Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Kalauz a padlóburkolat fajták világában

2019. április 23. 10:00
Nem könnyű eligazodni a padlóburkolat fajták között. Trendek jönnek-mennek, és az emberek többnyire az éppen aktuálisan divatos mellett teszi le a voksát. Logikus ez, hiszen ha ruhában, sminkben a divat a mérvadó, akkor a lakásbelsőt is meghatározhatják - és meg is határozzák - a “trendi” termékek.

5 remek padlóburkolat fajta

Laminált padló

A legnépszerűbb padlóburkolat fajták közé tartozik, hiszen egyszerűen kezelhető, emellett széles körben alkalmazható. A lakás szinte bármely helyiségébe lerakható, amennyiben a megfelelő kopásállóságú termék kerül kiválasztásra. Színben és mintázatban nagy választékban kapható. Akár padlófűtés fölé is lerakható. Árát kopásállósága, vastagsága, valamint a mintázata határozza meg.

A laminált padló zömében klikkes rendszerű, lerakása az elemek “egymásba pattintásával” történik.

Parketta

A természetes anyagok kedvelői előszeretettel teszik le voksukat a parketta mellett, hiszen alapanyaga valódi fa: egy- vagy többrétegű tömörfából készül. A megfelelő parketta kiválasztásánál azt kell szem előtt tartani, hogy a lakás mely helyiségébe kerül majd, valamint az is meghatározó, hogy milyen erős igénybevételnek lesz kitéve.

A parketta az időtálló padlóburkolat fajták közé tartozik, azonban élettartama csak a megfelelő felületkezelést követően garantált. Vannak olyan parketták, amelyek már eleve felületkezelt állapotban kaphatók, illetve olyanok is, amelyeknél a lerakás után szükséges elvégezni ezt a munkafolyamatot az alábbi anyagok valamelyikével: lakk, olaj, viasz, pác.

A parketta rögzítése erre a célra kifejlesztett ragasztóval történhet. A Mapei az Adesilex LC/R, valamint az Ultrabond P 902 2K termékeket ajánlja parketták ragasztásához.

A parketta rendszeres ápolása és karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban hosszú éveken - akár évtizedeken - át jó szolgálatot tegyen az adott helyiségben.

LVT padló

Az LVT újoncnak tekinthető a padlóburkolat fajták világában. Számos kedvező tulajdonsága egyre közkedveltebbé teszi. Gazdag szín- és mintaválasztékban áll rendelkezésre. Előnye, hogy karcálló, UV-álló, víz- és foltálló, így széleskörű használata lehetséges. Kétféle módon rakható le: ragasztóval, illetve a laminált padlóhoz hasonlóan, a lapok egymáshoz illesztésével. A Mapei az LVT padló rögzítéséhez az Ultrabond Eco 4 LVT termékét ajánlja.

Műgyanta padló

Kezdetben ipari padlóként funkcionált, azonban manapság már lakossági felhasználása is elterjedt. Mivel öntött padló, ezért lerakása nagy szakértelmet igényel. Hővezető képessége, valamint 2-5 mm-es vastagsága alkalmassá teszi padlófűtés fölé történő leterítését.

Járólap

Talán a járólap a legismertebb, egyben legnépszerűbb a padlóburkolat fajták között. Sokféle anyagból, különböző méretben, rendkívül széles szín- és mintaválasztékban készítenek járólapot. A tervezett mindennapos igénybevétel az elsődleges szempont annak eldöntésében, hogy milyen hidegburkolatot válasszunk. Emellett figyelembe kell még azt is venni, hogy milyen helyiségbe kerül majd, illetve - amennyiben kültéri felhasználásra választunk - azt is szem előtt kell tartani, hogy fagyálló legyen a kiválasztott lap.

A Mapei kínálatában számos hidegburkolat-ragasztó található, kimondottan kültéri felhasználásra pedig az alakváltozásra képes ragasztót ajánlják (például az Ultralite ragasztócsalád tagjai).

Ön már jól eligazodik a padlóburkolat fajták világában? Eldöntötte már, hogy milyen burkolat kerül otthona egyes helyiségeibe, de bizonytalan benne, hogy milyen fajta ragasztót kell vásárolnia? Jöjjön el Hozzánk és mi segítünk a választásban.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.