Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Néhány adat a tinédzserek internetezési szokásairól

2019. május 20. 4:00
Egy ügynökség tavaly 10 ezer tinédzsert kérdezett meg arról, hogyan neteznek és miként vannak jelen a közösségi médiában. 39%-tól például kértek már erotikus fotót, -7% teljesítette is ezt.

Mióta lassan felnőtt egy generáció, mely tablettel a kezében született, még mindig van mit kutatni arról, hogy mit csinálnak az interneten. A Be Social nevű reklámügynökség 2018-ban 9875 magyar tinik kérdezett az internetezési szokásaikról. Az nem meglepő, hogy a válaszadók 78%-a napi 3 óránál többet internetezik, és az sem, hogy leginkább mobilról teszik mindezt.

A felmérés itt elolvasható, amik között van néhány érdekesség, melyet maguk a tinédzserek árultak el magukról. Ezek közül néhány meglepő:

-Kiderült, a tizenévesek 71%-ának vannak olyan barátja, ismerőse, akivel szinte csak virtuálisan tart kapcsolatot, közülük minden másodiknak több ilyen barátja is van.

-A megkérdezett tizenévesek 90%-a kapott már üzeneteket ismeretlentől, 43%-ukkal ez gyakran előfordul.

-A megkérdezett fiatalok 44%-a mondta azt, hogy volt már olyan érzése a közösségi médiában, hogy zaklatják. Minden 10. válaszolóval ez többször is előfordult.

-A felmérésben résztvevő tinik 39%-ától kértek már erotikus fotót chatbeszélgetésben- 7%-uk teljesítette is a kérést.

-A lányok közül minden 20., a fiúk közül minden 10. küldött már magáról kérésre erotikus képet chatüzenetben.

-A 14 év alattiaknak csaknem egyharmada számolt be arról, hogy kértek már tőle erotikus képet.

- A magyar tinik csaknem egynegyede szeretne influencer/YouTube-videós lenni. A válaszolók közel fele is úgy véli, vonzó lehet ez az út, de gyanítja, hogy hátrányokkal is jár mindez. Csak 18%-uk mondja azt egyértelműen, hogy inkább nem szeretne híres lenni a neten. Inkább a lányokat vonzza a sztárság.

Az idősebbek nem hisznek az influencereknek

Lazán, de ide kapcsolódik, hogy bár úgy tűnik, a magyar tiniknek fontosak az influencerek és hisznek is nekik, az idősebbekről lepereg a fizetett tartalomgyártás. Legalábbis ez derül ki a METU (Budapesti Metropolitan Egyetem) idei áprilisi felméréséből.

Ők ugyan csak 300, 1995 után született fiatalt kérdeztek meg, mégis látszik a különbség: a megkérdezettek többsége szerint döntéseit közvetlen környezete – családja (29%), párja (20%) vagy barátai (17%) – befolyásolja a legjobban.

Saját megítélésük szerint közel hasonló mértékben hatnak rájuk a statisztikák (18%), az internetes véleményekben azonban csak 10 százalékuk bízik. Az influencerek nyilatkozatai már nem számítanak hiteles információforrásnak a fiatalok körében: a válaszadók mindössze 1 százaléka véli úgy, hogy befolyásolják döntéseiket.

Ge. Á.
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.