Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Úgy írj, ahogy mások imádkoznak!

2019. május 31. 4:30
A veszprémi Olvasólámpa e heti vendége Turczi István, József Attila-díjas költő, a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője volt.

Ahogyan azt már megszokhatták az Olvasólámpa nézői, hallgatói, elsőként Kilián László köszöntötte az érdeklődőket. A költő eredetileg korábban jött volna a királynék városába, de elfoglaltságai miatt el kellett halasztania az eseményt. Azt hiszem, minden irodalomkedvelő nevében kijelenthetem: megbocsájtottuk neki a "késést". A szerző rögtön ajándékokkal "kenyerezte le" a közönséget, mégpedig a Parnasszus költészeti folyóiratból - mely jövőre lesz huszonöt éves - hozott nekünk, így kedvünkre válogathattunk.

A költő kapcsán az első néhány szó, ami az eszembe jutott: a közvetlenség, a derű, a jókedv, és a hihetetlen sztorizgatás. Rögtön az elején elmesélte a közönségnek a napi örömhírét, mely szerint Albániából keresték fel, egyik könyvének megjelenítése kapcsán. Így hát Kilián László nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy nemzetközi karrierjéről is faggassa. Mint kiderült, nemrég érkezett haza Tunéziából egy fesztiválról; emellett megtudtuk, tizenhét ország irodalmi életébe írta bele magát. Idén még ellátogat Kalkuttába is, mert onnan is meghívást kapott, hogy irodalmi gondolkodásáról, költészetéről meséljen.

A költő mesélt különleges találkozásairól a nagy írókkal, költőkkel, mesélt Tandori Dezsővel kialakult barátságáról, de Kányádi Sándorral történő utolsó találkozásáról is. Sok gondolkodással szembe megy a következő állítása, kijelentése: "Az emberek igenis olvasnak verseket!". Hogy ne menjünk szembe állításával, íme egy vers, amely az esten is elhangzott:

Hol van a kéz, mely teremteni tud,
kérdezed hosszú utunk végén
a csukott szemű templom hűvösében.
Mint két, hangszerétől megfosztott
utcazenész, lehajtott fejjel ülünk
az oldalhajó kövezetén.
Ne számíts elragadtatásomra.
Sosem tudhatod, kire mikor
kezdenek el hatni a szavaid.
Akár egy időzített bomba,
megfeszül agyadban, kattog,
míg fel nem robban.
Ők, a haláltudók, bölcsebbek nálunk.
Ha lecsukom a szemem, látom őket,
ahogy egymás mellett fekszenek,
s mint a füvek, belélegzik
a föld alatti fényt.
Minden hit és kétségbeesés alapja
az, ami megváltoztathatatlan.
Esteledik, és ez így lesz holnap is.
Miközben a vers konokul fut tovább
az elíziumi papírmezőkön,
„Úgy írj, ahogy mások imádkoznak.”
„Úgy élj, ahogy mások meghalnak.”
„Úgy halj, fenséggel, ahogy a nap lemegy.”
Sosem tudhatod, kire mikor
kezdenek el hatni a szavaid.
Önzésünket szemünkre hiába hányják
felnőtt fiaink, láva-szemű lányaink.
Könnyezünk majd, mert hiányoznak,
könnyezünk majd, mert tudjuk, mi is nekik.
Azután fejet hajtunk, megpihenünk
a katedrális hűvösében,
és az eggyévált árnyék résein áttörő
lassú, lisztes ragyogásban
gyűjtünk egy marék reményt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.