2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Megjelent a Séd legújabb száma

2019. június 11. 8:00
Kedden mutatták be a Séd kritikai folyóirat legújabb számát, mégpedig a Veszprémi Szaléziánum udvarában.

Géczi János főszerkesztő ismertette a lap témáit, így megtudtuk, a Gizella Napok rendezvénysorozat került az újság fókuszába, de emellett természetesen sokrétű témákkal foglalkozik a lap: ahogy kiemelték – többek között – Pilipkó Erzsébet munkáját, a Nemzeti jelképek a népi tárgykultúrában című cikkét, a szerző pedig kisebb összefoglalót is adott a témával kapcsolatban.

A lapbemutatón számos szerző is jelen volt, így egyfajta hangulatos beszélgetéssé alakult át az esemény. A helyszín különösen kedvezőnek bizonyult, természetesen tudatos lehetett a szervezők részéről, hogy a Szaléziánumban tartották a bemutatót, hiszen így Huber Lilla Mária Paradicsommadár című írásának témáját rögtön meg is tekinthettük, mintegy idegenvezetést kapva az első emeleti Madaras házról, és annak falfestményeiről.

Ladányi István is szót kapott, az Olvasólámpa azon estéjéről beszélt, amelyen Tolnai Ottó volt a vendég. A cikkben Tolnai irodalmáról is ír, míg a lapbemutatón főként élményeiről, illetve az Olvasólámpáról megfogalmazott pozitív véleményéről mesélt.

A Mire jók az ősmaradványok című cikk pedig ismét a szerző megszólaltatását „követelte” meg, így Katona Lajos Tamás tartott kisebb beszámolót az ősmaradványok kutatásáról.

A lapbemutatón részt Porga Gyula polgármester, és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is.

Szabó Eszter
Domján Attila
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap