Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mire kell figyelni, ha útlevélt igényelnél?

2019. június 7. 15:13 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal
Még nyaralás előtt érdemes ellenőrizni a saját és családtagok útlevelének érvényességi idejét. Amennyiben új okmány igénylésére van szükség, azt az ország bármely kormányablakában megtehetik, és akár már 8 napon belül kézhez is kaphatják az igazolványt.

A kérelem beérkezését követően kezdődik az ügyintézési határidő, amelybe a kész okmány kézbesítésének időtartama nem számít bele. Új útlevél soron kívüli (7 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), illetve azonnali (24 órán belüli) eljárás keretében is igényelhető. Ezekben az esetekben az ügyfelek kötelesek igazgatási szolgáltatási pótdíjat fizetni. Az okmány elkészülésének idejéről az igénylő SMS-ben vagy email-ben azonnali értesítést kérhet.

Normál útlevéligénylés esetén az eljárási illeték:
• 5 évig érvényes magánútlevél esetén 7 500 forint, kiskorúak részére 2500 forint
• 10 évig érvényes magánútlevél estén 14 000 forint
• 1 évig érvényes, ujjlenyomatot nem tartalmazó magánútlevél esetén 2 500 forint.

65. életévét betöltött személy részére igényelt magánútlevél esetén az eljárás illetékmentes.

2016-ban a kormány jelentősen csökkentette a nagycsaládosok esetén a kiskorúak részére kiállított útlevelek eljárási illetékét. Ennek köszönhetően a két kiskorút egy háztartásban nevelő törvényes képviselőnek a gyermekek magánútleveléért csak 1250 forintot, három vagy több kiskorú esetén pedig gyermekenként 500 forintot kell fizetnie.

Útlevél helyett érvényes személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Gazdasági Térség országaiba.

Az útlevél-ügyintézéshez szükséges dokumentumokról bővebb információt a http://www.nyilvantarto.hu/hu/utlevel vagy a https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ weboldal tartalmaz. Az utazással kapcsolatos egyéb tanácsok, információk a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ honlapon találhatóak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.