Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Karriernap: Online ígéret helyett, offline karrier

2019. május 16. 12:46
Május 18-án, szombaton a Veszprém Arénában egész napos programmal várja az érdeklődőket a Karriernap. Bemutatkoznak a megye legnagyobb vállalkozásai mellett, a kisebb cégek is és talán itt találkozunk a leendő kollégáinkkal.

Internetes munkakeresés, arctalan mondatok: unalmasak már a monoton begépelt szavak mögé bújt álláshirdetések és a kiküldött CV-hegyek. Dönts a valós kínálat alapján és ismerd meg a karrierlehetőségeidet személyesen! Birincsik Albert a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Marketing Klubjának elnöke beszélt a valódi találkozás fontosságáról és arról, hogy miért alkalmas erre a Karriernap.

Ismerd meg a lehetőségeidet!

- A munkaerőhiány továbbra is az egyik legnagyobb problémának számít: körülbelül 5-6 ezer munkahely nincs betöltve. A karriernappal az elsődleges célunk, hogy egy találkozási pontot létrehozva megismertessük a pályakezdőkkel, középiskolásokkal, dolgozókkal és a pályamódosítás előtt állókkal a lehetőségeiket, Veszprém megye munkaerőpiaci kínálatát úgy, hogy a kiállítók sorában, most ne csak a nagyvállalatok kapjanak helyet, hanem a kis-, közép és mikrovállalkozások is bemutatkozhassanak. Általában a kisebb cégek kevésbé kapnak lehetőséget az ilyen rendezvényeken, mivel lehet, hogy egy vagy két fő új munkaerőt keresnek, és a toborzást meg tudják oldani más módon (interneten, ismerősök között). A másik ok, hogy az állásbörzéken általában olyan stand árak vannak, amiket nem éri meg kifizetnie a kisebb vállalkozásoknak. Erre a problémára megoldást keresve találta ki az iparkamara, hogy biztosítsunk másfél négyzetméteres ministandok bérlésére lehetőséget, így egy teljesebb képet mutatva a megye munkáltatói kínálatáról az érdeklődőknek. A Veszprémi Szakképzési Centrumnak, a Pannon Egyetemnek és a megjelenő munkaerőközvetítőknek köszönhetően a képzésekről is tájékozódhatnak a látogatók, így a középiskolás korú, útkeresőknek is rengeteg új információt adhat a karriernap.

Nem robotok, hanem emberek, anyák, apák és társak

- A munkaerőhiány miatt, a munkavállalók bőséges felhozatalból válogathatnak különböző szempontok alapján. A modern világban, bármilyen hihetetlen, már nem elsődleges szelekciós tényező a pénz. Természetesen nagy jelentősséggel bír, de ennél sokkal többet kell kínálnia az optimális munkahelynek. Sok helyen láthatunk olyat, hogy valaki egy átlagosnak mondható kereset mellett annyira szereti a munkáját, hogy nagyobb összegért sem váltana. Ám ennek az ellenkezőjével is találkozhatunk: valaki nagyon sok pénzt kap a munkájáért, de nem komfortos számára a közeg, ezért új munkahelyet keres.

Az ok egyszerű: az ember nemcsak egy munkavállaló, aki beül valahova és nyolc órát robotol és hazamegy, hanem ember, anya, apa, társ marad akkor is, amikor reggel az irodába, majd este haza indul.

Ez alapján nem mindegy, hogy az ember hol, milyen körülmények között és mit dolgozik. A karriernapon szeretnénk, hogy a megyében elinduljon erről az új szemléletről egy diskurzus: munkavállalói oldalon milyen választási szempontok vannak, illetve a munkáltató milyen lehetőségeket tud nyújtani.

Nem gépelt online mondatok, ez a találkozások helyszíne

- Felmerülhet a kérdés, hogy a technológia korában miért csinál valaki rendezvényt, ha az álláslehetőségeket az interneten is meg lehet találni. Az említett megváltozott választási szempontok miatt kiemelten fontossá vált, hogy összehozzuk a feleket, megismerje egymást a munkavállaló és a munkáltató. Az online felületeken a lehetőségeket sorakoztató mondatok mögé nem tudunk arcot csatolni. Ha a karriernapon megismerjük akár a leendő főnökünket vagy beszélhetünk a leendő kollégákkal, az hiteles képet nyújt és bizalmas közeget alapoz meg számunkra. Gondoljunk csak bele, melyik opciót választanánk: ha le van írva egy munkahelyről, hogy “barátságos kollégák, komfortos munkakörnyezet” vagy, ha személyesen megismerve a munkáltatókat, együtt beszélgethetünk a munkáról, a hely nyújtotta lehetőségekről, benyomásokat szerezhetünk a cég atmoszférájáról.

Nem szürke állásbörze, családi program

- A karriernapot szombati napra szerveztük, hogy az érdeklődőknek ne kelljen szabadságot kivenniük a jelenlegi munkahelyükön. Mivel a szombat a családé, ezért úgy készültünk, hogy a gyerekeknek szánt programok is helyet kapjanak a rendezvényen. Ugrálóvár és animátorok szórakoztatják a kicsiket, amíg anya és apa megismerkedhet a kiállítókkal. Nem egy sima állsábörzét akartunk csinálni, ezt a családias jellege is mutatja, illetve az, hogy nem szürke, standoknál ülő, prospektusokat kínáló munkáltatói bemutatkozókkal, hanem beszélgetésekkel, egyes cégek esetében rövid előadásokkal is készülünk. Úgy gondoltuk, hogy ezen a rendezvényen erősítjük a munkáltató és munkavállaló közti személyes kapcsolatot, így egy teljesen új megközelítésbe helyezve az eddigi “piac jellegű” börzéket, expókat:

kulcs a kapcsolatteremtés.

Megjelenik a Honvédség, a Rendőrség, a NAV és a Kormányablak

- A honvédség és a rendőrség komoly foglalkoztatónak számít a megyében, és az állásbörzén testközelből szeretnék megmutatni hivatásukat és a kínált életpályákat. A karriernapon emellett a NAV és a Kormányhivatal szolgáltatóként lesz a látogatók segítségére, felkereshetik bármilyen kérdéssel, ügyintézéssel kapcsolatban a standjaikat: adóbevallás, jogosítvány.

A szervezők a helyszínre jutásról is gondoskodtak: egész nap igyenes buszjárat közlekedik, amely a Haszkovó úti fordulóból a Cholnoky lakótelepet érintve érkezik az Arénához, majd fél órás időközönként ugyanezen az útvonalon indul vissza.

További információk:

Veszprémi Karriernap 2019 – Több mint állásbözre:

• Állásbörze és kiállítás közel 400 m2-en a megye meghatározó
foglalkoztatóival
• 50 kiállító kis-, közép- és nagyvállalkozás, oktatási intézmény, egyéb
szervezet
• Szakmabemutató szimulátorok
• Családi és gyermekprogramok (animátorok, játszóház, ugrálóvár)
• Szakmai konferencia és karrierbeszélgetések a kiállítók közreműködéséve


Weboldal: https://veszpremikarriernap.hu/
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/333610633956567/
Kapcsolat: https://veszpremikarriernap.hu/kapcsolat/

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.