Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ez ám a nagy dobás! / A veszprémi és a magyar dobóatlétika legnagyobb reménysége

2009. július 24. 7:56
Pásztor Bence, a VEDAC 14 esztendős dobóatlétája a kalapács mellett diszkoszvetésben is magyar bajnok, míg súlylökésben ezüstérmes.

Ígéretes sportkarrier előtt áll a VEDAC 14 esztendős dobóatlétája, Pásztor Bence. A veszprémi fiatalember a serdülők és az ifik között is vezeti a magyar ranglistát, a kalapács mellett diszkoszvetésben is magyar bajnok, míg súlylökésben ezüstérmes.

Pásztor Bence családjában hagyománya van a kalapácsvetésnek. Nővére Lévai Dóra, aki 2005-ben az ifjúsági világbajnokságon harmadik helyezést szerzett, s idén pedig már az ötödik világversenyére utazik. Bencét így elég fiatalon megérintette a sportág, hiszen már 8-9 évesen kijárt a dobópályára. Persze akkor még nem edzett, csak a nővérét figyelte. 11 évesen azonban már maga is kézbe vette a kalapácsot.

– Bence atlétikus srác, sokat focizott iskolai szinten, ami nálunk egy elég jó alap. A magyar bajnokságon körülbelül 16 méterrel verte meg a másodikat, és ez jellemző rá talán világszinten is – büszkélkedik tanítványával Zentai Tibor edző. Mivel ebben a korosztályban még nem vezetnek ranglistát, csak azokból a versenyekből tudunk ítélni, amelyeket látjuk. 77 méteres teljesítményével Európa-szinten is kb. 10 méterrel előzi meg a versenytársakat. Ebben a korosztályban még négykilós kalapáccsal versenyeznek az atléták, de Bence már ötkilóssal is indult versenyen, sőt itt is vezeti a magyar ranglistát a 17 évesek közt. Az ifi világbajnokságra kiutazottaknál négy méterrel jobb az egyéni csúcsa. Ő azonban még fiatal, s nem vehet részt ezeken a versenyeken.

– Az első komoly megmérettetése a 2011-es ifjúsági Eb lesz. Nem akarok nagyon elébe menni a dolgoknak, de a mostani eredményei alapján a Bence akkor már 80 méter felett kell, hogy dobjon, s kizártnak tartom, hogy bárki megszorítsa a világon. Két év persze nagyon hosszú idő, így most abból építkezünk, hogy Bence nagyon ügyes és most fényévekkel jár a kortársai előtt. Bízom benne, hogy szorgalmas munkával ezek az eredmények tarthatók. A tanítványom nem él vissza a tehetségével, emellett nagyon jó társasági ember. Mondhatnám, hogy a csapat egyik motorja, ott ahol nyolc főből nyolcan válogatottak, s heten világversenyekre járnak – mesélte Zentai Tibor.

Az általános iskolából idén ballagó ifjú titán nővére sikereinek hatására barátkozott meg a sportággal. Ma pedig már céltudatosan készül, hogy megvalósítsa legnagyobb álmát, s olimpiai bajnok legyen.

– Aznap döntöttem el, hogy kipróbálom magam a dobókörben, amikor a nővérem vb-bronzérmet szerzett. Aztán jöttek a sikerek, s az edzőm is sulykolta belém, hogy tehetséges vagyok, így végül ott ragadtam. 12 éves koromtól már országos és Európa-csúcsokat döntöttem, amelyekre nagyon büszke vagyok. A legnagyobb álmom, hogy olimpiai bajnok legyek. 2016-ban szeretnék kijutni és tisztesen helytállni, négy évvel később pedig nyerni. Ez a célom, és mindent ennek rendelek alá. Persze vannak időszakok, amikor fáradt vagyok, s kicsit elvesztem a motivációmat, mert nem megy a dobás, de ilyenkor helyrezökkentenek. Édesanyámnak és az edzőmnek is nagyon sokat köszönhetek – mondta a szupertehetséges dobóatléta.


 

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.