Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A lány hét névvel

2019. június 14. 4:00
Hyeonseo Lee, észak-koreai írónő immáron hetedik néven éli az életét. A kommunista rezsimből elmenekült, majd inkognitóban próbált boldogulni, miközben küzdött azért, hogy újra találkozhasson családjával. A lány hét névvel című életrajzi regényében feltárja döntései hátterét és sokkoló őszinteséggel bemutatja megpróbáltatásait. Életrajzi regénynek íródott, de annál sokkal több.

Tegyük fel, hogy egy idegen országban bebörtönzik családunkat. Az útlevelünk hamis, ahogy a személyazonosságunk is. Pénzünk elfogyott, segítségért pedig senkihez sem fordulhatunk. Mit teszünk ilyenkor? A legtöbb ember bizonyára feladja, vagy az ima vélt támogató erejéhez fordul. Hyeonseo Lee, A lány hét névvel című könyv írója viszont más megoldást választott. Ahogy egész életében az alternatív utakat kereste - ami egy észak-koreai nő esetében meglehetősen ritka és nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy életveszélyes vállalkozás - úgy ebben a kilátástalan helyzetben is a lehetetlennek tűnő megoldást választotta. A most 39 éves írónő, emberjogi aktivista ebben a kötetben meséli el életének igaz történetét, hogy hogyan és miért szökött el Észak-Koreából és miként kereste a boldogulást, amely célja elé az élet újabb és újabb megoldhatatlannak tűnő akadályokat gördített.

Fotó: Libri kiadóFotó: Libri kiadó

A lány hét névvel nem csak egy visszaemlékezés, nem csak egy napló és nem csak egy dokumentumregény. Habár nagyon mélyen betekintést enged az észak-koreai mindennapokba, valamint a kelet-ázsiai térség korrupt és kegyetlen rendszereibe, és rendkívül közelről megismerjük az írónő személyes vívódásait, a regény mégis alkalmas egyfajta motivációs írásnak is. Amikor azt érezzük, hogy minden kapu bezárult és nem kellett volna belépni a hárommal ezelőttin sem, akkor sem lehet opció a feladás, mert mindig lesz egy lehetőség, csak fel kell ismerni és meg kell ragadni azt.

Az alábbi interjúban Hyeonseo Lee maga mesél Észak-Koreáról és a regény születéséről magyar szinkronnal.

nyitókép: librarius.hu

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.