2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Könyv a székely hadosztályról

Június 4-én mutatták be Veszprémben Gottfried Barna és Nagy Szabolcs könyvét, mely tárgyilagosan mutatja be a katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetét.

A Székely Hadosztály története - ez a címe két főlevéltáros, Gottfried Barna (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára) és Nagy Szabolcs (Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Levéltára) nyolc éve megjelent kötetének, melynek második kiadását kedd délután mutatták be Veszprémben.

Illésfalvi Péter hadtörténész szavai szerint a könyvben elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk tárgyilagos módon. A szerzők „krónikásai egy olyan kornak, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében.

A szereplők és az események mégis olyan egyetemes értékeket hordoznak, amelyek átívelnek téren és időn: az élni akarás, a küzdeni tudás és a lehetetlen legyőzésébe vetett hit kincsét. Példát adtak hazaszeretetből és elszántságból, erkölcsi táptalajt nyújtottak mindazoknak, akik nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba.

A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebbet megtudni”

- olvasható az ajánlásban.

A megyei levéltár épületében tartott keddi kötetbemutatón Ovádi Péter parlamenti képviselő a jelen lévő szerzőknek köszönetet mondva úgy fogalmazott: a kötet által megerősítésre kerül magyarságunk, „ami népünk egyik legnagyobb fegyvere akkor, ha meg kell védeni magunkat valamilyen külső hatástól.”

A könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőtA könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőt

„Fontos, hogy ne csak azokra az eseményekre emlékezzünk, amikor Erdély különböző íróasztaloknál meghozott döntések által ide-oda csapódott a nagyhatalmak között, hanem emlékezzünk azokról, akik életük árán is küzdöttek ezen döntések ellen” - mondta.

A kötet megszületéséről Nagy Szabolcs, a megyei levéltár főlevéltárosa beszélt. Kifejtette, a székely hadosztályról szóló könyv életének egyik legfontosabb munkája, mely olyan eseményeket ír le, melyről korábban nemhogy az iskolában, de szinte sehol sem lehetett hallani.

Nagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnakNagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnak