Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Az évtized legbiztonságosabb éve volt 2018 Veszprémben

2019. május 29. 3:00
A Veszprémi Rendőrkapitányság 2018. évi munkájáról számolt be csütörtökön az önkormányzat Közgyűlése előtt Pálmann László ezredes, kapitányságvezető-helyettes.

Az összes bűncselekmény nyomozás eredményességét tekintve jó eredményt ért el a kapitányság, a nyomozáseredményességi mutatójuk javult, míg 2017-ben 68,3 % volt, addig a 2018. évben 80,2 %-ra nőtt. Ezzel a pozitív számmal kezdődött a Pálmann ezredes által jegyzett beszámoló.

A Veszprém város területén elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma a 2018. évben 26,3 %-kal esett vissza a 2017. esztendőhöz viszonyítva.

A tavaly nyilvántartásba vett 886 bűncselekmény az elmúlt kilenc év legalacsonyabb száma.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma (256) 5,2%-kal csökkent.

Fellegi Norbert és Pálmann LászlóFellegi Norbert és Pálmann László

A kiemelten kezelt bűncselekmények számában jelentős változás mutatkozott 2018. évben az előző évhez viszonyítva, 600-ról 378-ra csökkent. Szándékos emberölés (vagy annak kísérlete) az előző évben nem történt Veszprémben. A testi sértés bűncselekmények száma 2018-ban az előző évi 103-ról 41-re csökkent. Halált okozó testi sértés nem történt Veszprémben.

A garázdaság bűncselekmények száma (77) jelentős mértékben, 34-gyel, 30,6%-kal csökkent. A jelentős csökkenést eredményezte a közterületi jelenlét fokozása és a rendőri intézkedések aktívabbá válása. Említést érdemel, hogy a lopás bűncselekmények száma 282-ről 180-ra csökkent, ami szitén az elmúlt kilenc év legjobb eredménye. A lakásbetörés bűncselekmények száma szintén csökkent 2018-ban, 30-ról 20-ra.

Mindössze egy autót törtek fel tavalyMindössze egy autót törtek fel tavaly

Személygépkocsit mindössze egyet loptak el a városban. A zárt gépjármű feltörések száma 4-ről 1-re csökkent a tavalyi évben, a kocsifeltörések terén látványos a csökkenés az évtized elejéhez képest: 2010-ben ez a szám még 58 volt. A vagyon elleni bűncselekmények köréből említést érdemel még a rongálás bűncselekmények száma: 2018-ban 58-ról 37-re csökkent a korábbi évhez képest.

Az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények köréből rablás bűncselekményt 5 esetben regisztráltak, amely 1-gyel kevesebb, mint a 2017. évi. Ez szintén kilencéves rekord. Kifosztásból hat, zsarolásból öt történt tavaly.

2018. évben a Veszprémi Rendőrkapitányság számos sorozat, illetve sorozat jellegű ügyben állapította meg az elkövetők kilétét. Közös jellemzőjük, hogy az elkövetés helye több megyét érintett, valamint ezen ügyekben országos koordináció keretében folyt a nyomozás. Az ügyek között internetes csalás sorozat, áruházlánc sérelmére elkövetett lopás sorozat, valamint nemzetközi cégek sérelmére elkövetett csalás sorozat is szerepel.

Az elsőbbségadás elmulasztása okozza a legtöbb balesetetAz elsőbbségadás elmulasztása okozza a legtöbb balesetet

Veszprém város területén a közlekedéssel kapcsolatba hozható jogsértő cselekményeket elemezve megállapítható, hogy a terület közlekedésbiztonsága megfelelő, szélsőségektől mentes, baleseti gócpontokról nem beszélhetünk.
A sérüléses balesetek jellemzően a fő közlekedési útvonalakat érintik. Alsóbbrendű útszakaszokon ritkán történik sérüléses baleset, a balesetek előfordulási helyei viszonylag messze esnek egymástól.

A megyeszékhelyen az ismertté vált személyi sérüléses balesetek száma megegyezik a 2017. évi adattal, azonban a sérültek számát tekintve a növekedés 14%-os (60-ról 70-re). 2018. évben a város területén 1 halálos közúti közlekedési baleset, illetve 13 súlyos sérüléssel és 43 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A balesetek során 1 személy elhunyt, 15 személy súlyos, míg 54 személy könnyű sérülést szenvedett. A legtöbb balesethez vezető szabályszegést az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása és a kanyarodási szabályok megszegése okozta.

A Közgyűlés előtt bemutatkozott Veszprém megye új rendőr-főkapitánya, Fellegi Norbert is.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.