2022. június 30.
//
Pál névnap

Napirend előtt: eredményes középiskolák Veszprémben

2019. május 29. 12:00
Az Oktatási Hivatal kompetencia- és érettségi eredményeit és az iskolák eredményeinek stabilitását is vizsgálta idén. Az Ipari és a Táncsics is előkelő helyen végzett.

A szokásostól eltérően nem csütörtökön, hanem a hónap utolsó szerdáján tartottak közgyűlést Veszprémben.

Napirend előtti felszólalásában Némedi Lajos alpolgármester a Veszprémi Szakképzési Centrum 2018/19-es tanévben elért eredményeit ismertette:

Mint mondta, egy országosan felállított szakgimnáziumi rangsor alapján, az 588 iskolából az Oktatási Hivatal a kompetencia- és érettségi eredmények figyelembevétele mellett, az iskolák eredményeinek stabilitását is vizsgálta.

Ennek alapján a 13. helyezett a veszprémi Ipari Szakgimnáziuma lett. Az országban működő középiskolai rangsorban, a 351 vizsgált szakközépiskolából, 21. helyre került a Veszprémi Táncsics iskola.

Kiemelte, utóbbi iskola egykori diákja, Simon Krisztián, a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán bútorasztalos kategóriában arany minősítést szerzett, melynek köszönhetően ő képviseli hazánkat a 2019-es kazani világversenyen e kategóriában.

A Veszprémben dolgozó pedagógusok munkáját megköszönve ismertette, a fenti eredményeken túl az Oktatási Hivatal „Kiemelkedő teljesítményű iskolák” alapján is rangsorolt. Erre a listára az egyéni szakmai versenyeken elért helyezések miatt a Jendrassik, a Táncsics, a Közgáz, a Séf és az Ipari diákjai is felkerültek.

Némedi Lajos alpolgármesterNémedi Lajos alpolgármester

Gerstmár Ferenc (LMP) Némedi Lajos alpolgármestert kérdezte a zöldhulladék gyűjtésének rendszerével kapcsolatban. Az alpolgármester mennyiségi adatokkal részletezve kifejtette, a zöldhulladék gyűjtését a VKSZ Zrt. leányvállalata, a VHK (Veszprém Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Non-profit Kft.) ingyen végzi évi három alkalommal, házhoz menő rendszerben. A lakosok ezen kívül a Kistó utcában adhatják le a zöldhulladékot. Amennyiben a tulajdonostól nem tudják begyűjteni a zöldhulladékot, konténer megy házhoz, ez azonban már nem ingyenes. Gerstmár elfogadta a választ, bár szerinte érdemes még a rendszert tovább fejleszteni, és a lakosságot is ösztönözni kellene a saját komposztálással kapcsolatban.

Hartmann Ferenc, az MSZP-DK-P frakcióvezetője bár nem volt jelen a közgyűlésen, interpellációban kérdezte Porga Gyula polgármestert arról, mit tervez a bérlakásállomány növelése érdekében a veszprémi önkormányzat? A polgármester írásban ígért tájékoztatást.

Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) napirend előtti felszólalásában a vasárnapi EP-választás veszprémi eredményeiről beszélt.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

A veszprémi választók világos és egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg, hogy az erős nemzetek Európájában hisznek, szeretnék megvédeni Európa keresztény kultúráját, és a családok támogatásában látják a jövőt, nem pedig a migrációban. Azzal, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetségre a veszprémiek 46,70%-a, 10 665 szavazat érkezett, 2,5-szer több mint az országos második helyezett Demokratikus Koalíció listájára, bebizonyosodott, hogy a kormánypárt erős felhatalmazást kapott, hogy folytassa a már megkezdett munkát, és olyan képviselőket küldjön Brüsszelbe, akik számára Magyarország az első”- mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése
Nem kerülhet veszélybe az önkormányzatok működése
Az önkormányzati rezsicsökkentés megszűnése és az állatkert állítólagos nehézségei kerültek szóba napirend előtt a júniusi közgyűlésen.
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Csütörtökön ismét ülésezett a képviselő-testület. Elfogadták a város 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiáját, döntés született a gyulafirátóti kerékpárút finanszírozásáról, de szóba kerültek az ukrajnai menekültek és a Deák Ferenc utcai leendő művészeti fejlesztő központ is.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.