Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A szemetelő és a vegán: 10 hétköznapi dolog, amit te is megtehetsz a Földért

2019. június 7. 12:15
A héten volt a környezetvédelem világnapja. Nem csak tudományos felfedezésekkel és teljes életmódváltással segíthetünk, apró változtatásokkal is sokat tehetünk a Földért. Aggodalomra semmi ok a cikk végére senki nem lesz vegetáriánus, ha nem akar: tíz hétköznapi dolgot gyűjtöttünk, amikkel mindenki "jót csinálhat".

1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

Több ezer online felület és kiadvány szól a fenntartható, környezettudatos életről, kapcsolódó feladatokról, változásokról, ám a nagymértékű, gyors életmódbeli innovációkra nem mindenki nyitott. Lássuk, hogyan kerülhetünk akár tíz kis lépéssel is közelebb egy tudatosabb élet felé.

1. Kapcsold le a villanyt!

Kapkodva készülődünk: a fürdőszobában ég a villany, hiszen még vár ránk a fogmosás, a konyhában lámpafénynél fortyog a friss kávé, miközben a szobában a megfelelő ruhadarab kiválasztásával bajlódunk. Sokat tehetünk környezetünkért már azzal is, ha lekapcsoljuk a villanyt azokban a helyiségekben, ahol éppen nem tartózkodik senki. “Nekünk pedig csak egy gombnyomás.”

Haladóknak:
Érdemes fokozatosan energiatakarékos égőkre váltani.

2. Vászonra fel: vigyél saját szatyrot!

Az utóbbi időben divatosak lettek a saját készítésű, egyedi feliratokkal, festéssel ellátott vászontáskák. Praktikus darabok, hiszen viszonylag olcsón megvásárolhatjuk, egyszerűen moshatóak és könnyen elférnek a táskában. A papír verzió is sokkal jobbnak bizonyul műanyag társainál, ám a nyári záporokkal szemben nem mindig elég ellenálló.

Kerüljük a műanyag zacskók vásárlását, használjuk fel az otthon felhalmozott "zacskótartó zacskók" tartalmát majd törekedjünk a saját “táskák” használatára!

Mellette:
Egy mókás mintájú tartós szatyor valószínűleg jobban mutat a kézben, mint a hipermarketek által logózott egyszerhasználatos műanyag zacskók.

3. Bringázz, buszozz!

Az autó sokkal kényelmesebb és nem is minden esetben megoldható, hogy az ember biciklivel menjen dolgozni. Képzeljük csak el a szoknyában és kosztümben tekerő hölgyeket, vagy az aktuális nagy bevásárlást lebonyolító anyukákat. Ám sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért, ha a napsütéses reggeleken, amikor ruházatunk és napi teendőink is megengedik biciklire pattanunk. Ha valaki nem szívesen ül a kétkerekűn, érdemes néha autó mentes napot tartani és tömegközlekedni.

4. Használj újrahasznosítható üvegeket, poharakat!

A munkahelyi bögre már nem egy új keletű dolog, de a kirándulások, séták, kisebb összejövetelek során, legtöbben a műanyag flakonos üdítőket és a jól ismert fehér műanyag poharakat használják. Rengeteg kulacs és hordozható bögre közül választhatunk, amelyek akár évekig is hű társaink lehetnek a mindennapokban. Szerencsére már nem csak a Verdák vagy a Jégvarázs karaktereinek képével ellátott verziókhoz, hanem egyszerű felnőttes darabokhoz is hozzájuthatunk.

A hétvégi sütögetésnél és a céges összejöveteleken pedig a műanyagpoharak helyett lebomló poharakat, tányérokat és evőeszközöket is használhatunk.

5. Zárd el a csapot!

Szintén egyike a legtöbbet emlegetett környezetvédelmi módszernek. Hihetetlennek tűnhet, de ha fogmosás közben folyik a csap, percenként 7,5 liter víz folyik el. Zárd el a csapot, a Föld hálás lesz érte!

6. Ne szemetelj, szelektáld a hulladékot!

A szemetelés nem divat és senki nem is csinálja, de a hulladékgyűjtő akciókon mégis telve vannak a zsákok. Vegyük fel, ha véletlenül leesik és várjuk meg a következő szemetest, ha meg akarunk szabadulni valamitől.
Legyen az műanyag, papír, üveg vagy fém szelektáld és dobd az erre a célra kijelölt szelektív gyűjtőkbe!

Néhány információ a szelektív hulladékgyűjtésről: http://szelektalok.hu/szelektiv-tudastar/

7. Kevesebb pazarlás: a “na még egy kanállal” és a “soha nem volt rajtam” , illetve a “ csak megtetszett” dolgok Bermuda-háromszöge

Annyi ételt vegyünk, amennyit megeszünk. Valószínűleg ezt a mondatot oda-vissza fújva nőttünk fel mindannyian, de ennek ellenére rengeteg ételt vásárolunk meg és dobunk ki gyakran anélkül, hogy egyáltalán kibontanánk. Idézzük fel a régi szabályt és tényleg annyi ételt vegyünk, amennyi el is fogy.

Szintén gyakori jelenség, amikor egy tárgy vagy egy ruhadarab tetszik meg a polcon és hatalmába keríti az embert a “muszáj megvenni” érzés, majd otthon már annyira mégsem tökéletes.
Gondoljuk át mire van szükségünk vagy mi az, amit igazán szeretnénk. Sokat tehetünk a Földünkért, ha “alszunk a dologra egyet”.

8. Hasznosítsd újra!

Rengeteg módszer van az internetet különböző bútorok, ruhadarabok újrahasznosítására. Ha nem elég jó a kézügyességünk workshopok és műhelyek segíthetik régi megunt holmijaink megújulását.

9. Haladóknak: Olyan termékeket használj, amelyek a környezettudatosság jegyében készültek!

A nyúl emblémás vagy vegán kozmetikumok tesztelése során egy állat sem szenvedett, és a legtöbb termék esetében a felhasznált alapanyagoknak, természetes hozzávalóknak köszönhetően a saját testünk is hálás lesz a döntésünkért.

Ha kimegyünk a piacra kisebb termelők friss portékáinak széles kínálata vár, amik még egészségesebbek és finomabbak is. (Hiszen nem véletlenül mondja a nagymama, -a szupermarket zöldségeit szeletelve a vasárnapi ebédhez-, hogy a paradicsom íze sem olyan már, mint régen.)

10. Mondd el a barátaidnak!

A legnagyobb példakép a barátaink, ismerőseink előtt mi magunk vagyunk. Mutassuk meg magunknak, majd másoknak, hogy így is lehet…

Sulyok Georgina
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.