2021. október 22.
//
Előd névnap

Elkészült a Windows 7!

2009. július 23. 11:34
index.hu/tech
A Microsoftnál letették a billentyűzetet, és késznek nyilvánították a Windows 7-et. Az új verziót először partnercégek kapják meg.

A Microsoft bejelentette, hogy hosszú évek munkája után a teszterek és programozók csapata késznek nyilvánította a Windows 7-et. A RTM (release to manufacturing, azaz sokszorosításra szánt) pecsétet a szoftver 7600.16385 verziószámú változata kapta meg, ami valószínűleg alig különbözik a két hete a fájlcserélő hálózatokra kiszivárgott, és ott véglegesként reklámozott változattól. A forráskód futtatható fájlokká fordításának dátuma az Ars Technica értesülése szerint július 13 – valószínűleg marketingokokból (például a bejelentéshez kapcsolódó videó elkészítésére) vártak több mint egy hetet Redmondban.

Első menetben a Microsoft OEM-partnerei kapják meg a kész kódot, az angolt még ezen a héten, a többi nyelvi változatot a jövő héten. Augusztus elején a nagyobb szoftver- és hardvergyártók is hozzájuthatnak a végleges Windows 7-hez, aztán augusztusban és szeptemberben a Microsoft Partner Programban részt vevő fejlesztők. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a boltok polcaira kerülő dobozos verziók gyártása is, a világpremier pedig október 22-re van kitűzve - eddigre remélhetőleg minden gyártó megoldja, hogy a termékei ne akadjanak össze az új operációs rendszerrel.

Kiderült az is, hogy az operációs rendszer nyílt bétatesztjének résztvevői nem fognak ajándék példányt kapni a végleges változatból. A Vistánál még járt az ajándék minden olyan teszternek, aki legalább egy hibát jelzett a fejlesztők felé. Megerősítették a Windows 7 családi kiszerelésének pletykáját is: a Family Pack az oprendszer Home Premium változatát tartalmazza, de a szokásos egy helyett három pécére engedi a telepítést. Ez a változat csak bizonyos piacokon lesz elérhető, de a cég nem árulta el, hogy pontosan melyik országokat is takarja ez. Ahogyan az árat sem (a pletykák 150 dollárról szólnak).

A Windows 7 fejlesztésének története egészen 2000-ig nyúlik vissza. A terv az volt, hogy az egymásra épülő, egymás tervezési hibáit megöröklő Windows-verziók mellett készüljön egy új, teljesen újragondolt és a nulláról újraírt operációs rendszer. A Windows 7 első kódneve Blackcomb volt, és 2005-re tervezték a megjelenését, aztán ez többször elcsúszott, és végül a Vista megjelenése után, 2006-ban állt rá teljes gőzzel a cég programozócsapata az akkor már Vienna munkacímen futó projektre. 2008 novemberében, egy fejlesztői konferenciáról szivárgott ki az internetre az első Windows 7-verzió, ami a felhasználók minden ellenérzését és előítéletét elsöpörve egészen jónak bizonyult. A Windows 7 körüli felhajtás azóta is csak fokozódik, a publikus tesztverziók alapján sokan már a megjelenés előtt a cég történetének legjobb termékének kiáltották ki.

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.