2020. október 20.
//
Vendel névnap

A tánc nyelvén szólni egy egész településhez

2019. június 23. 4:00
Nem rátóti, mégis szívvel-lélekkel dolgozik a település közösségéért, a helyi kultúráért: Dékmárné Forgács Zsuzsannát tevékenységéért Hadnagy László-díjjal tüntették ki a 28. alkalommal megrendezett Gyulafirátóti falunapon.

Porga Gyula polgármester szerint Gyulafirátótra jönni mindig öröm, kiváltképp ha ünnepi arcát mutatja a városrész. Egy közösség arca ugyanis nemcsak a munkás hétköznapokon rajzolódik de, egy-egy ilyen alkalom legalább annyira megmutatja, milyenek is az itt élők.

Nos, a gyulafirátótiak minden bizonnyal szeretnek ünnepelni, közösségként együtt lenni. Erre pedig nagy szükség is van. „Sokan azt hiszik ugyanis, Veszprém a Balaton régióval közösen azért nyerhette el az Európa Kulturális Fővárosa címet, mert rendelkezik olyan nagy, világsztárokat felvonultató fesztiválokkal, mint például a VeszprémFest. De ez igazából csak a jéghegy csúcsa. Egy ilyen fesztivált csak akkor lehet megrendezni, ha erősek az alapok, ha léteznek olyan kisebb léptékű népünnepek, mint a falunapok, ha a kis közösségek is pezsegnek.”

Dékmárné Forgács Zsuzsanna, a település közösségéért sokat tevő Hadnagy László-díj idei díjazottja is éppen ezen dolgozik: hogy virágozzon a település kulturális élete. Ráadásul mindezt úgy, hogy a díj 13 éves történetében ő az első, aki mindezt nem rátótiként teszi – mondta el Czaun János városrészi önkormányzati képviselő, mielőtt Porga Gyulával átadták volna a díjat a díjazottnak.

Dékmárné Forgács Zsuzsanna néptáncoktató, a gyulafirátóti óvodás néptánccsoport, az iskolásokból álló Tikhegyi Gyöngycsibék, valamint a Tikhegyi Gyöngytyúkok Néptáncegyüttes vezetője és koreográfusa. Oktatói tevékenysége révén ezer szállal kötődik Gyulafirátóthoz, több mint tíz éve neveli a néptánc szeretetére csoportjait. Állandó résztvevője a település kulturális rendezvényeinek, több esetben a programok szerkesztője vagy épp kezdeményezője. Férje és három gyereke szintén gyakran segíti ebben.

Várpalotán született, tízéves kora óta táncol. Hosszú ideig a veszprémi Bakony Néptáncegyüttes tagja volt, és immár 29 éve tanít és koreografál. Gyulafirátóti táncoktatói munkáját 2004-ben kezdte óvodás és iskolás gyermekek tanításával, 2017-től a Tikhegyi Gyöngytyúkok megalakulásával már felnőtt néptánc felnőttegyüttessel is büszkélkedhet a település. Zsuzsanna 2008 óta állandó koreográfusa, szerkesztője a karácsonyi műsorok betlehemes műsorának. A rátóti szüreti mulatság, a májusfa kitáncoló ünnep, az óvodai rendezvények, a falunapi programok mellett koreográfiát készített a Német Nemzetiségi Tánccsoport részére is. 2019 márciusában kistérségi néptánctalálkozót szervezett Gyulafirátótra, melyre 15 tánccsoport érkezett, a település jóhírét pedig több mint 200 résztvevő vitte magával.

Dékmárné Forgács Zsuzsanna aktív résztvevője, formálója Gyulafirátót kulturális életének, tevékenysége révén sok-sok gyermek és család ismerkedik meg a hagyományokat tiszteletben tartó értékrenddel, a helyi programokba való bekapcsolódások révén erősödik identitásuk és kötődésük lakóhelyükhöz. A néptánccsoportokban komoly közösségformálás történik, fellépéseikkel a település hírnevét öregítik. Munkáját fáradhatatlan elhivatottsággal végzi, önzetlenül építi a települést, amit a gyulafirátótiak is elismernek.

A díjazott a díjat átvéve és megköszönve azért megjegyezte: mindez megfelelő háttérország nélkül nem menne. Családja is legalább annyira segíti, akárcsak a gyerekek, akik mindig figyelnek a szavára a próbákon, s a település, amely befogadta.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

ELMARADNAK A VÁROS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEI
ELMARADNAK A VÁROS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEI
Porga Gyula polgármester közleményben tudatta az október 23-át érintő változásokat
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.