2020. december 1.
//
Elza névnap

Leljen otthonra Veszprémben is a jóga!

2019. június 17. 10:00
Mi is eshetne jobban egy megfáradt embernek az ínycsiklandozó hétvégi ebédje után, mint egy szusszanásnyi jógázás: vasárnap délután – az Ahimsza Jógaközpontban – erre lehetősége is nyílt a vállalkozó szellemű veszprémieknek a Nemzetközi Jóganap kapcsán.

Amikor a gondolataim az egyik legkülönlegesebb tudomány – a jóga – irányába sodródnak, mindig Kelly Kamm, jógaoktató írásait látom magam előtt. Ugyanis véleményem szerint, a hölgy állításainál csak kevesen tudnák pontosabban megfogalmazni azt, hogy valójában mit is jelent ez a művészet:

A jóga naponta eszembe juttatja a bennem illetve a világegyetemben rejlő kegyelmet és jóságot. Amikor megérted, hogy az igazság a szívedben, a csontjaidban van, akkor soha nem „csinálod” a jógát. Akkor a jóga áthat. Ugyanis nem az számít, milyen mélyre mész egy testtartásban, hanem az, hogy ki vagy, amikor odaérsz.

Mindezek apropójából – hogy az emberek közelebb kerülhessenek önmagukhoz, s ezáltal a saját békéjükhöz is – immáron ötödik alkalommal szerveztek nyilvános jóganapot a veszprémi Ahimsza Jógaközpont oktatói az Indiai Nagykövetséggel karöltve.

A vasárnap délutáni eseményen, a jógaoktató Selmecziné Bogdán Ágota köszöntötte a központban a fiatalokat és időseket egyaránt, s a királynék városának alpolgármesterét, Némedi Lajost.

Elmondta, hogy az ENSZ közgyűlése 2014. december 11-én 177 támogató ország egyhangú szavazatával nyilvánította a Jóga Világnapjává június 21-ét: hangsúlyozta, külön öröm a szívüknek, hogy azóta minden évben Veszprémben is otthonra lelhet az esemény.

Selmecziné Bogdán ÁgotaSelmecziné Bogdán Ágota

Az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Kumar Tuhin boszniai tartózkodása miatt sajnos ezúttal nem lehetett jelen, de az internet világának hála, egy videós bejelentkezéssel ő maga is a bakonyi megyeszékhelyen érezhette magát.

– Boldogsággal tölt el, hogy ez a lenyűgöző tudomány egy ilyen csodálatos országban is jelen lehet! – hangsúlyozta a nagykövet, majd temérdeknyi békét, s nem utolsósorban szeretetet kívánt.

Ezt követően Veszprém alpolgármestere, Némedi Lajos rámutatott, hogy a jóga csodájához egészen a gyökereihez kell visszakanyarodni:

– Egy gyönyörű ország csodálatos ajándéka! – fogalmazott.

– Bár igaz, én magam sajnos még nem gyakoroltam, de akivel csak beszélgettem a jógáról, mindenki ugyanazt vallotta: ez egy olyan csoda, ami csak jót ad az embereknek. Testileg, lelkileg és szellemileg is harmóniát nyújt, ami a mai világban szinte elengedhetetlen.

Némedi Lajos, alpolgármesterNémedi Lajos, alpolgármester

– Mint bizonyára önök is tudják, Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban szeretett városunk, Veszprém lesz. Azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogy egy település csak is akkor lehet kulturális példa, ha harmóniában élnek benne az embertársak: ez a nap nem utolsósorban ezt a célt is szolgálja – fűzte hozzá Némedi Lajos, mielőtt reményét fejezte ki Kumar Tuhinnak, hogy a jövőben akár együtt is jógázhatnak majd Veszprémben.

Őexcellenciája Kumar TuhinŐexcellenciája Kumar Tuhin

A megnyitó végeztével pedig kezdetét is vette a kétórás foglalkozás. Fontos megjegyezni, hogy az Indiai Nagykövetség hálájának kifejezéséül ajándék pólókkal, illetve szőnyegekkel lepte meg a lelkes veszprémi megjelenteket. S, hogy a jógaprotokollnak is eleget tegyenek a szervezők, természetesen a Kezdő Ima sem maradhatott el:

Szamgacsadhvam szamvadadvam, szam vo manámszi dzsánatám, devá bhágam jathá púrvé. Szandzsánáná upásaté.

Ami magyarul annyit tesz, mint

Mozogj harmóniában, beszélj az egységről, hagyd, hogy az elméd kiegyensúlyozott legyen, akár a kezdetekben. Hagyd, hogy Isten nyilvánuljon meg szent törekvéseidben.

Simon Dani
Domján Attila