Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Hippik a Pannon Várszínházban: érkezik a Hair

2019. április 24. 12:00
Elkezdődtek a Hair musical próbái a Pannon Várszínházban. Az olvasópróba előtt Vándorfi László színházigazgató beszélt a népszerű történet színpadra kerülő változatáról, illetve bemutatta a szereplőket.

1968. április 29-én szédületes siker vette kezdetét: ezen a napon mutatták be a Broadway-n a Hair című musicalt. A lázadás korszakát jelenítette meg: a tiltakozást a vietnami háború és a társadalmi kötöttségek ellen. A darab hűen tükrözte a második világháború utáni időkben született hippi fiatalok életérzését.

A musical azóta is rendkívül népszerű, a zseniális zenei betéteknek, mindenki által ismert dallamoknak köszönhetően igazi klasszikusnak számít. Több dala a vietnámi háború elleni békemozgalom himnuszává vált.

Tizenegy évvel később Milos Forman elkészítette méltán híres filmjét az ősváltozat alapján. Az amerikai musical elemeit történetiszálra fűzve a világ minden táján népszerű alkotás született, amely lényegesen szelídebb hangvételű, mint az eredeti darab.

Vándorfi László a Pannon Várszínház igazgatója elmondta: az a cél, hogy az eredeti musical motívumait úgy jelenítsék meg a színpadon, hogy a filmből is ismert történet ne vesszen el, hiszen történet nélkül nem működhet a darab.

Felhívta a színészek figyelmét is, hogy a szituációktól függetlenül a karaktererek szerethetőek: nincs agresszió és durvaság, viszont az ősváltozathoz hasonlóan szélsőséges beszólások, megnyilvánulások vannak, amiket a szövegbe igyekeztek beépíteni.

“A Hair nem lesz egy nagyszabású kosztümös Broadway musical: pofátlan, szemtelen és lelket felbolygató lesz, ha jól csináljuk.”

Negyven évvel ezelőtt egy “amerikai törzsi szertartás” jellegű rock-love musical került színpadra, amely most a Pannon Várszínházban megőrizve a híres darab ikonikus momentumait, új köntösbe öltözik.

- Színházunk egyik fontos törekvése, hogy társadalmi kérdésekben megjelenítsünk magyarsággal kapcsolatos motívumokat: legyenek magyar vonatkozások - mondta Vándorfi László.

Kiemelte, hogy a Hair esetében ez természetesen az amerikai történet határait figyelembe véve történik, így nem kell arra számítanunk, hogy “Bergerék majd a Hortobágyon táncolnak”.

A darabot először július 4-én Veszprémben láthatja a közönség, az előbemutatón. Ezt követően 5-én Kapuváron, 13-án Ajkán, 25-én Balatonlellén, majd július 26-án pénteken Veszprémben, a Várbörtön udvarán, illetve Augusztus 6-án Inotán az Erőmű Fesztiválon, a Retro Színház szabadtéri színpadán mutatják be.

Szereplők:

Berger: Kékesi Gábor és Horváth Dániel,
Claude: Szente Árpád Csaba
Woof: Gábor Márkó és Horváth Dániel
Hud: Ekanem Bálint Emota és Kovács Gábor
Hubert: Magyar János
Ronny: Kátai Norbert és Kádár Szabolcs
Paul: Kovács Gábor és Szabó Dániel
Walter: Németh Ádám és Punk Péter
Steve: Baranyi Csanád
Hiram: Ruff Roland
Jeannie: Kárpáti Barbara
Sheila: Becz Betty és Telegdi Kamilla
Dionne: Gergely Noémi
Crissy: Baranyi Emma és Kató Anita
Margaret: Kovács Ágnes Magdolna
Leata: Holczer Réka
Suzannah: Dézsényi Zsófia és Pintér Dorina
Mary: Simonyai Lujza
Emeretta: Fojtyik Alexandra és Nemcsók Nóra
Diane: Magashegyi Nóra
Marjorie: Kalányos Mária
Linda: Zsemberi Liliána
Natalie: Bogáti Fanni


rendező: Vándorfi László

díszlet:Khell Csörsz
jelmez: Justin Júlia
koreográfus:Krámer György

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.