2021. január 18.
//
Piroska névnap

Ismerjük meg Veszprém megye borait!

2019. május 22. 4:00
Kihirdették az évente megrendezett megyei borverseny eredményeit: a két választott nyertes nedű egy éven át viselheti a "Veszprém megye bora" címet.

A szőlő- és bortermelés, a borturizmus terén elért Veszprém megyei eredményeket, valamint a megye történelmi hagyományait figyelembe véve a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat 2011 óta rendezi meg a borversenyt, amelyet Takács Szabolcs kormánymegbízott szerint érdemesebb egyfajta "kiválasztásnak" nevezni, hiszen a legfontosabb cél, hogy jobban megismerjük a megye négy történelmi borvidékének kínálatát.

"Büszkék lehetünk, hogy a megyében négy borvidéken dolgoznak a borászok, hogy minél ízletesebb, zamatosabb nedűk kapjanak helyet az asztalokon."

A borászat divatos manapság, ezért egyre többen készítik el különböző technológiákkal saját palackjaikat. Takács Szabolcs elmondta, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya több vidékfejlesztéshez kapcsolódó pályázatot is kezel, amelyek megjelölt célkitűzései között szerepelt 2018-ban és 2019-ben is a borászati üzemek fejlesztése. Az idei évben országosan 227-en, Veszprém megyében 46-an nyújtottak be támogatási kérelmet, 1,6 milliárd forint értékben. Az összegből eszköz- és infrastruktúrális fejlesztésre van lehetősége a borászatoknak.

Takács Szabolcs szerint a támogatásoknak köszönhető fejlesztéseknek és a borászok kitartó munkájának gyümölcse pedig az a sokszínű, kiemelkedő minőségű kínálat, amelyet a megye borait kóstolva megismerhetünk.

Az ágazat fellendelüsét mutatja, hogy idén már 29 borminta közül kellett kiválasztania a zsűrinek a száraz fehér és száraz vörös kategóriában azt a bort, amely egy éven keresztül viselheti a Veszprém megye bora címet jelképező plakettet.

A nyertes fehérbort a kormánymegbízott jelentette be: "elsősorban olaszrizlingeket kóstolhattunk, de érkezett a minták között kéknyelű, chardonnay és juhfark is. A győztes bor a kategóriában egy rózsakő lett: A Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő bora."

Idősebb Mezőssy Zoltán 1973-ban, Balatonfüreden a Badacsony vidéki pincegazdaság pincészetében kezdte el borászati munkásságát, melyet később Badacsonytomajon a Badacsonyi Szőlősgazdák Hegyközség szövetkezeténél folytatott. 1989-ben a családi háza mellett lévő idős szőlőültetvény folyamatosan felújításába kezdet, majd 2009-ben ezen a területen - a badacsonyi kutatóintézet szakembereinek javaslatára - fél hektár Rózsakő szőlőt telepített. Badacsonylábdihegy hegyoldalában található területen a kedvező adottságoknak és éghajlati feltételeknek köszönhetően nagyon szép ültetvény létesült. 3 év elteltével az első termés már bizonyította, hogy a Kéknyelű és Budai Zöld keresztezéséből előállított szőlőfajta ezen az ideális területen kiváló minőséget produkál. A Kéknyelű savgerinces, tüzes jellege harmonikusan párosul a Budai Zöld sav és íz világával. Az erjedést irányítottan, hűtve végzik, ahol a lassú erjedési folyamat alatt az illat és zamat anyagokat megőrzi a bor. Az a fogyasztó, aki a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő borát megismeri, szívesen fogyassza és a későbbiekben is visszatérő vendégük marad.

A száraz vörösbor kategóriában a Veszprém megye bora címet a Fodorvin Családi Pincészet Carpe Diem selection Balatonakali Merlot-ja kapta. Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke hozzáfűzte, hogy a Horatius idézet jó névválasztás annak ellenére, hogy a népszerű mondat tartalmából a köztudatba elsősorban csak az "Élj a mának!" értelmezés rögzült. "Carpe Diem sokkal többet jelent: kihasználni a lehetőségeket, felfedezni a szép dolgokat."

A Fodorvin Családi Pincészet egy tradicionális családi borászat a Balaton északi partján. Az ősi családi pince 1858-ban épült Aszófőn a Vörösmáli dűlőben. Fodor Gyula és felesége a családi gyökerekhez visszatérve 1990-ben alapította a pincészetet. A szülők magas szintű szakmai végzettsége és tapasztalata, valamint az időközben felnőtt két gyermek újdonságra való nyitottsága és lendületessége hozzájárul a kiváló minőséghez és a megbízhatósághoz. A Fodorvin Pincészet célja, hogy őseik hagyatékát méltóképpen tovább vigyék és a tőlük telhető legjobb módon fejlesszék. Összesen 9 hektáron gazdálkodnak Aszófőn és a Káli-medencében. Széles fajtaválasztékkal dolgoznak, fehér-, rozé és vörösborokat is készítenek. Ez a birtoknagyság optimális egy családnak, hisz így minden munkafolyamatban részt tudnak venni személyesen, ami egyben a minőség záloga is. Boraik többségében a könnyedség és gyümölcsösség dominál, ezek a tételek reduktív technológiával készülnek. Emellett legkiemelkedőbb, dűlőszelektált boraikat fahordóban is érlelik. A jól elvégzett szakmai munka eredménye a hazai és a nemzetközi borversenyeken elért sikerek.

Polgárdy Imre és Takács Szabolcs oklevelet és virágot adott át a nyertes borászoknak.

Az egyedi címkével ellátott palackokat pedig reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken, külföldi utazások alkalmával használja majd fel a kormányhivatal és az önkormányzat.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Karácsonyi menü a filmvászonról
Karácsonyi menü a filmvászonról
Megvan a pillanat, amikor Kevin boldogan habzsolja négysajtos pizzáját az üres házban? Vagy amikor az Elf manója édességgel szórja meg a spagettit? A karácsonyi filmekhez jó néhány különleges gasztro pillanat is kötődik, amit akár mi is leutánozhatunk. Előbbieket kevésbé javasoljuk, mutatunk viszont három recept ötletet az ünnepi menühöz.
Amikor a mézeskalács kinövi a karácsonyt
Amikor a mézeskalács kinövi a karácsonyt
Készített már róka, kalóz, bárány, de parasztsonka formájú mézeskalácsot is. A várpalotai Koroknai Viktória, vagyis a Mézeskalácsos Lány nem retten meg, ha különleges alakú mézest kell készítenie. Sőt. Éppen azt szereti benne, hogy szinte bármit el lehet készíteni belőle. És hogy a vidám sütikkel mosolyt csalhat az emberek arcára. A Mézeskalácsos Lánnyá válás történetéről és az egyedi formák kulisszatitkairól is beszélgettünk vele.
Bővült a halválaszték, az árak változatlanok
Bővült a halválaszték, az árak változatlanok
Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására
Bakony Expo egy kicsit másképp, a biztonság jegyében
Bakony Expo egy kicsit másképp, a biztonság jegyében
Fokozott óvatossággal, szigorú szabályok mentén rendezik meg a vásárt jövő hétvégén, november 13-15. között.