Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Fehérvári elefántdübörgés és a szegedi vaníliás karika

2019. június 12. 10:40
A könyvhét alkalmából megmutatjuk a kedvenc olvasmányainkat, hogy mi lapul a mi polcainkon. Én az a fajta neveletlen olvasó vagyok, aki egyszerre két könyvet olvas és nincs állandó kedvenc műfaja, szerzője vagy könyve: legutóbbi párosom egy frissen megjelent regény és egy igazi magyar kortörténetet festő nyomozási napló.

A könyv
Szerző: Hatala Csenge
Cím: Requiem
Terjedelem: 155 oldal
Beszerezhető: Libri, Bookline, Líra

A TÖRTÉNETRŐL DIÓHÉJBAN

A történetet talán senkinek nem kell bemutatni: Volt egy fiú… és volt egy lány, s a fiú elindult az álmok útján.”

A könyv az 1981-es fehérvári Karthago koncerten történt szomorú esemény nyomába ered, egész pontosan Hatala Csenge egy olyan kérdést fejteget, amely talán sokakat foglalkoztat. Ki volt az a fiú, aki a székesfehérvári koncerten elhunyt? Mi történt vele? Kire emlékeznek tömegek azóta is minden egyes Karthago koncerten, amikor megszólal a Requiem és együtt hallgatják az elefántdübörgést?

A könyv megszólaltat barátokat, ismerősöket, családtagokat, szakembereket, a zenekart hiteles képet festve a 80-as évek szociális életéről, kultúrtörténetéről, a csövesekről és titkokról egy karnyújtásnyira lévő város múltjának tükrében.

“Volt egy fiú, s egy forró délután eltévedt végleg az élet útján.”

MIÉRT SZERETEM?

Amióta gyerekként hallottam a tragikus esemény emlékére íródott Requiem című számot, engem is foglalkoztatott a kérdés, így teljesen azonosulni tudtam Hatala Csenge motivációjával. Kicsit megkésve csak idén a 40 éves Karthago jubileum kapcsán készült interjúban olvastam a könyvről, de ettől függetlenül természetesen az aktualitásából semmit nem vesztett. Ez a könyv mert elsőként nyilvánosan foglalkozni a témával, amiről a dalon kívül évekig csak a csend tanúskodott. A visszaemlékezéseknek köszönhetően egy stílusát tekintve könnyen olvasható kötetet kaptunk, ami regényhez méltó módon szippantja magába az olvasót felültetve egy Várpalota-Székesfehérvár nosztalgia járatra. Számomra külön érdekesség volt megismerni a csövesek, az akkori fiatalok életét, illetve a korszakot meghatározó zenei hitvallásokat, zenekarokat és a rock zene küzdelmeit a rendszerrel. Egy délutános olvasmány, de utána garantáltan még napokig tartó gondolkodást, végtelenített zenehallgatást és kíváncsiskodó Google kutatást okoz.

A könyv
Szerző: Grecsó Krisztián
Cím: Vera
Terjedelem: 327 oldal
Beszerezhető: Libri, Bookline, Líra (Mivel viszonylag új és népszerű regény, ezért szinte bármelyik könyvesboltban.)

A TÖRTÉNETRŐL DIÓHÉJBAN

“Szeged 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségnél dolgozik, a mama meg mindennap várja őt tanítás után.”

Egy általános családi idill, egy kislány, mint főhős: a könyv egy sima ifjúsági regény is lehetne, amit az első oldalakon található Pál utcai fiúk és Abigél idézet is alátámasztana, ám a kötetet olvasva úgy érzem, hiba lenne ebbe a kategóriába sorolni. A Vera egy regény olyan felnőtteknek, akik emlékeznek arra, hogy milyen volt a felnőtté válás küszöbén állni, egy könyv az “örök ifjúságnak”. Vera karamellás tejet iszik a reggelihez, kedvence a vaníliás karika, Kisbocóval és Nagybocóval alszik, van egy legjobb barátnője, akivel együtt járnak iskolába, edzésre és gyakran találkozik a két család is, hiszen a papa és Sári papája jó barátok…

forrás: pixabay.comforrás: pixabay.com

Verában folyamatosan küzd a gyermeki én, a naivitás és a felnőtt élet dolgai, amelyek rohamosan kibontakozva megállás nélkül ostromolják és vonják kétségbe az addig valóságosnak, természetesnek és jónak hitt világ igazságait és a mindig őszinteségre nevelt kislány körül egyre több a hazugság. Vera ízlelgeti az első szerelem, a féltékenység, a múlandóság és az igaz barátság fogalmait: személyiségében folytonos harcot vívnak a gyermeteg tettek, gondolatok és a felnőtté válás első szikrái.

Vera a régi életét akarja, ami olyan egyszerű volt, de amióta találkoztak Józeffel látszólag minden megváltozott. Sokat gondol a furcsa öregekre, akik párizsi kockával kínálták és a visszatérő rémálomra: a papa pedig mindig össze-vissza beszél. Vera élete, ahogy ő mondaná csupa “szomorú-izgulás”, de a mama keze az arcán, mikor átöleli mindig mindent megold és újra olyan lesz, mint régen. Vagy talán mégsem?

MIÉRT SZERETEM?

Őszinte leszek. Nem olvastam még Grecsó Krisztián korábbi könyveit, ami -miután becsuktam és leraktam az asztalra a Verát- be kellett látnom, hatalmas hiba volt. Állítólag a Vera nem egy tipikus Grecsó Krisztián írás, ami rövid utánajárást követően számomra is egyértelművé vált, ám ha ezt a fajta “egyszerű zsenialitást” hordozza a többi könyv is, akkor egészen biztos, hogy bármelyik Grecsó írás magával rántja az olvasót.

A könyv végéig elkísért a döbbenet: hogyan tud egy negyvenes éveit taposó férfi ilyen hiteles hangja lenni egy negyedikes kislánynak?
Grecsó végig természetes marad, a karakter nem válik modorossá: itt-ott kicsit több az “aranyoskodó” naivitás Vera gondolataiban, de a felnőtt és a gyermeki világ összeférhetetlenségét talán így lehet legkontrasztosabban ábrázolni. Számomra elképesztő, hogy a hatásosság érdekében nem úszott el a természetes, hiteles “gyermeki én” és talán ez az érzés, ami miatt azt mondom, hogy az egyik legjobban megírt gyermek hangon narrált regényt tarthattam a Vera olvasása közben a kezemben.

Sulyok Georgina
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.