2019. szeptember 22., vasárnap
Móric névnap

Fennállásának 45. évét ünnepli a Botev

Az iskola pedagógusát, Szabóné Lovasi Ágnest Pro Meritis díjjal tüntették ki.

Fennállásának 45. évét ünnepli a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. Az Egry lakótelepen található általános iskola 1974-ben jött létre, az évek során a tanulói létszám növekedésével együtt az eredeti épületet is folyamatosan bővítették: előbb 1977-ben, majd 1982-ben egy-egy új épületszárnnyal.

1992-ben kezdte meg működését a német nemzetiségi tagozat, melynek célja, hogy a gyerekek a törvény által biztosított magasabb óraszámban sajátítsák el a német nyelvet, ismerkedjenek meg a magyarországi német nemzetiség kultúrájával, hagyományival, történetével. 2001-ben kezdték el a német és angol nyelv mellett a francia nyelv tanítását. 2007 óta tagintézményük a felsőörsi Malomvölgy Általános Iskola, ahol alsós diákok tanulnak, évfolyamonként egy-egy osztályban. Jelenleg (2018/19) a Botev iskolában 724 a felsőörsi tagintézményben 63 tanuló jár.

Az iskola "születésnapját" kedden ünnepelték, amikor Szabóné Lovasi Ágnesnek Pro Meritis díjat adományozott a polgármester.

Szabóné Lovasi Ágnes 34 éve a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tantestületének tapasztalt pedagógusa, elkötelezett tagja. Magyar- orosztanári, később német nyelvtanári oklevelet szerzett. Nyelvi és módszertani tudását is folyamatosan fejleszti, a szakmai megújulásra mindig nyitott. Magas színvonalú munkát végez, tanított tárgyait megbízható igényességgel, változatos módszerekkel tanítja. A diákjai által elért országos versenyeredmények nem csupán az iskola, de a város jó hírét is öregbítik. Osztályfőnökként is példamutatóan végezte feladatait, bizalmon és tiszteleten alapuló együttműködő kapcsolatot épített ki úgy a diákjaival, mint a szülőkkel. A tehetséggondozásra és felzárkóztatásra egyaránt nagy hangsúlyt fektet. Aktívan részt vesz az iskola programjainak szervezésében és lebonyolításában, számos tanárjelölt kolléga pályakezdését segítette. Hivatástudat, gyermek- és szakmaszeretet, következetesség, igényesség, pontosság, a közösségért érzett felelősség jellemzi munkáját, amiért kollégái elismerik, felnéznek rá.

portréfotó: Kállay Tamás (via botev.hu)