mikrofonfrizurára vált. A vidámparki éneklés, az autópofozgatás meg a naplementés versenyzés mellett természetesen minden fésűmozdulat is ikonikus.

A lényeg egyébként nagyjából pont ez volt a korban a hajak kapcsán: nézz ki úgy, mintha belenyúltál volna a 220-ba. Bon Jovi és csapata remekül prezentálta.

A 80-as évek legnagyobb sokkja mondjuk egyértelműen a Bundesliga-frizura volt. A fejtetőn röviden hagyott, hátul hosszan lelógó szörnyedelem főként a focisták körében terjedt (nem véletlen a név), és egy időben a lányok között is nagy népszerűségre tett szert, de bizony még olyan sztárok is behódoltak neki, mint George Clooney. Igaz, ő azért szelíd motorosként nyomta.

Sinead O'Connor már akkor is tett mindenkire magasról, és egész egyszerűen a teljes haját leborotválta. Akkoriban kevesen követték a példáját, egy-két éve viszont egy csomó lány mondott igent a buzzcut-ra.

Talán némileg kilóg a sorból, de ha szóbakerültek a first lady-k, érdemes megemlíteni Lady Dianát is, akinek elegáns, dús rövid hajkoronáját egyszerűen imádták a hölgyek: a 80-as, 90-es évek gyerekei biztosan emlékeznek rá, hogy az anyukájuk minimum egyszer ezt a frizurát kérte a fodrászától.

A legnagyobb hatást kiváltó sztárfrizurák kétség kívül a 90-es években jöttek el. Kurt Cobain hosszú és kissé ápolatlannak tűnő frizurája ugyan nem lett nagy trend, de az underground körökben a mai napig sokan utánozzák.

Na, de a sokkal populárisabb Jóbarátokban feltűnő Jennifer Aniston Rachel frizurája már annál nagyobb trend lett! Pedig Jennifer állítólag utálta, és néhány éve be is vallotta, hogy a fodrásza teljesen be volt szívva, amikor elkészítette neki. Ehhez képest millióan józanon kérték a saját fodrászuktól ugyanezt a fazont.

Akárcsak Victoria Beckham bobját, aki azóta többféle változatban is viselte így a haját.

A Beckham-famíliában nem Victoria az egyetlen trenddiktáló, focista férje legalább olyan nagy hatást gyakorolt a férfitársadalomra frizuraváltásaival, mint neje. Emlékezzünk csak a 2000-es évek nagy kedvencének számító tüskés hajpántokra, amikre David - aztán jó pár sportolótársa - is igencsak ráharapott.

Az oldalt kisebb-nagyobb mértékben leborotvált, a fejtetőn középen fűcsomóként felállított vagy ízléstől függően lenyalt haj is igen nagy népszerűségre tett szert.

Christina Aguilera még a 2000-es évek elején lázadozott egyet az alul színesre melírozott hajjal, de a hatás a mai napig visszaköszön itt-ott.

Persze a nagy trenddiktálók köréből nem illik kihagyni Skrillexet sem hosszú, az egyik oldalon leborotvált hajával, mely sokszor a lányok között ment igazán nagyot. Az igazi punk duplán lázad.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.