2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Kiállítás a múltról, fa a jövőnek - Negyedszázados jubileumát ünnepli a veszprémi Zonta

Negyedszázados fennállását ünnepli a ZONTA Club Veszprém, míg az anyaszervezet éppen 100 éves idén. A dupla jubileumot kedden emlékfa ültetésével, valamint történeti kiállítással és koncerttel ünnepelte a szervezet.

Tavaly decemberben adták át a Kálvin János parkban Veszprém első integrált játszóterét, a Czifra Pagonyt, ahol ép és fogyatékkal élő gyerekek együtt játszhatnak. Már akkor felmerült a gondolat, hogy a közösségi térben a Zonta Club Veszprém karitatív tevékenysége is megjelenthetne valamilyen formában, új típusú partnerségeket szülve – mondta el Brányi Mária alpolgármester kedden a helyszínen.

A gondolat végül egy emlékfa állításában és két rózsatő elültetésében öltött testet, melyeket a Bárczi iskola növendékeivel, valamint a VKSZ Zrt. munkatársaival együtt ültettek el a szervezet tagjai a játszótér és a parkban található pergola mellett.

Az emlékállítással a klub reményei szerint a fa növekedésével párhuzamosan a Zonta szellemisége is még jobban el fog terjedni a városban és a jótékonyság minél többek életének válik a részévé. Mindemellett a szervezet célja a közösségépítés is: „rászorulókat támogatunk, nőket pártolunk, felkaroljuk a művészetet és minden olyan eseményen igyekszünk részt venni, ahol a jószolgálatot mint önkéntes munkát hirdetni tudjuk. Noha női klub vagyunk, nem csak a hölgyeket szeretnénk megszólítani, hanem a családokat is” – tette hozzá Sulákné Hontai Mária, a szervezet soros elnöke.

A Zonta keddi rendezvényei nem értek véget a parkban: délután a Csermák Antal Zeneiskola folyosógalériájában szerveztek kiállítást az elmúlt 25 évükről. A tárlatot, melyben fotókat, újságkivágásokat is találunk, dr. Takács Zita, a bécsi Zonta Club elnöke nyitotta meg.

- Balatonalmádi diákként es a Lovassy tanulójaként igazán átérzem, hogy milyen az, amikor az ember a gyökereihez kötődő értékeit próbálja egy nemzetközi szervezet szintjén is megmutatni, gazdagítani - jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a zonta szó a sioux indián nyelvből származik, az állhatatosságot, hűséget és megbízhatóságot szimbolizálja. A szervezetet az Egyesült Államokban alapították száz évvel ezelőtt, és azértezt a nevet választották maguknak, hogy ezzel is kifejezzék missziójukat, a nők társadalmi, szociális és minden téren történő kibontakozását. A veszprémi klub a nemzetközi szervezet projektjein túl is számos kreatív kezdeményezéssel gazdagította a helyi közösségi életet. Ilyen volt például, amikor rendkívüli adománygyűjtő akciót szerveztek a vörösiszap-katasztrófa után, melynek eredményeként egy család feje fölé került biztos fedél. A helyi közösség szempontjából másként, de nem kevésbé fontos az sem, hogy adventi programsorozatával, az adventi Mendelssohn-koncerttel egy új, pozitív városi hagyományt teremtettek és ápolják azt már évek óta.

A kiállítás-megnyitót követően a Csermák Antal Zeneiskola magánének tanszakának növendékei adtak koncertet. Szólót énekelt Biber Ramón, Fekete Tünde, Hada Veronika és Szilágyi Ádám, zongorán közreműködött Győrfi Judit, az ütősöket Sipos Csaba szólaltatta meg.