Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit érdemes tudni az öntözőrendszerek homokszűrőjéről?

2019. június 24. 8:25

A jól kialakított automata öntözőrendszerekkel nem szokott gond lenni, működik minden magától. Nincs szükség emberi felügyeletre, irányításra, nyugodtan végezhetjük a mindennapok elfoglaltságait úgy, hogy közben tudjuk, a kertünk ápolt, igényes megjelenést nyújt.

Természetesen az automata öntözőrendszereknek is van olyan alkatrésze, amelyet időről időre át kell vizsgálni, karban kell tartani. Egyik ilyen a homokszűrő.

Mi a homokszűrő?

Az automata öntözőrendszerek tartozékai a különféle szűrőberendezések. Ezek biztosítják a víz akadálytalan átjutását a rendszeren, mert tisztítják, kiszűrik a vízben lebegő apróbb és nagyobb szemcséket. Ez azért fontos, mert így a berendezések élettartama sokkal hosszabb. Vannak olyan szűrők, amelyek feladata kicsit túlmutat a kerti öntözésen: ezek a házak vezetékes ivóvízhálózatára csatlakoztathatók, és megszűrik az ivóvizet, hogy emberi fogyasztásra jobb legyen.

A növények számára nem szükséges, hogy iható minőségben érkezzen a víz. A homokszűrők elsődlegesen azért lettek kifejlesztve, hogy felfogják a kisebb-nagyobb szennyeződéseket, ami esetleg eltömítené az automata öntözőrendszer egyes elemeit. Ha használjuk, elkerülhető az idő előtti amortizáció.

Milyen típusú szűrőket használhatnak az öntözéshez általában?

Az automata öntözőrendszerek homokszűrését két típusú szűrővel lehet megoldani, attól függően, hogy honnan történik a vízvétel. Hálós szűrőt lehet használni, ha azt akarjuk, hogy a vízvételezés vezetékes ivóvízből vagy kútvízből történjék, természetes vizekből történő öntözés esetén pedig lamellás szűrőt érdemes használni. A hálós szűrők egyik speciális típusa a homokszűrő, amit más szóval hidrociklonnak is neveznek.

A homokszűrő szerepe az öntözés során

Az öntözőrendszereknél azért használunk homokszűrőt, mert kezelnünk kell a víz különböző típusú szennyeződéseit, amik kárt tehetnek a rendszerben. A vezetékes ivóvíz esetében a homokszemcsék mérete csak mikro vagy makro nagyságúak, mégis komoly kárt képesek tenni a berendezésben, ha nem szűrnénk ki őket.

A kútvíz öntözésével sokan a magas vezetékes vízszámlákat akarják elkerülni, de sokan úgy vélik, öntözésre ez a legjobb alternatíva, hiszen nem tartalmaz annyi klórt, mint az vezetékes ivóvíz. A homokszemcsék problémája itt is fennáll, sőt, jelen esetben számolni kell a növényi részecskékkel is, amiket ha nem szűrünk megfelelően, kárt tehetnek a szivattyúban és az öntözőrendszerben is. Különböző fajta szűrőket lehet cserélni, amelyek különböző méretű szennyeződéseket fognak megszűrni.

A karbantartása

Csapvizes öntözés esetén egy évben egyszer, míg kútból történő esetén a karbantartás gyakorisága attól függ, milyen szennyezett a kút vize törmelékekkel.

Az automata öntözőrendszer kialakításakor gondos figyelmet kell fordítani arra, hogy homokszűrő berendezés is kerüljön a rendszerbe, a berendezés hosszabb élettartamának érdekében.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.