Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közlekedési balesetet okoztál? Ezeket jó ha tudod!

2019. május 21. 13:18
Közlekedési baleset akár egy pillanat alatt is bekövetkezhet. Számos tényező közrejátszhat ilyen esetekben, és sajnos az sem ritka, hogy egy-egy óvatlan momentum emberi életeket is követelhet. Szerencsésebb esetben „csupán” anyagi kár keletkezik, ám ekkor sem mindegy, mit és hogyan intézünk – már ha csak a dolgok jogi oldaláról beszélünk.

A Büntető Törvénykönyv 235. paragrafusa kimondja, hogy az, aki a KRESZ szabályainak a megszegésével másnak vagy másoknak súlyos testi sértést okoz gondatlanságból, akár egy évig terjedő szabadságveszésre is ítélhetik a bíróságon. A bajjal járó figyelmetlenség további eseteiben – ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömeges szerencsétlenséget okoz valaki – három évig terjedő szabadságvesztés is lehet az ára a be nem tartott közlekedési szabályoknak. Halál okozása esetén egytől öt évig, ha viszont egynél több haláleset is bekövetkezett a vétkes miatt, kettőtől nyolc évig is terjedhet a büntetés időtartama.

A leggyakoribb hibák lehetnek a gyorshajtás, az elsőbbségadás megtagadása, a szabálytalan kanyarodás vagy előzés, kötelező távolság be nem tartása és még számos más figyelmetlenség, ami bizony akár súlyos balesetekhez is vezethet. Ilyen problémák esetén a vétkest terheli a gondatlanság felelőssége. Mivel a közlekedési balesetek igen sokrétűek lehetnek, számos esetben igen bonyolult lehet a meghatározás is – így a legjobb, ha azonnal szakértőhöz fordulunk, amint tehetjük, lehetőleg közvetlenül a baleset után.

A folyamat a rendőrségi helyszíneléssel indul meg, mely pont már kiemelt helyet élvez az eljárásban. Fontos, hogy lehetőség szerint már ekkor mi magunk is készítsünk minél több használható felvételt magáról a helyszínről, a járműről vagy járművekről, az esetleges sérülésekről – a történés minden olyan momentumáról, ami hozzásegíthet minket, a sértettet, és a szakembereket az ügy mielőbbi tisztázásához.

Fogadjunk közlekedési joggal foglalkozó ügyvédet az általunk is ismert körülményeket ismertetve. Ehhez szükség lesz egy személyes konzultációra, melyre vigyük magunkkal a felvételeket, a baleseti helyszíni jegyzőkönyvet és minden egyéb olyan iratot, ami szükséges lehet az ügy előregördítéséhez. Ekkor az ügyvéd vázolja majd az ügymenetet, teljes körű tájékoztatást adva arról, milyen teendőink lesznek – azaz ismertetik a jogainkat és a kötelezettségeinket is.

A büntetőjog – bár sokszor tűnhet a laikus számára száraznak – koránt sem fekete és fehér. Számos esetben van szükség igazságügyi baleset-elemzőre, hiszen szakértői vélemények nélkül akár téves végkimetele is lehet az okozott problémának.

Sajnos azonban nem csak az anyagi terhekkel és károkkal kell ilyenkor megbirkóznunk. Éppen ezért bizony felmerülhetnek olyan körülmények, melyek miatt nem csak jogi úton szükséges rendezni az okozott károkat – szükség lehet terapeutára, pszichológusra is ahhoz, hogy az esetleges lelki terheket könnyebben tudjuk feldolgozni. Ilyen esetekben erősen javasolt, hogy mielőbb keressünk olyan szakembert, aki segíthet túllépni a traumán mind lelkileg, mind mentálisan.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.