Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könyv a székely hadosztályról

2019. június 4. 17:09
Június 4-én mutatták be Veszprémben Gottfried Barna és Nagy Szabolcs könyvét, mely tárgyilagosan mutatja be a katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetét.

A Székely Hadosztály története - ez a címe két főlevéltáros, Gottfried Barna (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára) és Nagy Szabolcs (Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Levéltára) nyolc éve megjelent kötetének, melynek második kiadását kedd délután mutatták be Veszprémben.

Illésfalvi Péter hadtörténész szavai szerint a könyvben elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk tárgyilagos módon. A szerzők „krónikásai egy olyan kornak, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében.

A szereplők és az események mégis olyan egyetemes értékeket hordoznak, amelyek átívelnek téren és időn: az élni akarás, a küzdeni tudás és a lehetetlen legyőzésébe vetett hit kincsét. Példát adtak hazaszeretetből és elszántságból, erkölcsi táptalajt nyújtottak mindazoknak, akik nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba.

A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebbet megtudni”

- olvasható az ajánlásban.

A megyei levéltár épületében tartott keddi kötetbemutatón Ovádi Péter parlamenti képviselő a jelen lévő szerzőknek köszönetet mondva úgy fogalmazott: a kötet által megerősítésre kerül magyarságunk, „ami népünk egyik legnagyobb fegyvere akkor, ha meg kell védeni magunkat valamilyen külső hatástól.”

A könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőtA könyvbemutatón ovádi péter parlamenti képviselő mondott köszöntőt

„Fontos, hogy ne csak azokra az eseményekre emlékezzünk, amikor Erdély különböző íróasztaloknál meghozott döntések által ide-oda csapódott a nagyhatalmak között, hanem emlékezzünk azokról, akik életük árán is küzdöttek ezen döntések ellen” - mondta.

A kötet megszületéséről Nagy Szabolcs, a megyei levéltár főlevéltárosa beszélt. Kifejtette, a székely hadosztályról szóló könyv életének egyik legfontosabb munkája, mely olyan eseményeket ír le, melyről korábban nemhogy az iskolában, de szinte sehol sem lehetett hallani.

Nagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnakNagy szabolcs a kötet megszületéséről beszélt a hallgatóságnak

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.