2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Május közepéig adhatják be az egységes kérelmeket a gazdák

Április 9-én kezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka – tájékoztatott csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárkamara Veszprém megyei elnöke.

A gazdák számára idén is ingyenes segítséget adnak a falugazdászok a kérelmek benyújtásában, mely során összesen 46 jogcímen lehet támogatásért folyamodni. A kérelmek szankciómentes benyújtására május 15-ig van lehetőség, ezt követően munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak. Az időben beadott kérelmek módosítására június 2-ig van lehetőség – kivéve az állatalapú támogatási kérelmek, amelyeknél már május 15. után támogatáscsökkentést alkalmaznak.

(illusztráció: MTI)(illusztráció: MTI)

Veszprém megyében az elmúlt évben 4500 kérelmet nyújtottak be. A megyében 19 falugazdász nyújt segítséget a gazdáknak, akiket állandó irodáikban és kihelyezett ügyfélszolgálataikon lehet felkeresni.

Sövényházi Balázs arról is beszélt, hogy a tavaly beüzemelt jégkár-megelőzési rendszer sikeresen vizsgázott: bár a tavalyi az elmúlt 30 év legszélsőségesebb, legzivatarosabb nyara volt, a jégkárok aránya 70 százalékkal esett vissza. 2018-ban tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt előztek meg, amiből a mezőgazdaság mellett a polgári, ipari és állami létesítmények, ingatlanok és ingóságok is profitáltak. Megyénkben 48 állomás működik.

(illusztráció: mti)(illusztráció: mti)

Az elnök végezetül az április 26-28. között Pápán megrendezendő agrárexpót ajánlotta olvasóink figyelmébe, ahol a szakmai tartalmak mellett az egész család számára érdekes programelemekkel is készülnek.