2021. szeptember 24.
//
Gellért névnap

Veszprémi diák Az arany emberben / 137 éve nem adták elő

2009. július 16. 9:59
Csepely Máté doktorrá lett, pedig még csak gimnazista. Emellett zenét szerez és vonzza a színpad is.

Nagy fába vágta a fejszéjét a balatonfüredi Lóczy Lajos gimnázium Veszely Pál színpadának vezetője, Molnár Sándor tanár úr. Színpadra vitte Jókai Az arany emberét, ráadásul diákszínészekkel. A siker nem maradt el, s még a nyári szünetben kisebb turnéra indul a társulat.

- Tanár úr, milyen kihívásnak akart megfelelni, s milyen szempontok alapján rendezte a darabot?
- Az arany embert alig néhányszor alkalmazták színpadra, filmre már többször. Balatonfüreden, ahol Jókai a regényt 137 éve írta, tudomásunk szerint még nem adták elő színpadon. Ősbemutató volt tehát a lóczysok fellépése. Ez dukált Fürednek, Füred kultúrájának. Ami szakirodalom, forgatókönyv létezik, áttanulmányoztam, a legtöbb dialógust a regény szövegéhez igazítottam, s 16 diákommal vittem színre.

- A kihívás és a bátorság mellett milyen tapasztalatok birtokában állt munkához?
- Tízéves a diákszínpad, s 32 bemutatót tartottunk eddig. Összesen 13 díjat nyertünk, plusz hármat a versmondóink. Idén az ODT-n (diákszínjátszók országos találkozója) Antigoné szerepében Szőke Szidónia különdíjat kapott. A diákság nagy megmérettetésére, a Helikonra is Az arany emberrel készülünk. Sok fellépés van mögöttünk, de a gyerekek négyévente cserélődnek. Ez követeli meg a folyamatos frissítést. A szereposztást úgy oldottam meg, hogy a legrátermettebbek kapják a hangsúlyozott szerepeket. Így lett Tímár Mihály Angyal András, aki az utolsó pillanatban ugrott be, mert otthagyott bennünket a hónapok óta gyakorló "arany emberünk". Állta a sarat a fiú. Tímeát két lány is játssza: Szabó Patrícia és Kardos Réka.


Molnár tanár úr a premiert hirdető plakát előtt

Csepely Máté epizódszerepet kapott a darabban.

- Az orvost játszom a darab végén, igazi apró szerep, ennek ellenére megszerettem. A társaság jól összeforrott, drukkolunk egymásnak.

- Mégis különleges a szereped…
- Igen, Molnár tanár úr rám bízta a zenei szerkesztést, a fényeffekteket.

- Nyilván "szakmai háttered" miatt.
- A veszprémi Csermák Antal zeneiskolába jártam, illetve most is ott tanulok zenét. Előbb a klasszikusokat ismertem meg, most a dzsessz-zongora és szintetizátor Békei Natália tanárnő hallgatója vagyok. Emellett az Írisz kisegyüttesben muzsikálok. Füreden is jó hasznát vettem zenei tudásomnak, s ízlésem, tudásom, ismereteim alapján állítottam össze a darab zenéjét. Szerepel benne Vivaldi-részlet is, de a lírai részletekhez a mai kor muzsikájából válogattam. Mindezt otthon, számítógépem segítségével szerkesztettem össze. Tetszett a tanár úrnak, a fellépőknek, s a közönségnek is. A fényeffektekkel már az Antigonéban is bemutatkoztam, s most a turnéra koncentrálok, ahol a helyi adottságoknak megfelelően kell a fényekkel dolgoznom.


Máté számítógépe segítségével szerkeszti a zenét (fotó: mzs)

Zatkalik András

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.